Μεγάλη νίκη Μουτζούρη

Η δήλωση του Περιφερειάρχη έξω από το εκλογικό κέντρο, έχοντας δίπλα του την Αναστασία Αντωνέλλη και τη σύζυγό του Δήμητρα
Spread the love


  • Κέρδισε σε Λέσβο και Χίο ο Κώστας Μουτζούρης «παίρνοντας» από νωρίς χθες το βράδυ τις εκλογές, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής «έβαλε τη σημαία του» στη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία
  • Τι δήλωσαν Μουτζούρης και Στεφανής για το αποτέλεσμα των εκλογών

Μεγάλη ήταν η νίκη που κατέγραψε στις χθεσινές κάλπες του Β’ γύρου  ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ανανεώνοντας τη θητεία του για άλλα 5 χρόνια στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ είχε απέναντί του ολόκληρο τον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου, που επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις τους τελευταίους μήνες για να τον εξοβελίσει από την Περιφέρεια, σύμφωνα με την επιθυμία και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πριν τις 10:00 χθες το βράδυ είχε εκδοθεί και το τελικό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο Κώστας Μουτζούρης βγήκε πρώτος με διαφορά 9,4% και συγκεκριμένα με  ποσοστό 54,70% έναντι 45,30% του αντιπάλου του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Από την πρώτη ώρα της καταμέτρησης, δηλαδή μέχρι τις 8 το βράδυ, ήταν ξεκάθαρο το προβάδισμα του κ. Μουτζούρη έναντι του κ. Στεφανή, ενώ πριν τις 21:00 η διαφορά είχε παγιωθεί και ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε δηλώσεις από το Εκλογικό του Κέντρο.

Ωστόσο η χθεσινή ήττα του κυρίου Στεφανή κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και μία νίκη για τον ίδιο, καθώς έδειξε μέσα από τη γνωριμία του με τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου ότι έχει μία δυναμική, δεδομένου πως το αποτέλεσμα που πέτυχε δεν ήταν και μικρό για 2,5 μήνες προεκλογική περίοδο, όταν μέχρι τον Ιούλιο οι πολίτες των νησιών μας τον έβλεπαν από μακριά, τους ήταν άγνωστος και το μόνο που γνώριζαν είναι ότι κατάγεται από την Αγιάσο στην οποία δεν έχει ούτε και τα εκλογικά του δικαιώματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία.  

Η εμφάνιση Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης κυριολεκτικά σάρωσε στη Λέσβο η οποία του έδωσε τη νίκη και αποδείχθηκε το κάστρο του, παρότι είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, όπως και στη Χίο. Χθες, δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Μουτζούρης βγήκε πρώτος στη Λέσβο με διαφορά-μαμούθ 19,04% καθώς έφερε 59,52% έναντι 40,48% του κ. Στεφανή. Ομοίως και στη Χίο ο κ. Μουτζούρης τα πήγε πολύ καλά έναντι του κυρίου Στεφανή, χάνοντας όμως στη Λήμνο, τη Σάμο και την Ικαρία, που είναι και τα μικρότερα νησιά της περιφέρειας και γι’ αυτό οι απώλειες των τριών νησιών δεν του στέρησαν τη νίκη.

Χθες το βράδυ στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μουτζούρη

Στη Λήμνο συνέβη το αντίστροφο καθώς ο στρατηγός έφερε ποσοστό 59,26%, ενώ ο Πρύτανης έφερε 40,74%, ωστόσο οι ψήφοι στο δεύτερο νησί του Νομού μας είναι λίγοι. Και στη Σάμο ο Πρύτανης ήρθε δεύτερος με πρώτο τον Αλκιβιάδη Στεφανή με 54,02% έναντι 45,98% του Κώστα Μουτζούρη. Σε αντίθεση με τη Λήμνο και τη Σάμο, η Χίος έδωσε τη νίκη στον πρύτανη με 57,71% έναντι 42,29% του κ. Στεφανή. Τέλος, και στην Ικαρία νικητής με 64,17% βγήκε ο κ. Στεφανής έναντι του 35,83% του κ. Μουτζούρη 

Μέσα στο εκλογικό κέντρο συνεχώς φωτογραφίζονται δίπλα στον Περιφερειάρχη υποψήφιοι του συνδυασμού του και άλλοι υποστηρικτές, ενώ στη δεύτερη φωτογραφία τον βλέπουμε με τη σύζυγό του

Είναι προφανές ότι από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο ο κ. Μουτζούρης κατάφερε να διεισδύσει καλύτερα από τον αντίπαλό του στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς ο κ. Στεφανής, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λέσβο, τροφοδότησε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων προς την πλευρά Μουτζούρη. Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται πως εισέπραξε ένα ποσοστό ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, οι οποίοι χρεώνονται περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν στελέχη του κινήματος που μόνο ανοιχτά που δεν τάχθηκαν με τον στρατηγό από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο παρά την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, για καταψήφιση των κυβερνητικών υποψηφίων.

Υπ’ αυτήν την έννοια η πρωθυπουργική δεύτερη επίσκεψη μάλλον φαίνεται ότι επέδρασε αρνητικά στην υποψηφιότητα του κ. Στεφανή εν όψει της δεύτερης Κυριακής των εκλογών και αυτό το πιστώθηκε η πλευρά Μουτζούρη. 

Τα έχασε όλα η Νέα Δημοκρατία

Η κυρίαρχη στις εκλογές του Ιουνίου Νέα Δημοκρατία, σε επίπεδο Λέσβου, έχασε τα πάντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την περιοχή μας, καθώς την περασμένη Κυριακή ηττήθηκαν οι υποψήφιοι του κόμματος για τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Πανάγος Κουφέλος και Απόστολος Αλατζάς, ενώ χθες έχασε τη μάχη και για την Περιφέρεια. Μία μάχη στην οποία είχε επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις η κυβερνώσα παράταξη με δύο επισκέψεις του Πρωθυπουργού μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών και «παρέλαση» Υπουργών και άλλων στελεχών για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κόμματος για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Αυτό είπε και ο κ. Μουτζούρης στην χθεσινή πρώτη δήλωσή του όταν η διαφορά μεταξύ του αντιπάλου του είχε παγιωθεί στις 20:00, σημειώνοντας ότι το κυβερνών κόμμα πίεσε τους πάντες και τα πάντα για την εκλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή και ότι «παρέλασε»  όλο το Υπουργικό συμβούλιο και ήρθε δύο φορές ο πρωθυπουργός. «Όμως ο Λαός του Βόρειου Αιγαίου στάθηκε όρθιος», είπε ο κ. Μουτζούρης και συνέχισε συγχαίροντας τον αντίπαλό του για την πορεία που είχε στις εκλογές, ενώ υπογράμμισε: «Ο λαός του Βορείου Αιγαίου αρνείται τις δομές, αρνείται τη μεταναστευτική κρίση και θα σταθούμε δίπλα του, θα αντισταθούμε, αν χρειαστεί. Καταφέραμε μια περήφανη νίκη. Ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τους προσπάθησαν να μας κατατροπώσουν, αλλά τους κερδίσαμε. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε το έργο μας», είπε ο κ. Μουτζούρης χαρακτηρίζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα ως νίκη της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας.

Τι θα κάνει ο Στεφανής

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής έφτασε πριν τις 9 το βράδυ στο Εκλογικό του Κέντρο όπου τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι υποστηρικτές και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του συγκινημένοι.  Από νωρίς βρισκόταν στο Εκλογικό Κέντρο ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με τον πολιτευτή του κόμματος, Δημήτρη Γόμο και τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Τζιμή. Ο κ. Στεφανής που φτάνοντας συνοδευόταν από τον Διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, τον Θεόδωρο Βαλσαμίδη και άλλους υποψηφίους, μίλησε κεκλεισμένων των θυρών για 5 λεπτά περίπου στους υποψήφιους και τους συνεργάτες του και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις.  

Από το εκλογικό κέντρο του Αλκιβιάδη Στεφανή την ώρα που τα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα στον κ. Μουτζούρη
Ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, δίπλα στον πολιτευτή, Δημήτρη Γόμο, προβληματισμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα

Από τη δήλωσή του προκύπτει το ερώτημα αν ο ίδιος θα μείνει ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο έχοντας απέναντί του Περιφερειάρχη τον κ. Μουτζούρη ή αν ενδεχομένως θα παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να πάρει τη θέση του επιλαχόν στέλεχος του ψηφοδελτίου του. Το τελευταίο το σημειώνουμε, καθώς ο στρατηγός μιλώντας στους δημοσιογράφους απέφυγε να αναφέρει ποια στάση θα κρατήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι έκανε για το Βόρειο Αιγαίο και πριν εμπλακεί με την αυτοδιοίκηση, δηλαδή πριν τις 14 Ιουλίου, όπως το προσδιόρισε και αυτή του η τοποθέτηση επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. 

Ο κ. Στεφανής φτάνει στο εκλογικό του κέντρο και τον χειροκροτούν οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές του
Έξω από το εκλογικό κέντρο του κ. Στεφανή

Συγκεκριμένα ο κ. Στεφανής είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους  χιλιάδες πολίτες του Βόρειου Αιγαίου οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν. Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα μου, όλη μου την ομάδα, όλους τους ανθρώπους από το Βόρειο Αιγαίο που έκαναν πραγματικά καταπληκτική δουλειά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες με εμπειρία, άνθρωποι χωρίς εμπειρία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έκαναν τους πολίτες να μας εμπιστευτούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους εθελοντές από όλο το Βόρειο Αιγαίο και από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που ήρθαν για να μας στηρίξουν και να μας δώσουν τη συμπαράστασή τους. Εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έκανα και πριν εμπλακώ, πριν τις 14 Ιουλίου το 2023, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το Βόρειο Αιγαίο, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα νησιά, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φως, θα προσπαθώ λοιπόν να ενισχύσω αυτό το υπέροχο φως του Βόρειου Αιγαίου. Καλή συνέχεια σε όλους, καλή δύναμη και περισσότερο φως στο Βόρειο Αιγαίο, να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ».

Μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών ήταν και η αποχή πού κυμάνθηκε στο 64,8%, καθώς ψήφισαν ελάχιστα περισσότεροι από όσους είχαν ψηφίσει στις περιφερειακές εκλογές το 2019, μια και τότε η αποχή είχε κυμανθεί περίπου σε αυτά τα επίπεδα.

Ποιοι εκλέγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 Στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα αναλάβει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά, η παράταξη Μουτζούρη καταλαμβάνει 21 έδρες σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (9 από τη Λέσβο) και η παράταξη Στεφανή 9 σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (τρεις στη Λέσβο).

Οι 9 της παράταξης Μουτζούρη που εκλέγονται από τη Λέσβο είναι οι: Αρώνης Κώστας, Αντωνέλλη Αναστασία, Δήσσος Μιχαήλ, Κυρατζής Στρατής, Καλλίας Δημήτρης, Χατζηκυριαζής Χρυσόστομος, Κουρσουμπάς Δημήτριος, Αστυρακάκης Κώστας και  Φίκιας Παναγιώτης.

Οι τρεις που εκλέγονται στη Λέσβο για την παράταξη Στεφανή είναι ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η Καλλιόπη Γόμου και η Ελένη Μακρή.

Εκλέγονται επίσης η Αγλαΐα Κυρίτση και η Βάσω Χοχλάκα και σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αν με την κ. Χοχλάκα θα εκλεγεί Σύμβουλος από τη Λέσβο ή τη Χίο και αντίστοιχα και με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση