Νέα Διοίκηση και στη ΔΕΔΑΠΑΛ

Spread the love


  • Ανακατανομή των μετοχών της Εταιρείας στους Δήμους Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και Γενική Συνέλευση από την οποία θα προκύψει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Με 83 εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών στην ΔΕΔΑΠΑΛ θα ξεκινήσει η θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εργολάβοι που απασχολούνται αυτή την περίοδο στο Δήμο, όχι μόνο στον τομέα της Καθαριότητας αλλά σε διάφορες Υπηρεσίες, έπιασαν δουλειά τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα παρέμεναν για 5 μήνες. Ωστόσο, η μισθοδοσία τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καλύφθηκε από την ΔΕΔΑΠΑΛ και έτσι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις τους κατά 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024, δεδομένου ότι έχει λάβει χρηματοδότηση 600.000 ευρώ γι’ αυτό το σκοπό από το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Το προσωπικό αυτό θα είναι μια σημαντική βοήθεια για την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα, αν και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα δοθεί με την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων. Αυτή θα είναι μία από τις βασικές διεκδικήσεις του νέου Δημάρχου, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας.

 

Η σύμβαση

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη συλλογή και μεταφορά μέρους των σύμμεικτων απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων υλικών και τον ευπρεπισμό μέρους των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και οδών στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης. Τα σύμμεικτα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Λέσβου και στα αντίστοιχα ΣΜΑ, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στο Κ.Δ.Α.Υ. Η κάλυψη των αναγκών του Δήμου γίνεται σε συνεννόηση, εποπτεία, καθοδήγηση και με τον έλεγχο των αρμόδιων οργάνων του Δήμου. Κάθε είδους προκύπτουσα δαπάνη (π.χ. υλικά καθαριότητας, ευπρεπισμού, διαφορές ασφαλιστικών εισφορών κλπ.) από την εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου βαρύνει τον Δήμο.

Ο Δήμος διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου, καλαθοφόρα οχήματα κ.ά.) για την υλοποίηση των εργασιών της σύμβασης και παρέχει την έγκριση για τον χειρισμό αυτού από τους εργολάβους. Η διάθεση του εξοπλισμού και η χρήση του γίνεται από κοινού με τις Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης. Ο Δήμος αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης – επισκευής, τα καύσιμα και όποιο άλλο έξοδο βαρύνει τα συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και ευπρεπισμού του Δήμου κατά τη διάρκεια ισχύος της προγραμματικής σύμβασης.

Η ΔΕΔΑΠΑΛ στην αρχή κάθε μήνα υποβάλλει στο Δήμο Μυτιλήνης τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για τον προηγούμενο μήνα μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενταλματοποίηση και εξόφληση της σχετικής δαπάνης. Για την πληρωμή της οφειλής εκδίδεται σχετική βεβαίωση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης που προβλέπεται, όπου αναφέρεται αναλυτικά ο αριθμός των απασχολούμενων. Σε  περίπτωση μη καταβολής εντός ενός μηνός από την ημερομηνία τιμολόγησης της οφειλόμενης από το Δήμο δόσης προς την ΔΕΔΑΠΑΛ, γίνεται απευθείας παρακράτηση της οφειλής από τον πρώτο συμβαλλόμενο, μέσω της ΔΕΗ του οφειλέτη Δήμου. 

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Μυτιλήνης εκχωρεί προς την ΔΕΔΑΠΑΛ την αντίστοιχη απαίτησή του έναντι της ΔΕΗ, και εξουσιοδοτεί τη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. προκειμένου αυτή, μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, να προβαίνει σε αναγγελία της απαίτησής του προς το αρμόδιο Κατάστημα της ΔΕΗ, ζητώντας από αυτή να παρακρατήσει από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει για λογαριασμό του Δήμου και να αποδώσει στην ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε το αιτούμενο ποσό, που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών.

 

Η νέα Διοίκηση

Από κει και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο σε ό,τι αφορά τη νέα Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, μετά από τις εκλογές. Κι αυτό γιατί αν και το καταστατικό της Εταιρείας προέβλεπε πως η θητεία του Δ.Σ. λήγει ταυτόχρονα με την δημοτική θητεία, το 2021 έγινε τροποποίηση στην οποία αναφερόταν ότι η θητεία θα είναι 4τής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει νέα τροποποίηση για την αλλαγή της Διοίκησης από την επόμενη χρονιά, αφού συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως είναι γνωστό, από το 2023 μετέχουν στη ΔΕΔΑΠΑΛ και οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επέβαλλε την κατάργηση της αντίστοιχης Εταιρείας που λειτουργούσε στη Λήμνο, την αποδοχή της σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την τροποποίηση του καταστατικού. Κατά την διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης αποφασίστηκε η ανακατανομή των 10.000 μετοχών που κατείχαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου βάσει της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού. Ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε 322 επιπλέον μετοχές, με τον τελικό αριθμό να διαμορφώνεται σε 7.017, που αντιστοιχούν σε 421.000 ευρώ και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που έχασε αυτό τον αριθμό των μετοχών, κατέχει τώρα 2.983 που αντιστοιχούν στο ποσό των 179.000 ευρώ. 

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την ένταξη και των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, φθάνοντας συνολικά στις 12.012 μετοχές. Η Λήμνος συνεισφέρει με 1.981 μετοχές και ο Άγιος Ευστράτιος με 31. Η αξία της κάθε μετοχής είναι 60 ευρώ, επομένως ο Δήμος Λήμνου καλείται να καταβάλλει 118.860 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου 1.860 ευρώ.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση