Ολοκληρώθηκε από το προηγούμενο διάστημα η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως είναι οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι μεγάλες οθόνες στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής δικαστηρίων εξ αποστάσεως, δηλαδή χωρίς την φυσική παρουσία των κατηγορουμένων, οι οποίοι θα μπορούν να συνδέονται μέσω διαδικτύου και να καταθέτουν στη δίκη.
Οι λεγόμενες «αίθουσες τηλεματικής συνεδρίασης» δεν είναι παρά ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική οικονομία στα κόστη των μετακινήσεων κρατουμένων από τις φυλακές προς τα Δικαστήρια. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι από το προσωπικό που διαθέτει όσον αφορά τους αστυνομικούς που χρησιμοποιούνται για τη μεταγωγή και τη φύλαξη των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των ποινικών δικαστηρίων, που διαρκούν ώρες ή και ημέρες.
Από το 2024
Το νέο σύστημα που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από το 2024 θα έχει διετή διάρκεια, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η χρήση αυτών των ψηφιακών συστημάτων όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα δικαστήρια στο μέλλον, καθώς αυτά τα συστήματα θα αποδειχθούν αποδοτικά. Η προμήθεια και η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων τροφοδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα μέτρα της πανδημίας για τον κορονοϊό, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια σε περίπτωση που η νόσος θα συνέχιζε να προκαλεί την επιβολή μέτρων περιορισμού.
Το πρόγραμμα τηλεματικής ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δικαστήρια της χώρας μας, ενώ στο δικαστήριο της Μυτιλήνης βλέπει κανείς μεγάλες οθόνες, ειδικά μικρόφωνα και κάμερες που θα καταγράφουν τις δίκες στις οποίες οι κατηγορούμενοι θα συμμετέχουν διαδικτυακά.
Οι δικηγόροι
Όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης «γίνεται μία προσπάθεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να περιοριστούν τα έξοδα και το ανθρώπινο δυναμικό για τις μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές στα δικαστήρια, καθώς διαμορφώνονται ανάλογοι χώροι και εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ειδικές αίθουσες όπου θα πηγαίνει ο κρατούμενος και μέσω διαδικτύου θα γίνεται σύνδεση για παράδειγμα με τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, προκειμένου να δικάζονται και να αποδίδεται δικαιοσύνη χωρίς τη φυσική παρουσία των κρατουμένων. Ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, το περιμένουμε και εμείς με ενδιαφέρον, άλλωστε για τους δικηγόρους δεν αλλάζει κάτι, ενώ αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει για να αποτρέπονται οι μεταγωγές. Δηλαδή θα μπορούν να συνδέονται μόνο κρατούμενοι των φυλακών, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις, ώστε να δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής των δικαστηρίων με κρατούμενους, ενδεχομένως και με μάρτυρες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και δεν μπορούν να ταξιδέψουν να συμμετέχουν εξ αποστάσεως», κατέληξε ο κ. Βασιλούδης.