- Κουμπωμένοι οικονομικά δηλώνουν οι ντόπιοι για κοσμοπολίτικες διακοπές στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι επιλέγουν εξωτερικό θεωρώντας ότι θα τους έρθει πιο οικονομικά
- Με τη ‘’φωτιά’’ που έχουν πάρει οι τιμές στον τουρισμό, το Βόρειο Αιγαίο ενδείκνυται για οικονομικές διακοπές
Ιούλιος μήνας, και είμαστε όλο και πιο κοντά στην λεγόμενη ‘’high season’’ και τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών μας διακοπών (αν και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προνοήσει προ καιρού). Ωστόσο οι διακοπές φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην… μετα-covid εποχή έχουν αλλάξει, αναφερόμενοι στην φετινή σεζόν, και επικαλούμενοι τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Όπως φαίνεται, η εκτόξευση των τιμών λόγω του πληθωρισμού που επέφερε η ενεργειακή κρίση, καθώς και ένας αβέβαιος χειμώνας να ’’περιμένει’’ οδήγησε τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες Έλληνες να κάνουν λόγο για περικοπές άνω του 50%, όσον αφορά τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους φέτος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί είτε θα στραφούν σε διακοπές – ‘’απόδραση’’ στο… χωριό, είτε στη φιλοξενία σε φιλικό ή σε συγγενικό σπίτι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διακοπές μοιάζουν… όνειρο θερινής νυκτός.
Τα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ βγήκαν στον εμπορικό δρόμο της Ερμού θέλοντας να ‘’σφυγμομετρήσουν’’ την πρόθεση των κατοίκων του νησιού σχετικά με το πλάνο των καλοκαιρινών τους διακοπών. Από τις απαντήσεις που μας δόθηκαν, συμπεράναμε μειωμένη διάθεση για πολλές μετακινήσεις και μακρινά ταξίδια εντός Ελλάδος, κυρίως για λόγους οικονομικούς. Παράλληλα όμως παρατηρήσαμε και μια τάση για εξερεύνηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Χίος και η Σάμος, αλλά και η Λέσβος, που για πολλούς από τους ερωτηθέντες διαθέτει ό,τι και ένας δημοφιλής προορισμός, με πολύ λιγότερο κόστος και το κυριότερο, χωρίς την σωματική και ψυχική κούραση που μπορεί να σημαίνει η μετακίνηση προς τα νησιά των Κυκλάδων ή τα Επτάνησα.
Μένουμε Βόρειο Αιγαίο
Στον διψήφιο αριθμό περαστικών που συναντήσαμε στην Ερμού, παραπάνω από τους μισούς επιλέγουν να μείνουν στο νησί για διακοπές ή σκέφτονται να στραφούν προς τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χωρίς όμως να έχουν «κλείσει» κάτι ακόμα, καθώς όπως μας είπαν, οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα, ενώ δεν παρατηρείται η ‘’φρενίτιδα’’ της υπερπληρότητας των πλοίων και των αεροπλάνων, όπως συμβαίνει στις Κυκλάδες, την Ρόδο, την Κρήτη ή τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Βασιλική: «Γιατί να ταξιδέψω αλλού; Και πολλή η κούραση και μεγάλο το κόστος στη διαμονή και την διασκέδαση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην το ευχαριστιέσαι. Προτιμώ να περάσω διακοπές με χαλάρωση στην όμορφη Λέσβο».
Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε επίσης την Χρυσάνθη, η οποία κατάγεται από το Κεράμι όπου έχει εξοχική κατοικία και συνηθίζει να περνά εκεί τα καλοκαίρια της, αλλά και τον Νίκο, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα στο πατρικό του στην Λέσβο και συνδυάζει οικονομικές διακοπές με τις συναντήσεις με φίλους και οικογένεια.
Άλλοι, όπως ο Φάνης, που επιλέγει την φιλοξενία από φίλους ή συγγενείς, ή αντιστρόφως φιλοξενεί ο ίδιος, έχουν βρει τον δικό τους τρόπο να περνούν ποιοτικό χρόνο με φίλους παρατείνοντας τον χρόνο των διακοπών.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μια σημαντική μερίδα ερωτηθέντων, όπως η Μαρία, προτιμά τις διακοπές στο εξωτερικό, κάτι που εξηγείται, όπως συμπεραίνουμε από τις απαντήσεις, από το γεγονός ότι η διαμονή στο νησί, και δη ακριτικό, προκαλεί την ανάγκη, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τις ημέρες της άδειας για μια εμπειρία που ‘’ξεφεύγει’’ από τα στενά όρια ενός νησιού. Παράλληλα, συγκριτικά με τις τιμές των νησιών, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος κτλ. το εξωτερικό φαντάζει συχνά ένας οικονομικότερος προορισμός.
Βεβαίως, υπήρχαν και εκείνοι, όπως η Φαίη, η οποία ως εργαζόμενη στο χώρο της εστίασης, οι διακοπές πάντα για εκείνη δεν ήταν καλοκαιρινές, αλλά… φθινοπωρινές ή χειμερινές. Πάντως και εκείνη δήλωσε πως προτιμά εξωτερικό στις εξορμήσεις της, δεδομένης και της περιόδου που είναι εφικτός ο προγραμματισμός διακοπών.