Ζευγάρι Βέλγων επιμένει Λέσβο… πάνω από 25 χρόνια!

Ο Ζακ και η Σύλβια Πίτερσεν μιλούν ελληνικά και προτιμούν την Λέσβο από όλα τα ελληνικά νησιά, για την αυθεντικότητά της
Spread the love

Τις πρωινές ώρες χθες στο λιμάνι, απέναντι από το ξενοδοχείο ‘’Blue Sea’’, και λίγο δίπλα από το εργοτάξιο όπου εκτελούνται πυρετωδώς οι εργασίες ανάπλασης της προκυμαίας αυτή την περίοδο, συναντήσαμε μια τουρίστρια να βγάζει φωτογραφίες το λιμάνι. Προσφερθήκαμε να την τραβήξουμε μια κι εμείς, πράγμα που εκείνη δέχτηκε με χαρά, καθώς ήθελε, όπως μας είπε, να στείλει σε φίλη της μια φωτογραφία με την ίδια, και φόντο τον γραφικό φάρο απέναντι, εντός του λιμανιού, όπου αναγράφεται το ‘’Καλώς ήρθατε’’. Η φωτογραφία αυτή θα ήταν το «αποδεικτικό» ότι επιτέλους εκείνη, μαζί με τον σύζυγό της, Ζακ, βρίσκονταν στο νησί της καρδιάς τους, την Λέσβο. 

Από την πρώτη στιγμή η συζήτησή μας με την Σύλβια και τον Ζακ κυλούσε πολύ φυσικά, και αυτό, όχι μόνο λόγω του «ανοιχτού» χαρακτήρα και των δυο τους: Αυτό που δύσκολα θα φανταζόμασταν ήταν ότι οι Βέλγοι λάτρεις της Λέσβου μιλούσαν ελληνικά, και μάλιστα, όχι απλώς τις στερεοτυπικές εκφράσεις που ξέρουν οι περισσότεροι τουρίστες, αλλά μας προκάλεσε εντύπωση ότι τα μιλούσαν… άπταιστα!

Βεβαίως, παρατηρώντας τα εμφανή σημάδια της έκπληξής μας, οι ίδιοι μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία τους και την σχέση τους με την Ελλάδα και το νησί μας. Ήρθαν για πρώτη φορά στην Λέσβο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ακόμη δεν υπήρχαν πολλά καταλύματα και τουριστική κίνηση, όπως σήμερα, και είχαν φιλοξενηθεί σε ζευγάρι φίλων τους οποίους επισκέπτονται μέχρι και σήμερα στο Μόλυβο. Ερωτεύτηκαν την ελληνική γλώσσα και με την πρώτη ευκαιρία, σε πρόγραμμα που παρείχε το Πανεπιστήμιο στις Βρυξέλλες, δεν έχασαν ευκαιρία να «βουτήξουν» στα νερά του ελληνικού πολιτισμού. Όντας επισκέπτες και φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων επί σειρά ετών, διακαής τους πόθος ήταν να έχουν και δικό τους σπίτι στην Ελλάδα κάποια στιγμή, για να ζουν συχνότερα και περισσότερο το «ελληνικό καλοκαίρι». 

Έτσι, όταν ήρθε ο καιρός, το ζευγάρι από τις Βρυξέλλες αγόρασε ένα οικόπεδο στη Σίφνο, χτίζοντας εκεί τη δική του εξοχική κατοικία, με σκοπό να παραθερίζουν στο γνωστό νησί των Κυκλάδων τα καλοκαίρια. 

Ωστόσο, καθώς φάνηκε από την συζήτησή μας, η απόφασή τους να περνούν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν τους ευχαριστεί τόσο τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος, όπως μας εξήγησαν, είναι το φαινόμενο του… υπερτουρισμού, με αντίκτυπο στην φυσιογνωμία του νησιού, καθώς «όλα έχουν γίνει τυποποιημένα και όλα για το χρήμα», μας είπαν χαρακτηριστικά

«Είναι τρομερό το πόσο έχει αλλοιωθεί η εικόνα του νησιού, καθώς το έχουμε ζήσει πολλά χρόνια και παρατηρούμε όλο και περισσότερο να επικρατεί το ‘’δήθεν’’, τα γκουρμέ εστιατόρια και τα γκλαμουράτα μαγαζιά. Επιπλέον επειδή οι τουρίστες στην Σίφνο είναι ως επί το πλείστον Γάλλοι τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε το φαινόμενο οι κατάλογοι στα εστιατόρια να είναι δίγλωσσοι, αλλά όχι με ελληνικά και αγγλικά, αλλά  ελληνικά και… γαλλικά, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο για τους τουρίστες άλλων χωρών», αναφέρουν προβληματισμένοι.  

Η αυθεντική Λέσβος 

Στον αντίποδα της… υπέρ το δέον τουριστικής Σίφνου, βρίσκεται η Λέσβος, η οποία όπως μας λέει η Σύλβια και ο Ζακ, την προτιμούν σταθερά περισσότερα από 25 χρόνια (αν όχι κάθε καλοκαίρι, πάντως επανέρχονται συχνά) για την αυθεντικότητα που εκπέμπει και διατηρεί. «Η Λέσβος είναι Ελλάδα, κρατάει ατόφιο τον χαρακτήρα της, την κουζίνα της με τα παραδοσιακά της πιάτα, με τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους της. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουμε την Μυτιλήνη και τον Μόλυβο όταν ερχόμαστε. Μακάρι και στην Σίφνο να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην απλότητα και την ελληνικότητά της, όπως η Λέσβος, που είναι από τα λιγοστά νησιά που θυμίζουν… όντως ελληνικό νησί», καταλήγουν ο Ζακ και η Σύλβια, ενώ εμείς τους ευχαριστούμε για την υπενθύμιση που χρειαζόμασταν και τους ευχόμαστε «καλές διακοπές». 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση