Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη συναντήθηκε στην Αθήνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Παναγιώτης Αλεξανδρής για το στεγαστικό ζήτημα του Εφετείου για το οποίο πιέζουν οι δικηγόροι.
Τον Δικηγορικό Σύλλογο εκπροσώπησαν από την Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Βασιλούδης, ο Γραμματέας Νίκος Σάββας και το μέλος Δημήτρης Μοιρασγεντής.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου για την στέγαση του Εφετείου του Βορείου Αιγαίου. Ο Σύλλογος ζήτησε από τον Υπουργό να ενεργήσει τα απαραίτητα ώστε να επισπευστεί η διαδικασία και να επιλυθούν άμεσα όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Η συγκεκριμένη αίθουσα, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, πρέπει να παραδοθεί στο Εφετείο ώστε να γίνει ακροατήριο με τις απαραίτητες μετασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν.
Στο συγκεκριμένο θέμα έχουν αναφερθεί και με παλιότερο ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου, όπου σημειώναμε πως παρά το ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος κατάφερε να ξεπεράσει την αντίδραση των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου για τη χρήση της αίθουσας και να φτάσει μέχρι το τελικό στάδιο, η αξιοποίηση αυτού του χώρου ως αίθουσας δικαστηρίων για το Εφετείο δεν προχώρησε, λόγω των επιφυλάξεων που εκφράζουν οι Εφέτες δικαστές διαπιστώνοντας την έλλειψη υποδομών, όπως είναι οι τουαλέτες κλπ., καθώς επίσης θέτουν και ζητήματα ασφάλειας.
Το τελευταίο, δεδομένου πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι ένας χώρος που εργάζονται υπάλληλοι και μέσα εκεί ουσιαστικά θα γίνονται οι δίκες και βαρυποινιτών μεταξύ άλλων. Και ενώ μέχρι τον περασμένο Μάιο είχε διαφανεί η προοπτική να μπει ο Δικηγορικός Σύλλογος σε μία ρεαλιστική διεκδίκηση αξιοποίησης του αύλειου χώρου στο υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο της Μυτιλήνης (στην οποία αν είχαν επικεντρωθεί από τα προηγούμενα χρόνια σήμερα θα είχε στεγαστεί το Εφετείο), οι δικηγόροι αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στους Εφέτες δικαστές ότι αν δεν υποχωρήσουν, τότε θα γίνουν κινητοποιήσεις από το δικηγορικό κλάδο στον τόπο μας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε αποφασίσει να προχωρήσει ως κλάδος και σε κινητοποιήσεις αν χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχτεί η αναγκαιότητα αξιοποίησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, η οποία θα μπορούσε με μία μικρή δαπάνη να μετατραπεί σε δικαστική αίθουσα, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές ώστε να ανασάνει το δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, το οποίο δεν μπορεί να στεγάζει και τις ανάγκες του Πρωτοδικείου και του Εφετείου ταυτόχρονα.
Για το δικαστικό μέγαρο
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση ήταν η επέκταση του δικαστικού μεγάρου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με το «αδιαχώρητο» που επικρατεί σε καθημερινή βάση. Επίσης, στον Υπουργό κατατέθηκε και αίτημα από τους δικηγόρους για κατασκευή καινούργιου Δικαστικού Μεγάρου εκτός πόλης. Το τελευταίο ζήτημα που έθεσαν οι δικηγόροι ήταν ο τρόπος διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές, καθώς τα τελευταία χρόνια διορίζονται στη Μυτιλήνη ως δικαστικοί, δικηγόροι από την Αθήνα, αφήνοντας εκτός δικηγόρους από το νησί.
Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που τέθηκαν η στάση του Υπουργού αλλά και του Γενικού Γραμματέα ήταν θετική και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τουλάχιστον τα δύο από αυτά θα επιλυθούν. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βασιλούδης, ανέφερε στα Νέα της Λέσβου: «Από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αλεξανδρή μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Ο Υπουργός έδειξε κατανόηση και συγκαταβατικότητα σε όλα τα θέματα και τα αιτήματα που καταθέσαμε και μας υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθούν όσα είναι δυνατό προς υλοποίηση. Μας τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του για να επιλύονται τα άμεσα ζητήματα που έχουν σχέση με τα θέματα που συζητήσαμε».