Πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Spread the love


Συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ με θέμα την δημιουργία δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ίντερνετ, ούτως ώστε να προσελκυσθούν ψηφιακοί νομάδες, έδωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Παντελή Μπουρνιά, και τον εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Άρη Ελευθερίου. Συνεργάτες της Περιφέρειας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των νησιών και την πράσινη μετάβαση είναι η ΔΕΗ Blue και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρνιάς, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται έρευνα στα δίκτυα της Περιφέρειας με στόχο τον εντοπισμό των κατάλληλων σημείων που θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες, ώστε να επιτευχθεί η «πράσινη μετάβαση» και για την Λέσβο, όπως και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας. «Ο στόχος της Περιφέρειάς μας είναι η πράσινη ενέργεια, και θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και πρωτοπορούμε», τόνισε ο ίδιος. 

Όπως σημείωσε ωστόσο ο εκτελεστικός Γραμματέας κ. Ελευθερίου, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, κυρίως τεχνικά, στα επαρχιακά δίκτυα και όχι τόσο στον αστικό ιστό της Μυτιλήνης, τα οποία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς πριν προχωρήσει η δημιουργία των σταθμών ανεφοδιασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Στο σημείο αυτό ο Κώστας Μουτζούρης επεσήμανε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στον αερολιμένα Μυτιλήνης και στο επιβατικό λιμάνι για την δημιουργία σταθμών ηλεκτροδότησης, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. 

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του πρώτου ηλεκτρικού επαγγελματικού αυτοκινήτου, και συγκεκριμένα ταξί στην Μυτιλήνη, ο κ. Νιαούρης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης ταχυφορτιστή δεδομένου ότι φορτίζει το αυτοκίνητο σε μισή ώρα, σε αντίθεση με την απλή φόρτιση που διαρκεί 7 ώρες.  

«Στοίχημα το ‘’Brain Gain’’»

Παράλληλα από μέρους του κ. Μουτζούρη τονίστηκε η πρόθεση της Περιφέρειας για την ενίσχυση του δικτύου της τηλεματικής και του ίντερνετ στα πρότυπα άλλων νησιών, όπως η Ρόδος, η οποία κατόρθωσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λεγόμενους ‘’ψηφιακούς νομάδες’’. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε, δε, την ανάθεση μελέτης στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κοντή, ειδικό στο θέμα αναβάθμισης του δικτύου.

Ο κ. Μπουρνιάς από πλευράς του έθιξε το ζήτημα του ‘’Brain drain’’ που απασχολεί την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποσκοπεί στο ‘’brain gain’’ με την προσέλκυση νέων που εργάζονται από απόσταση, όσων απασχολούνται με υβριδική εργασία, αλλά και όσους έρχονται από το εξωτερικό και θέλουν να έχουν ως βάση της εργασίας τους ένα από τα νησιά μας. Σε αυτό θα βοηθήσει η δημιουργία hubs, δηλαδή κόμβων με καλή σύνδεση ίντερνετ όπου οι ψηφιακοί νομάδες θα συνυπάρχουν και θα εργάζονται από τον υπολογιστή, με την προοπτική οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν πυρήνα για την δημιουργία start-ups επιχειρήσεων και επομένως να προσελκυσθούν επενδύσεις. 

«Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τους ψηφιακούς νομάδες, τότε μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρνιάς. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση