Οι ήρωες της διπλανής πόρτας!

Spread the love


Τεράστια είναι η συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε όλα τα μέτωπα πυρκαγιών που εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα. Άνθρωποι οι οποίοι αφιλοκερδώς δίνουν την δική τους μάχη σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τις κρατικές δυνάμεις για την άμεση και καίρια αντιμετώπιση μιας φωτιάς. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ειδική ομάδα εθελοντών Λέσβου-Πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας, μια ομάδα σχεδόν 30 εθελοντών, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην κατάσβεση της φωτιάς και στον Ασώματο και στα Κεραμειά που ξέσπασε πριν λίγες μέρες. Μια ομάδα πλήρως επανδρωμένη η οποία πραγματοποιεί υπηρεσία καθημερινά με 2 άτομα πρωί και βράδυ, καλοκαίρι και χειμώνα, παντός καιρού, δηλώνοντας πάντα έτοιμη για την οποιαδήποτε απειλή πυρκαγιάς. Με επεμβάσεις και περιπολίες καθημερινά στο βουνό Καρυώνας και οπουδήποτε παραστεί ανάγκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που οι καταστροφικές φωτιές βρίσκονται σε έξαρση και από τα πιο ενεργά κλιμάκια του νησιού από την ημέρα ίδρυσής τους. 

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η άμεση και καθοριστική επέμβαση, αλλά και η συλλογική τους συνδρομή σε όλα τα ενεργά μέτωπα της Λέσβου. Έχοντας αποκτήσει πλέον εμπειρία στην κατάσβεση φωτιάς τόσο κτιρίων και χωραφιών αλλά και αυτοκινήτων, η ομάδα εθελοντών πυροσβεστών με έδρα τη Γέρα δίνει καθημερινά αγώνα. Όπως μας αναφέρει ο υπεύθυνος του κλιμακίου Παναγιώτης Γλιγλής: «Η επέμβαση είναι άμεση σε μια επικείμενη πυρκαγιά. Υπάρχει απευθείας κινητοποίηση των οχημάτων μας. Πολλές φορές που έχει τύχει να μας καλέσουν νύχτα για κάποια φωτιά στα αμέσως επόμενα λεπτά είχαμε ξεκινήσει. Μάλιστα κάποιες φορές έχουμε προλάβει να καταφθάσουμε στο σημείο της φωτιάς πριν την υπηρεσία. Έχουμε πλέον εμπειρία στην κατάσβεση της φωτιάς και σε κτίρια και σε αυτοκίνητα». Δύναμη σε όλο αυτόν τον αγώνα φυσικά τους δίνει και η αγάπη που έχουν για τον εθελοντισμό, αλλά και η θέληση να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς που μπορεί να απειλεί περιουσίες, σπίτια, χωράφια, ακόμα και ανθρώπινες ζωές. 

Ένα από τα προβλήματα ωστόσο που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με την απόσταση. Ειδικά τις καλοκαιρινές μέρες που τα ενεργά μέτωπα μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σημείο της Λέσβου είναι λογικό και επόμενο να μεσολαβεί κάποιος χρόνος μέχρι οι δυνάμεις τους να βρεθούν στο σημείο. «Βασικό μας πρόβλημα είναι η απόσταση. Η αλήθεια δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στην άλλη άκρη του νησιού αμέσως. Είναι λογικό. Ωστόσο η κινητοποίησή μας είναι άμεση και οι δυνάμεις μας ξεκινάν απευθείας για το μέτωπο», μας επεσήμανε ο υπεύθυνος του κλιμακίου.

Πώς μπορεί κάποιος να συμβάλει σε αυτό τον αγώνα; Σίγουρα χρειάζονται γνώσεις, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Γλιγλής, όλοι μπορούν να συμβάλουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. «Καλό είναι  να έχεις κάποιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο για να μπορέσεις να βοηθήσεις πιο ενεργά, όμως σε αυτή τη μάχη χρειάζονται όλοι και ευτυχώς η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι  μεγάλη, όπως φυσικά και η προσέλευση. Έρχεται συνέχεια ο κόσμος σε επαφή με μας τώρα το καλοκαίρι. Ο καθένας βοηθάει με το δικό του τρόπο. Είτε να βοηθήσουν με την μεταφορά της μάνικας, είτε με την απομάκρυνση αντικειμένων και αμαξιών, είτε με την παροχή υλικής βοήθειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, είναι η αλήθεια».

Σημειώνεται ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θέλει να συνδράμει μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στο κλιμάκιο και εκείνοι θα τον καθοδηγήσουν άμεσα για το πού και πώς μπορεί να συνδράμει.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση