Η σύνταξη αντιπυρικού σχεδίου για το Νομό Λέσβου ανατέθηκε στην εταιρεία “ΥΛΗ-Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος”, με σύμβαση που υπεγράφη, κατόπινδιαγωνισμού, με την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου. Ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης ορίστηκε συνολικά, στους 6 μήνες, με τρεις τμηματικές παραδόσεις, 1ο Στάδιο (3 μήνες): Προμελέτη, 2ο Στάδιο (2 μήνες): Διαβούλευση και 3ο Στάδιο (1 μήνας): Οριστική Μελέτη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα στάδια ελέγχου των παραδοτέων.
Σκοπός της μελέτης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με στοχευμένη ανάλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και τον σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων, δράσεων και έργων που θα οδηγήσουν άμεσα στην καλύτερη προστασία των δασών και τη θωράκιση από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, των οικισμών, των κτιριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεωνκαι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή κοντά στα δάση. Η επίβλεψη της μελέτης γίνεται από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Αποτέλεσμα της μελέτης θα είναι η σύνταξη Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας για τα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, με προδιαγραφές που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα «Περί κηρύξεως ευαίσθητων σε πυρκαγιά περιοχών δασών», τα δάση που βρίσκονται στην χωρική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου θεωρούνται ιδιαιτέρως ευαίσθητα σε πυρκαγιές, ανήκοντας στην πρώτη κατηγορία επικινδυνότητας.
Επιμέρους στόχοι της εργασίας είναι:
–Να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, τόσο σε επίπεδο περιγραφής του φυσικού περιβάλλοντος και των συνθηκών που επικρατούν, όσο και της δομής και της οργάνωσης όλων των εμπλεκόμενων στην πρόληψη, προκαταστολή και καταστολή δασικών πυρκαγιών, Υπηρεσιών.
– Να γίνει εντοπισμός και χωροθέτηση τόσο των περιοχών υψηλού κινδύνου, όσο και των περιοχών που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (προστατευόμενες περιοχές, βιογενετικά αποθέματα κλπ).
– Να διατυπωθούν ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που θα στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη και την προκαταστολή των δασικών πυρκαγιών και θα εντάσσουν κάτω από ένα κεντρικό σχεδιασμό, το σύνολο των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών της περιοχής μελέτης (κάτοικοι, φορείς, οργανώσεις κλπ).
– Να γίνει μία επαρκής και ορθά οργανωμένη δημόσια διαβούλευση, μεταξύ της εταιρείας μας, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων, των εθελοντών, όλων των ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και των πολιτών, ώστε οι τελικές προτάσεις της μελέτης να απηχούν τη συνισταμένη όλων των απόψεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο στοχεύει και ζητά τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και ιδιαίτερα με το Πυροσβεστικό Σώμα, τους Δήμους και τους εθελοντές, με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση όλης της κοινωνίας, στον κοινό προδιαγεγραμμένο στόχο.
Καθ’ όλη την διάρκεια της μελέτης θα υπάρχει ενημέρωση των φορέων και των πολιτών για την πορεία των εργασιών, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συμμετοχή τους στο εγχείρημα.