Νέκρωση των πευκοδασών κατά τόπους

Spread the love


  • Άμεση δράση για την αντιμετώπιση της ασθένειας συστήνει ο ειδικός ερευνητής του Οργανισμού “Δήμητρα”, Δ. Αβτζής

«Άμεση πρέπει να είναι η κινητοποίηση των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για την αντιμετώπιση της ασθένειας της ξήρανσης των πεύκων από φλοιοφάγα έντομα», δήλωσε ο ειδικός ερευνητής δασολόγος – εντομολόγος του Οργανισμού “Δήμητρα”, Δημήτρης Αβτζής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά από την αυτοψία που διενήργησε την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος των δασών, μαζί με τον Διευθυντή Δασών Λέσβου, Φώτη Κράλλη

Ο κ. Αβτζής είπε ότι για την ώρα το φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στα 320.000 στρέμματα πευκοδασών του νησιού μας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την καταγραφή και σήμανση των δέντρων που θα κοπούν και θα απομακρυνθούν το φθινόπωρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία ή πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλα είδη δέντρων, όπως οι ελιές. Ωστόσο επεσήμανε ότι η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά ώστε να σωθούν τα δάση που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί.

Ο ειδικός ερευνητής του Οργανισμού “Δήμητρα” μίλησε για νεκρώσεις πεύκων κατά τόπους από ομάδα εντόμων που συναντάται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ανέφερε το παράδειγμα του δάσους Σειχ Σου στην Θεσσαλονίκη, το οποίο επίσης είχε προσβληθεί το 2019 και μετά από 4 χρόνια έχει αρχίσει να αναγεννάται. 

Ο κ. Αβτζής είπε ότι αυτό το διάστημα δεν είναι δυνατόν να γίνουν υλοτομίες και η εξάπλωση θα συνεχιστεί μέσα στο καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν την δράση των εντόμων. Μάλιστα ο ίδιος απέδωσε την έξαρση του φαινομένου φέτος στο νησί μας στον ήπιο χειμώνα και την ξηρασία. «Ευτυχώς, από την αυτοψία που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε ότι το φαινόμενο δεν βρίσκεται σε πλήρη έκταση, αλλά σε πρώιμο στάδιο, εκτός από την περιοχή του Αμπελικού όπου υπάρχουν συστάδες ξερών πεύκων. Η κοπή και η απομάκρυνση των ξερών δέντρων είναι η μόνη λύση, αφού δεν μπορούν να τοποθετηθούν παγίδες σε τόσο μεγάλη έκταση. Ούτε η χρήση χημικών μέσα στο δάσος είναι εφικτή», σημείωσε ο ίδιος. 

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής Δασών Λέσβου μίλησε για την ανάγκη διαχείρισης των δασών από τους κύριους δασοκτήμονες που είναι οι Δήμοι, τους οποίους θα ενημερώσει εντός της εβδομάδας για το πόρισμα από τους ελέγχους και τις αυτοψίες. «Οι Δήμοι θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν γιατί απαιτείται δραστηριοποίηση προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση μας όχι μόνο από αυτή την ασθένεια, αλλά και από άλλα φαινόμενα. Θα συγκαλέσουμε σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Κράλλης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ, αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πλήρης καταγραφή των δέντρων που έχουν ξεραθεί. Οι πιστώσεις μπορούν να προέλθουν από πόρους της Πολιτικής Προστασίας, από το Πράσινο Ταμείο ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση