- Αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα αλλαγών και μειώσεων οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Λέσβο βλέπουν πετσοκομμένα τα λεφτά των επιδοτήσεων, ενώ δεν έχουν και να λαμβάνουν ούτε το Δεκέμβριο σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους την Παρασκευή, που ξεκίνησε η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης με πίστωση των ποσών που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς οι αποκλίσεις από τα χρήματα που περίμεναν και τα χρήματα που βλέπουν στην τράπεζα είναι απίστευτα μεγάλες. Είναι ενδεικτική η περίπτωση μικρού ελαιοπαραγωγού, ο οποίος εισπράττει μικρό ποσό της επιδότησης από τη Βασική Ενίσχυση και ο οποίος έχει υποστεί περικοπή που υπερβαίνει το 60%.
Μια άλλη περίπτωση που έφτασε στην εφημερίδα μας αφορά ελαιοπαραγωγό που κανονικά περίμενε να εισπράξει 8.000 ευρώ από την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης κι εισέπραξε 6.000 ευρώ (δηλαδή έχει μία απώλεια η οποία φτάνει το 25%). Αυτό το ποσοστό της μείωσης μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό και να σκέφτεται κανείς ότι πρόκειται για κάτι που έχει γίνει λόγω λάθους και θα διορθωθεί, ωστόσο όπως προκύπτει είναι η πραγματικότητα και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι να σημειώσουμε ότι έχει γίνει μία γραμμική μείωση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της τάξης του 21%!
Είδες η νέα ΚΑΠ!
Ουσιαστικά πρόκειται για τις προβλέψεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η οποία αλλάζει τη διάρθρωση των επιδοτήσεων, όπως αυτές καταβάλλονταν μέχρι τώρα, εισάγοντας νέους όρους και δεδομένα για τα οποία ελάχιστα έχουν ενημερωθεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αν εξαιρέσουμε μία συγκέντρωση που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2021 επί Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε μία συζήτηση σε ελεγχόμενο ακροατήριο, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει στα χρόνια που μεσολάβησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερώσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις δομικές αλλαγές που επέρχονταν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Και τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας να διαπιστώσει στο ταμείο τι σημαίνει νέα ΚΑΠ, δεδομένου πως αφενός μεν έχουμε μείωση της αξίας των δικαιωμάτων που είναι, όπως προαναφέραμε, γραμμική σε ποσοστό 21%, αφετέρου δε έχουμε κι άλλες «εκπλήξεις» οι οποίες αφορούν την λεγόμενη σύγκλιση των δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τα δικαιώματα των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιδοτήσεων να είναι περίπου της ίδιας αξίας, καθώς σήμερα ένας αγρότης που καλλιεργεί για παράδειγμα 50 στρέμματα ελιάς μπορεί να παίρνει περισσότερα ή λιγότερα χρήματα από την αξία των δικαιωμάτων του σε σχέση με έναν άλλο αγρότη που καλλιεργεί την ίδια έκταση.
Αυτή η διαφοροποίηση έχει τις ρίζες της στο 2006 όταν έγινε η τότε εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επί Υπουργού Γεωργίας, Βαγγέλη Μπασιάκου, στη χώρα μας. Για την εφαρμογή της τότε ΚΑΠ, το 2006, τα δικαιώματα του καθενός είχαν διαμορφωθεί με βάση το ύψος της παραγωγής ελαιολάδου που είχε μία συγκεκριμένη τριετία. Κάπως έτσι βλέπουμε την Κρήτη με τα λεγόμενα «τριώροφα» ελαιόδεντρα να έχει κατοχυρώσει υψηλότατες επιδοτήσεις σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που έκαναν λιγότερα πανωγραψίματα (δηλαδή δήλωναν ποσότητες που δεν παρήγαγαν για να εισπράττουν επιδοτήσεις, δεδομένου πως μέχρι το 2006 οι επιδοτήσεις καταβάλλονταν σύμφωνα με το ύψος παραγωγής).
Τώρα 17 χρόνια μετά την εφαρμογή των ιστορικών δικαιωμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να κάνει δικαιότερες τις επιδοτήσεις, ώστε αν είναι δυνατόν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να εισπράττουν ίδια ποσά και όχι να εισπράττει ένας περισσότερα και άλλος λιγότερα, ενώ και οι δυο τους καλλιεργούν τις ίδιες εκτάσεις ή έχουν αντίστοιχες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αν πρόκειται για κτηνοτρόφους.
Βίαιη προσαρμογή
Η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και η προσαρμογή της σύγκλισης της αξίας των δικαιωμάτων γίνεται βίαια, ώστε αντί για παράδειγμα να μειώνονται σταδιακά τα ποσά μέσα σε διάστημα τριετίας, αυτό να γίνεται σε μία χρονιά φέτος, αδειάζοντας μια κι έξω τα πορτοφόλια των δικαιούχων των κοινοτικών ενισχύσεων.
Μύλος…
Για όσους αγρότες και κτηνοτρόφους ενημερώνονται από τα Νέα της Λέσβου τα όσα συμβαίνουν τώρα δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς ερμηνεύοντας τους χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε εκτιμήσει ότι θα προέκυπταν σοβαρά ζητήματα στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, λόγω της ολιγωρίας που παρατηρήθηκε κατά τα 2 προηγούμενα χρόνια στη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Και επιμέναμε ότι αυτά τα δύο χρόνια ήταν κρίσιμα ως μεταβατικό στάδιο για να περάσει ο αγροτικός τομέας από την υφιστάμενη τότε Κοινή Αγροτική Πολιτική στη νέα ΚΑΠ.
Και τώρα οι δικαιούχοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, καθώς εκτός από τις περικοπές που γίνονται λόγω της μείωσης των κοινοτικών ενισχύσεων, που ήταν αναμενόμενο, αλλά και τις περικοπές για τη σύγκλιση των δικαιωμάτων (εδώ σημειώστε ότι κάποιοι αγρότες που εισέπρατταν δικαιώματα μικρής αξίας ενδεχομένως να έχουν αύξηση, αλλά αυτοί είναι οι λιγότεροι), έχουμε κι άλλα προβλήματα, μια και έμειναν «στον αέρα» όσοι είχαν κάνει μεταβιβάσεις ενός ποσοστού των δικαιωμάτων τους, εισπράττοντας την επιδότηση οι νέοι δικαιούχοι, χωρίς να δοθεί όμως η Βασική Ενίσχυση στα δικαιώματα που είχαν κρατήσει οι ίδιοι που έκαναν τις μεταβιβάσεις.
Επίσης έμειναν μετέωροι όσοι εισέπρατταν δικαιώματα με βοσκότοπους χωρίς ζώα, έχοντας ταυτόχρονα και ελαιοκαλλιέργεια, καθώς έγινε περικοπή στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εισπράξουν τα δικαιώματα από την ελαιοπαραγωγή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και φυσικά ένα ποσοστό δεν πληρώθηκε γιατί βρίσκεται σε έλεγχο. Μόλις χθες δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα για τη λεγόμενη εξατομίκευση, ώστε να μπορέσουν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να δουν ανά πελάτη τους τι έχει συμβεί.
Γεγονός είναι ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μία δυσάρεστη εξέλιξη, βλέποντας τις επιδοτήσεις τους να έχουν μειωθεί σημαντικά και μάλιστα όσοι ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν τις απώλειες από την λεγόμενη αναδιανεμητική ενίσχυση και εκεί η κατάσταση των κριτηρίων για την ένταξη των δικαιούχων είναι συγκεκριμένη και φαίνεται ότι αρκετοί μένουν εκτός νυμφώνος, παρότι υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να εισέπρατταν και από αυτή τη δεξαμενή.
Με το δεδομένο ότι έχουμε τη μείωση της Βασικής Ενίσχυσης, προκαταβολή της οποίας καταβλήθηκε τώρα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και έχουμε την κατάργηση της λεγόμενης Πράσινης ΚΑΠ, η οποία αντικαθίσταται από τη νέα ενίσχυση που λέγεται «Οικολογικά Σχήματα» και θα καταβληθεί την άνοιξη του 2024 και όχι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν υποστεί εισοδηματική καθίζηση από τα χρήματα που εισέπρατταν από τις επιδοτήσεις τους και το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι ότι δεν έχουν να λαμβάνουν και πολλά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου!
Σχολιάζοντας στα Νέα της Λέσβου ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγρότη, Στρατής Κεφάλας τις εξελίξεις με τις αγροτικές επιδοτήσεις σημείωσε ότι «δυστυχώς οι εκτιμήσεις που είχαμε κάνει δικαιώνονται με το χειρότερο τρόπο. Είχαμε πει ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε από τις τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες τώρα βρίσκονται εκτεθειμένες. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι ότι καμία ουσιαστική ενημέρωση δεν έκανε το Υπουργείο εδώ και 2 χρόνια παρότι όφειλε. Είναι υποχρέωσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενημερώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ώστε να ξέρουν ποια είναι τα νέα δεδομένα».
Μόνο που δεν πιάνονται στα χέρια!
Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω στη Λέσβο και την υπόλοιπη χώρα, στην Αθήνα μόνο που δεν έχουν πιαστεί στα χέρια η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το νέο Υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, να ζητά την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού και ο Πρόεδρος να μην εγκαταλείπει τη θέση του! Ο κ. Αυγενάκης κάνει λόγο για λάθη στην καταβολή των επιδοτήσεων, τα ζητήματα όμως είναι πολύ βαθύτερα και οι συνέπειες θα είναι μόνιμες στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, κάτι το οποίο έχει γραφτεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια από τα Νέα της Λέσβου. Το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τώρα το κατάλαβε…