- Εκ νέου θα κατασκευαστεί το γεφύρι μπροστά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και γι’ αυτό το λόγο εξετάζεται η προσωρινή λειτουργία φαναριού
Με την είσοδο των μηχανημάτων και του εργατοτεχνικού δυναμικού του εργολάβου στον παλιό δρόμο μπροστά από το σιλό στο Καλαμάρη, μέχρι το ύψος του κόμβου για να διαμορφωθεί το υπέδαφος και να γίνει νέα ασφαλτόστρωση εκ του μηδενός και αυτό θα συνεχιστεί και προς τη ΔΕΗ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής κόμβου της Βόρειας παράκαμψης.
Πρόκειται για ένα έργο που είναι σημαντικό για την ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων από την περιοχή της ΔΕΗ προς στην Παγανή και αντίστροφα, που υλοποιείται χρόνια αφότου η παράκαμψη είχε ολοκληρωθεί, αλλά κόμβος είχε γίνει μόνο από την πλευρά της Παγανής, καθώς από την πλευρά της ΕΠΟΜ ο δρόμος παρέμενε επικίνδυνος και χρειάζεται ακόμα ιδιαίτερη προσοχή. Το έργο καθυστέρησε γιατί έγινε μελέτη εξαρχής και χρειάστηκε να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί, ενώ επιβάρυναν σημαντικά χρονικά και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν στο ρυμοτομικό.

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία
Από χθες το πρωί οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνται από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς η κυκλοφορία γίνεται από τη μία πλευρά δεδομένου ότι στα μισά του παλαιού δρόμου εκτελούνται τα έργα. Ταυτόχρονα ασφαλτοστρώθηκε και το νέο τμήμα του δρόμου από την πλευρά της θάλασσας μετά τη διαπλάτυνση, που διαμορφώνει τις συνθήκες για ασφαλή κίνηση για την Βόρεια παράκαμψη. Η ασφαλτόστρωση θα συνεχιστεί και προς τη ΔΕΗ, όμως, θα πρέπει να προηγηθούν έργα στο ύψος μπροστά από το εργοστάσιο.
Συγκεκριμένα εντός των ημερών μόλις ολοκληρωθεί το έργο ασφαλτόστρωσης στην πλευρά του παλιού δρόμου, η τελευταία παρέμβαση που θα γίνει θα αφορά τη γέφυρα μπροστά από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η γέφυρα κάτω από την οποία διοχετεύονται τα νερά που ψύχουν τις μηχανές του εργοστασίου θα γίνει από την αρχή, ώστε να είναι περισσότερο ασφαλής και να διαπλατυνθεί και αυτό το σημείο.
Αυτό το τμήμα του δρόμου προκαλεί πονοκέφαλο στην Περιφέρεια, καθώς ή θα πρέπει να κοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων και να κατευθύνονται οι οδηγοί από την παράκαμψη της Μόριας, κάτι που θα προκαλέσει διαμαρτυρίες, ή εναλλακτικά να τοποθετηθεί φανάρι ώστε η κίνηση να γίνεται εκ περιτροπής. Δηλαδή να έρχονται τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Μυτιλήνη από Παναγιούδα και να περιμένουν τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται από Μυτιλήνη προς Παναγιούδα και αυτό να γίνεται και αντίστροφα με τη ρύθμιση του φωτεινού σηματοδότη για ένα σύντομο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το γεφύρι.

Ωστόσο για να γίνει αυτό, το γεφύρι θα πρέπει να κατασκευαστεί σε δύο στάδια: Πρώτα το μισό ώστε να χρησιμοποιείται το παλιό τμήμα κατά το ήμισυ σαν μία λωρίδα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και όταν ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του έργου να δοθεί αυτό στην κυκλοφορία για να κατασκευαστεί το διπλανό τμήμα.
Αν και οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, έχει ήδη δώσει εντολή να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο ρύθμισης της κυκλοφορίας με φωτεινό σηματοδότη για να τελειώνει το έργο, επίσημα χθες από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας ανέφεραν στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα λειτουργήσει φανάρι.
Μετά από την κατασκευή της γέφυρας και την ασφαλτόστρωση που θα ακολουθήσει το έργο θα παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες. Ήδη για όλες αυτές τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις οποίες θα χρειαστεί και η συνδρομή της Τροχαίας, έγινε σύσκεψη προχθές υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, καθώς η Περιφέρεια και ο εργολάβος τρέχουν αυτήν την περίοδο ώστε το έργο να παραδοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα από την αρχή για παράδοση το φθινόπωρο, ώστε ο δρόμος να είναι έτοιμος πριν το χειμώνα. Κι αυτό καθώς τη χειμερινή περίοδο η εκτέλεση των εργασιών, ιδιαίτερα σε αυτήν την περιοχή, λόγω του κυματισμού (από τους ανέμους) είναι δύσκολη. Παράλληλα με την εκτέλεση των εργασιών που αναφέραμε αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και η εγκατάσταση στύλων φωτισμού για τον φωτισμό του κόμβου, όπως προβλέπεται.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η σύμβαση κατασκευής της βόρειας παράκαμψης Μυτιλήνης, προϋπολογισμού δαπάνης 1.689.987€, γίνεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.