“Μπάτε σκύλοι αλέστε” στην Ερμού

Παρέμβαση Μουτζούρη για το συγκεκριμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο, ωστόσο η Τροχαία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου
Spread the love


  • Διπλή παρέμβαση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Μουτζούρη, στην Τροχαία για παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά χωρίς ανταπόκριση
  • Τι δηλώνει για το ισχύον καθεστώς ο απερχόμενος Κοινοτάρχης Αλέκος Κουζινόγλου και ποιες οι προτεραιότητες του νέου Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα

Με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να διέρχονται από την Ερμού 24 ώρες το εικοσιτετράωρο καθημερινά, με εξαίρεση τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, που εάν και εφόσον τοποθετούν οι έμποροι «φράγματα» στα σημεία εισόδου, η οδός Ερμού συνεχίζει να αποτελεί ένα δρόμο που δεν διαφέρει από όλους τους άλλους αυτοκινητόδρομους της Μυτιλήνης. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για πλακόστρωτο του ιστορικού κέντρου!

Αποφάσεις για τις… αποφάσεις

Παρά τις αποφάσεις του Δήμου Μυτιλήνης στις αρχές του καλοκαιριού για πεζοδρόμηση της Ερμού 24 ώρες το 24ωρο, δηλαδή για απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε ποτέ στο δρόμο της αγοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη, ακόμα και ο πλοηγός της Google παραπέμπει όσους τουρίστες οδηγούς κινούνται στην προκυμαία και θέλουν έξοδο προς τη Λαγκάδα, να χρησιμοποιήσουν την Ερμού και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου από την Αλκαίου για να βγουν στον Πλάτανο και να φύγουν από τη Μυτιλήνη!  

Αυτό προκάλεσε ήδη από το καλοκαίρι την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης βλέποντας η Ερμού να προτείνεται στους τουρίστες ως αυτοκινητόδρομος εξόδου από τη Μυτιλήνη, ακόμα και από τον παγκόσμιο γίγαντα που είναι η Google. Ωστόσο δεν άλλαξε κάτι στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά. Απεναντίας μάλιστα εκτός από τη διέλευση δικύκλων και αυτοκινήτων οι οδηγοί των οποίων περνούν από όπου βρουν διαθέσιμο χώρο, παρατηρούνται φαινόμενα ακόμα και στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στην αγορά! 

Η ίδια εικόνα απογευματινές ώρες, στο κέντρο της αγοράς, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας

Είναι προφανές πως για έναν δρόμο στον οποίο μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει με δίκυκλο ή αυτοκίνητο θα καταγράφονται και αυτά τα φαινόμενα. Μάλιστα μετά από διαμαρτυρίες εμπόρων γι’ αυτήν την κατάσταση παρενέβη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, σε συγκεκριμένη περίπτωση σταθμευμένων αυτοκινήτων ζητώντας την παρέμβαση της Τροχαίας για να μπει ένα τέλος. Ωστόσο έκπληκτος ο κ. Μουτζούρης άκουσε την Τροχαία να του απαντά ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα βεβαίωσης παράβασης για παράνομη στάθμευση στην Ερμού, καθώς δεν υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην αγορά να μπαίνουν αυτοκίνητα εν ώρα λειτουργίας των καταστημάτων και να έχουν το θράσος οι κάτοχοί τους να τα σταθμεύουν μπροστά από τα μαγαζιά, να μην μπορούν να δουλέψουν οι συνάδελφοι στις επιχειρήσεις τους. Τέτοια φαινόμενα έχουμε σχεδόν καθημερινά μέσα στην αγορά και καταλαβαίνετε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών από τα μέλη του γι’ αυτό και παρεμβήκαμε καλώντας την Τροχαία και ζητώντας να βεβαιωθούν παραβάσεις ακόμα και να αφαιρεθούν πινακίδες εκεί που χρειάζεται, προς γνώση και συμμόρφωση. Δεν σας κρύβω ότι η απάντηση που λάβαμε από τους τροχονόμους μας εξέπληξε, καθώς μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο εντός του οποίου να μπορεί η Τροχαία να παρέμβει και να επιβάλει κυρώσεις, μια και δεν έχουν γίνει προβλέψεις απαγορεύσεων σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία τα πεζοδρόμια έχουν κατασκευαστεί με εσοχές για να μπορούν να σταθμεύουν αυτοκίνητα προ δεκαετιών που έγινε η πλακόστρωση. Αυτό πραγματικά μας εξοργίζει καθώς αν δεν έχει δυνατότητα η Τροχαία να παρέμβει για να γράψει ένα αυτοκίνητο που παρκάρει παράνομα στην αγορά, τότε καταλαβαίνετε ότι η οδός Ερμού βρίσκεται κυριολεκτικά έρμαιο σε κάθε οδηγό, ανάλογα με την ευαισθησία του», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου

Ο πρόεδρος της Κοινότητας

Την απάντηση γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω τη δίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκος Κουζινόγλου, εξηγώντας ότι αν και ο Δήμος έσπευσε αρχές καλοκαιριού να ανακοινώσει την πεζοδρόμηση της Ερμού τοποθετώντας εκ νέου τις πινακίδες, αυτό δεν έγινε όπως προβλέπεται αλλά ενεργοποιήθηκε μία παλιά απόφαση του 2014 και αυτό έγινε με στόχο να καλυφθεί η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Με άλλα λόγια η πεζοδρόμηση στην Ερμού είναι κυριολεκτικά έωλη, ΔΕΝ εφαρμόζεται ούτε αυτή τη φορά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ως εκ τούτου και τα παρκαρίσματα εκεί που δεν υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες για στάθμευση είναι νόμιμα και ας βρίσκονται μέσα στην αγορά της Μυτιλήνης!

Όπως εξηγεί ο κ. Κουζινόγλου «είναι σοβαρό το ζήτημα καθώς η αγορά της Μυτιλήνης είναι και μεγάλη και μία όμορφη αγορά, που όμως δεν μπορούν να τη χαίρονται οι πολίτες όταν κυκλοφορούν ανάμεσά τους αυτοκίνητα και δίκυκλα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε η απόφαση για την πεζοδρόμηση να γίνει αυτό που λέμε νόμος του Κράτους, δηλαδή να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και γι’ αυτό το λόγο και η τελευταία απόφαση που ελήφθη δεν καλύπτει επί της ουσίας, αλλά περισσότερο έγινε για να καλυφθούν πρόσκαιρα για το καλοκαίρι τα Λαδάδικα. Εμείς ως Κοινότητα και ο προκάτοχός μου κ. Πίτσιος που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και εμείς που συνεχίσαμε, κάναμε όλες εκείνες τις εισηγήσεις. Δεν είναι όμως δική μας αρμοδιότητα η απόφαση και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Άποψή μου είναι ότι το όλο θέμα θα πρέπει να τεθεί σε μία άλλη βάση από τη νέα Δημοτική Αρχή και να διευθετηθεί το ζήτημα της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο».

Ο νέος Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας

Στον Χριστόφα “το μπαλάκι”

Ο νέος Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί την “καυτή πατάτα” της Ερμού για την οποία υπάρχει και μία μερίδα καταστηματαρχών που… τους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση, θεωρώντας ότι με τη διέλευση των αυτοκινήτων και δικύκλων μπορούν και οι ίδιοι να έχουν πρόσβαση όποια ώρα θέλουν από και προς τις επιχειρήσεις τους με οχήματα, όπως επίσης θεωρούν ότι με το να επιτρέπεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην αγορά αυξάνεται και η κίνηση των καταναλωτών που μπορούν να σταματούν και με τα αυτοκίνητα στα μαγαζιά!  

Σημειωτέον πως ως υποψήφιος Δήμαρχος ο κ. Χριστόφας στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει πρόβλεψη για πεζοδρόμηση της Ερμού. Επίσης βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων και των ζητημάτων της αγοράς, καθώς μέσα στην πόλη χρόνια τώρα κινείται και ο ίδιος πεζός και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να έχει ο ίδιος πρώτα γνώση και άρα άποψη γι’ αυτά τα ζητήματα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι προτεραιότητα τα θέματα κίνησης των πεζών και μέσα στην αγορά και προς αυτήν την κατεύθυνση με την ανάληψη των καθηκόντων του θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Εμπορικό Σύλλογο, αυτοκινητιστές και κάθε άλλο εμπλεκόμενο ώστε μέσα από συνεργασία να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πεζοδρόμησης, το οποίο θα εφαρμοστεί με σφραγίδες και υπογραφές ώστε να μην μπορεί σε βάθος χρόνου να αμφισβητείται. «Στόχος μας είναι να μπορούν να την χαίρονται την αγορά οι πολίτες καθώς γνωρίζουμε και εμείς που κινούμαστε καθημερινά πεζοί ποια είναι τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες. Μέσα λοιπόν από καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο νέος Δήμαρχος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση