Την επανέναρξη του προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας μικρής διάρκειας για τους τουρίστες από την Τουρκία που εισέρχονται στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ζητά, με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Εξωτερικών και Τουρισμού, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.
Όπως σημειώνει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι αποδεδειγμένο από τα στοιχεία των φορέων του Τουρισμού της Λέσβου ότι ένας σημαντικός αριθμός σε ετήσια βάση Τούρκων τουριστών δεν θα επισκεπτόταν τα νησιά μας αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα της έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής. «Από την περίοδο του 2010 η κυβέρνησή μας με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου έβαλε τα θεμέλια ώστε να έχουν για πρώτη φορά τουρισμό από την Τουρκία τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εφαρμόζοντας τη δυνατότητα εισόδου και παραμονής μέχρι και 90 ημερών εντός διαστήματος 180 ημερών ετησίως σε υπηκόους τρίτων χωρών κατόχους των λεγόμενων “πράσινων” διαβατηρίων χωρίς την απαίτηση θεώρησης βίζας, κάτι που μέχρι τότε ίσχυε στην Ευρώπη εκτός της Ελλάδας. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2011 άρχισε να καταγράφεται το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα προς τα νησιά μας, τα οποία για πρώτη φορά είχαν χειροπιαστά έσοδα από τους Τούρκους τουρίστες».
Η δυνατότητα έκδοσης Ταχείας Βίζας βραχείας διαμονής που προστέθηκε από το 2012 συνεχίστηκε για όλα τα χρόνια μέχρι το 2019, οπότε και διακόπηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό και της διακοπής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας με τα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, φέτος που τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά και μάλιστα με μεγάλες πληρότητες, δεν τέθηκε και πάλι σε ισχύ. «Αυτό που διαπιστώνουμε φέτος είναι ότι ξεχάστηκε παντελώς από την κυβέρνησή σας η αναγκαιότητα επαναφοράς αυτού του προγράμματος που είναι επιβεβλημένη, καθώς τα νησιά μας υφίστανται οικονομικές απώλειες από τον τουρισμό και αυτό γιατί τα αρμόδια Υπουργεία δεν έπραξαν το αυτονόητο, να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκρίνει εκ νέου το πρόγραμμα», συμπληρώνει ο Βουλευτής του Νομού μας.
Καταλήγοντας ζητά να θεσμοθετηθεί η μόνιμη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και να μειωθεί το κόστος έκδοσης βίζας ως ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια.