- “Αποκαθηλώνει” η Νέα Δημοκρατία την καινοτομία του Αλκιβιάδη Στεφανή να εκπαιδεύονται οι νεοσύλλεκτοι των ακριτικών περιοχών στους τόπους τους, ενώ την είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Αφού… τελείωσαν οι Εθνικές εκλογές, οι στρατεύσιμοι της επόμενης ΕΣΣΟ καλούνται να καταταγούν στα μεγάλα Κέντρα
Σιωπηλό κλείσιμο στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Λέσβου βάζει η κυβέρνηση σε συνέχεια των λουκέτων που μπήκαν και σ’ άλλα Κέντρα Νεοσυλλέκτων της χώρας μας, τα οποία λειτουργούσαν από το 2018 παρέχοντας τη σημαντική δυνατότητα στους στρατευμένους των ακριτικών περιοχών να υπηρετούν στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ώστε να εκπαιδεύονται στα μεγάλα Κέντρα. Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία την οποία είχε εισηγηθεί όταν ανέλαβε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Αλκιβιάδης Στεφανής το 2017, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό τον προσωπικό του φίλο, Πάνο Καμμένο, που υιοθέτησε άμεσα την πρόταση.
Έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου θεσμού που έφερε τα Κέντρα Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην επαρχία αντί τους επαρχιώτες στρατευμένους στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων δείχνοντας ότι το κράτος ρίχνει βάρος στις ακριτικές περιοχές και σκέφτεται τους νησιώτες, η νέα κυβέρνηση καταργεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Λέσβο, ενώ έχουν ήδη καταργηθεί Κέντρα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τώρα μαζί μας καταργούνται Κέντρα και στην Θράκη.
Από τα τελευταία κέντρα που καταργούνται στην Ελλάδα είναι αυτό της Λέσβου, χωρίς να γίνει επίσημη ανακοίνωση για ευνόητους λόγους, καθώς ο επικοινωνιακός χειρισμός της Αθήνας κάνει λόγο για «σιωπηλό θάνατο». Ήδη τα φύλλα πορείας που παίρνουν οι στρατεύσιμοι της Λέσβου της επόμενης ΕΣΣΟ είναι για να υπηρετήσουν σε Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, καθώς καλούνται να παρουσιαστούν εκτός Λέσβου και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί παίρνουν φύλλα πορείας για την Αυλώνα.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Το μοντέλο της λειτουργίας των Κέντρων Νεοσυλλέκτων στην επαρχία προέβλεπε το λεγόμενο σύστημα των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) από το 2018 όταν δημιουργήθηκαν 23 ΣΥΠΟ, που στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονταν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (δυο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη) και στη Θράκη (εκ των οποίων δύο σε Κομοτηνή και Ξάνθη), στα οποία θα παρουσιάζονταν απευθείας οι νεοσύλλεκτοι για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.
Στα ΣΥΠΟ οι φαντάροι παρέμεναν έως τρεις ημέρες για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για την παραλαβή ιματισμού, και στη συνέχεια προωθούνταν στις μονάδες εκστρατείας για την εκπαίδευσή τους σε όπλα και ειδικότητα και το υπόλοιπο της θητείας τους.
Η φιλοσοφία του συστήματος των ΣΥΠΟ ήταν η αύξηση του επιπέδου στελέχωσης των μονάδων στις ακριτικές περιοχές, η βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση του χρόνου της θητείας και η εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού από την κατάργηση των μεγάλων Κέντρων στο εσωτερικό της χώρας.
Από τα πρώτα χρόνια της κατάργησης των μεγάλων Κέντρων Νεοσυλλέκτων άρχισε η γκρίνια των τοπικών κοινωνιών όπου λειτουργούσαν τα μεγάλα συντάγματα, λόγω των εσόδων που έχαναν οι οικονομίες τους από τους στρατιώτες που δεν μετακινούνταν σε αυτές τις πόλεις, όπως για παράδειγμα η Κόρινθος. Μετά τις εκλογές του 2019 υιοθετήθηκαν εισηγήσεις για επαναφορά του συστήματος στην προτέρα κατάσταση, κάτι που άρχισε να εφαρμόζεται από τα προηγούμενα δύο χρόνια ώστε να φτάσουμε τώρα στο λουκέτο και του Κέντρου νεοσυλλέκτων της Μυτιλήνης. Η δυνατότητα που είχαν ιδιαίτερα οι οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων να εξοικονομούν τις δαπάνες για όσο διάστημα υπηρετούσαν τα παιδιά τους στον τόπο τους αντί για τις μεγάλες πόλεις, χάνεται και μαζί και το προνόμιο των στρατευμένων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών να εκπαιδεύονται από την αρχή της θητείας τους στον τόπο τους.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε την Παρασκευή η υποψήφια Περιφερειάρχης Βάσω Χοχλάκα καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτούς τους σχεδιασμούς, που πολλαπλασιάζουν τις δαπάνες των οικογενειών στα ακριτικά νησιά για τη θητεία των παιδιών τους.