Ώρα ευθύνης για Xριστόφα – Κουφέλο – Τσιριγώτη

Spread the love


  • Η ώρα της αλήθειας για τους τρεις υποψήφιους δημάρχους της Μυτιλήνης να πάρουν πρωτοβουλίες και να τοποθετηθούν για τα ζητήματα του κτηματολογίου, που καίνε χιλιάδες ιδιοκτησίες σε Μυτιλήνη και Γέρα

Την ώρα που ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε την απόσυρσή του από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση καθώς δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ενώ το ρήγμα στη σχέση του με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ειδικά μετά την ανακοίνωσή του κατά του κυβερνητικού βουλευτή, είναι όχι απλά αγεφύρωτο αλλά και τεράστιο, ζητούμενο παραμένει πού θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης για να διεκδικήσει ο Δήμος με την υποστήριξη του κυβερνητικού βουλευτή την επίτευξη των διορθώσεων στο κτηματολόγιο της Μυτιλήνης και της Γέρας. Κτηματολόγιο στο οποίο συνεχίζουν να παραμένουν για πάνω από μία δεκαετία εγκλωβισμένοι χιλιάδες ιδιοκτήτες και μαζί με αυτούς και αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Μυτιλήνης, τα οποία θα χαθούν στις 31 Δεκεμβρίου αν το κτηματολόγιο κλείσει, όπως είναι, και υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οριακά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε παράταση ενός ακόμα (τελευταίου) έτους για να γίνουν οι διορθώσεις στο κτηματολόγιο της Μυτιλήνης και της Γέρας. Ωστόσο έχουν περάσει 7 μήνες από αυτό το δωδεκάμηνο χωρίς να έχουν γίνει κινήσεις σε ουσιαστική κατεύθυνση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για ενέργειες από πλευράς των φορέων της Λέσβου, πράγμα που δείχνει ότι το όλο θέμα έχει ξεχαστεί, χαμένο μέσα στη δίνη των δύο προεκλογικών περιόδων για τις εθνικές εκλογές και τώρα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με άλλα λόγια, οι βουλευτικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν απορροφήσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το κτηματολόγιο και να χαθούν περιουσίες και ιδιωτών αλλά και της Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν μερίμνησε να νομιμοποιήσει τα ακίνητά της τόσα χρόνια.

Μάιος 2022: Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης σε αγαστή τότε συνεργασία και συναντίληψη με τον κυβερνητικό Βουλευτή, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Κτηματολόγιο, ανακοίνωναν την επίλυση του προβλήματος!

Υπενθυμίζουμε ότι το Μάιο του 2022 ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και ο βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, έσπευδαν επίσημα να δεσμευτούν, με ανακοίνωσή τους, για επίτευξη λύσης στο θέμα του κτηματολογίου για τις περιουσίες στη Μυτιλήνη και τη Γέρα και αυτό έγινε παρουσία κλιμακίου της Κτηματολόγιο από την Αθήνα. Από τότε όμως δεν έγιναν και πολλά σε ουσιαστική κατεύθυνση, καθώς η Επιτροπή που συστάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης για τα θέματα του κτηματολογίου δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι τώρα και τα μέλη της δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση. 

Κάτω από αυτήν την εξέλιξη και εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών οφείλουν πλέον μετά παρρησίας να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Πανάγος Κουφέλος, Παναγιώτης Χριστόφας και Νίκη Τσιριγώτη για ένα μείζον ζήτημα που αφορά μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών. 

 

Η ώρα της αλήθειας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πανάγος Κουφέλος έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης και δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη δεν έχει ασχοληθεί ούτε κατ’ ελάχιστο με το συγκεκριμένο θέμα, παρότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο και θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα συνολικό πακέτο επίλυσης. Από τη δική του πλευρά ο Παναγιώτης Χριστόφας ως συνεργαζόμενος Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη Μουτζούρη και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν ανέδειξε αυτό το θέμα, ούτε πίεσε ώστε να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης και η Περιφέρεια. 

Από τη δική της πλευρά η επικεφαλής υποψήφια Δήμαρχος στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, Νίκη Τσιριγώτη, «δεν ακούστηκε» και ιδιαίτερα κατά την τετραετία για τα θέματα του κτηματολογίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, λες και έχει αποδεχτεί την μοίρα της απώλειας των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών και του Δήμου. Το τελευταίο παρότι η ίδια ως δικηγόρος έχει γνώση των θεμάτων του κτηματολογίου, καθώς το γραφείο της διαχειρίζεται και περιπτώσεις νομιμοποίησης περιουσιών που έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια του κτηματολογίου.

Είναι δεδομένο ότι ο νέος δήμαρχος που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά άμεσων αναγκών και καταστάσεων στο Δήμο Μυτιλήνης την ώρα που θα μετράμε αντίστροφα για την εκπνοή του έτους. Μία νέα παράταση ενδεχομένως να δώσει… παράταση ζωής στο πρόβλημα, δεν θα είναι όμως η λύση. Ωστόσο οι τοπικοί φορείς και οι υποψήφιοι της Αυτοδιοίκησης οφείλουν άμεσα να τοποθετηθούν θέτοντας σε όλες του τις πτυχές το ζήτημα του κτηματολογίου της Μυτιλήνης και της Γέρας, ώστε και η τοπική κοινωνία να δει και να εκτιμήσει ποια είναι η στάση και η διεκδίκησή τους. Σε μία τέτοια προσπάθεια το Τεχνικό Επιμελητήριο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ο μόνος φορέας που έχει άριστη γνώση του προβλήματος και μέχρι τώρα έχει θέσει το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις. Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Στρατή Μανωλακέλλη, ήταν ο μόνος που έχει σταθεί επιφυλακτικός απέναντι στην άκρατη υποσχεσιολογία των τελευταίων ετών. Μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει πέρσι το χειμώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη νομικών μέτρων (προσφυγή)  κατά της Κτηματολόγιο, λαμβάνοντας τις υποσχέσεις του κ. Βατού ότι θα εξεταζόταν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά το Μάρτιο αν δεν εκπλήρωναν τις υποσχέσεις τους από την Αθήνα, βρισκόμαστε όμως στον Αύγουστο και… ούτε ένα βότσαλο στη λίμνη!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση