- Άνοιξε από την Παρασκευή η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με την Μυτιλήνη, ενώ ρευστή παραμένει η κατάσταση ως προς τη σύνδεση με το Πλωμάρι
- Από τους περίπου 250 πρώτους Τούρκους που έφτασαν απευθείας από την Σμύρνη, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι έρχονταν στην Λέσβο για πρώτη φορά
‘’Ρεκόρ’’ Τούρκων επισκεπτών καταγράφηκε το περασμένο τριήμερο, Παρασκευή έως και Κυριακή, χάρη στην έναρξη της σύνδεσης Σμύρνης – Μυτιλήνης με καταμαράν της εταιρείας Izdeniz, συν τα δρομολόγια με τα πλοιάρια Αϊβαλί – Μυτιλήνη, τα οποία σημειωτέον θα γίνουν καθημερινά από την Τρίτη 20 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών συνολικά άγγιξαν τις 2.000, εκ των οποίων οι 250 περίπου που ήρθαν από τη Σμύρνη, οι περισσότεροι, έρχονταν για πρώτη φορά στην Λέσβο.
Όπως δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας Φώτης Αβντάν στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’, το δρομολόγιο Σμύρνη-Μυτιλήνη θα εκτελείται κάθε Παρασκευή, ενώ η επιστροφή θα γίνεται την Κυριακή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με το εισιτήριο πήγαινε-έλα να κοστίζει 60 ευρώ και το εισιτήριο μιας διαδρομής 35 ευρώ. Επιπλέον στα επόμενα δρομολόγια θα μπορούν και οι Μυτιληνιοί να ταξιδέψουν στη Σμύρνη για το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με πακέτο 170 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και δύο διανυκτερεύσεων με πρωινό.
Παράλληλα ο κ. Αβντάν σχολίασε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης του Πλωμαρίου, όπως πέρσι, στο χάρτη δρομολογίων με Σμύρνη κάθε Τετάρτη, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ωστόσο αυτό θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Τα κύρια προβλήματα που βάζουν ‘’στον πάγο’’ μια θετική απόφαση, είναι όπως ο ίδιος δήλωσε, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν duty – free μαγαζιά όπως στην Μυτιλήνη, αλλά και η γεωγραφική θέση του Πλωμαρίου, το οποίο δεν εξυπηρετείται με τακτική συγκοινωνία. Ο τουριστικός πράκτορας κατέληξε σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για το καλύτερο και για το Πλωμάρι.
Επίσης υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός από πράκτορες οι οποίοι ζητούν φθηνότερα πακέτα διακοπών για τους Τούρκους στο Πλωμάρι, επισημαίνοντας ότι κάποια καταλύματα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες τιμές. Ωστόσο αυτό έχει αναφερθεί πέρσι από πράκτορες και για την Μυτιλήνη, οι οποίοι μιλούσαν για ‘’καπέλα’’ στην μετά-covid εποχή, ωστόσο αυτό, όπως φαίνεται στην πράξη, δεν έχει επηρεάσει ούτε τον τουρισμό, ούτε τη σύνδεση της Σμύρνης με την Μυτιλήνη. Υπ’ αυτή την έννοια τα ζητήματα που προκύπτουν για την γραμμή του Πλωμαρίου ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα, καθώς κάποιοι πράκτορες θεωρούν ότι μπορούν να διοργανώνονται από την Μυτιλήνη εκδρομές με πούλμαν προς το Πλωμάρι και όχι μόνο, αντί της απευθείας σύνδεσης που απαιτεί καύσιμα και προσωπικό για ένα ακόμα δρομολόγιο καταμαράν. Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί ωστόσο είναι πως πρέπει και οι τοπικοί φορείς, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας, να στηρίξουν τα νέα δρομολόγια από τα οποία μόνο οφέλη μπορεί να έχει ο τουρισμός της Λέσβου και η όποια στήριξη μόνο ως επένδυση στον τουρισμό μας θα πρέπει να λαμβάνεται.
Τα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο επιβατικό λιμάνι και συνομίλησαν με Τούρκους στις 11μιση με το καταμαράν από Σμύρνη. Κατά γενική ομολογία η Λέσβος είναι γνωστή για το καλό φαγητό και το ούζο, ενώ κάποιοι ανέφεραν τις φυσικές της ομορφιές. Πάντως, στην ερώτησή μας «τι έχετε ακούσει για την Λέσβο», οι ερωτηθέντες δεν ήξεραν πολλά πέρα από το ότι το νησί μας είναι «γαστρονομικός παράδεισος», ενώ μας έλεγαν ότι «προσφέρεται για τριήμερο χαλάρωσης μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας».
Συνάντηση Μουτζούρη με αντιπροσωπεία της Σμύρνης
Την ίδια ώρα την Παρασκευή, με αφορμή το πρώτο δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε εγκαινιάζοντας για φέτος την γραμμή Μυτιλήνη – Σμύρνη, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης συναντήθηκε με τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Σμύρνης και επιχειρηματίες.
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Τούρκων επισκεπτών και συζήτησε τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα από τα απέναντι παράλια. Μεταξύ άλλων ο κ. Μουτζούρης δήλωσε για τη συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε θέματα που μπορούν να διευκολύνουν την έλευση Τούρκων επισκεπτών στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς η Περιφερειακή Αρχή με τις ενέργειές της και τις στοχευμένες δράσεις της στην Λέσβο, στην Χίο και στην Σάμο, έχει αυξήσει το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία και αυτό είναι εμφανές πλέον. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, καθώς έχω ξανά πει πως ο εξ ανατολών τουρισμός είναι η κορωνίδα της τουριστικής ανάπτυξης των νήσων μας».