Εντοπιστής σκουπιδιών για τις παραλίες!

Η νέα εφεύρεση σε δράση
Spread the love


Με το νησί της Λέσβου συνδέεται για ακόμη μια φορά μια σπουδαία τεχνολογική ανακάλυψη που στόχο έχει τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των ακτών και των παραλιών. Ο λόγος γίνεται για την νέα εφαρμογή που λειτουργεί με drone, η οποία δίνει την δυνατότητα μέσω δεδομένων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εντοπισμού των απορριμμάτων που υπάρχουν στις παραλίες πιο εύκολα και πιο άμεσα. Η συγκεκριμένη εφεύρεση πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα- εταιρεία SciDrones του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μάλιστα η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει ξεκινήσει ήδη να χρησιμοποιείται και πριν από λίγες μέρες βραβεύτηκε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το καινούργιο σύστημα που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δίνει την δυνατότητα ώστε να γίνει η χαρτογράφηση τις πλαστικής ρύπανσης τόσο της θάλασσας όσο και των ακτών σε μεγάλη έκταση και σε πάρα πολύ καλό χρόνο. Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προσφέρει υπηρεσίες που θα διευκολύνουν στην διαδικασία καθαρισμού των παραλιών. Το σύστημα της SciDrones έχει μια διαφορά με παρόμοιες τεχνολογίες. Το συγκεκριμένο drone έχει την δυνατότητα να «σκανάρει» και να εντοπίσει τα απορρίμματα ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκεί όπου δεν είναι εύκολο από κάποιο άλλο σύστημα να παρέμβει. 

Η Scidrones χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό δεδομένων Copernicus με εικόνες drone υψηλής ανάλυσης και προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε την εφαρμογή που εντοπίζει αυτοματοποιημένα τα απορρίμματα στις ακτές. Έπειτα διαθέτει τη λειτουργία ώστε να τα κατηγοριοποιεί και να τα ξεχωρίζει από άλλα φυσικά αντικείμενα, όπως κλαδιά, φύκια και χαρτογραφεί με αυτόν τον τρόπο τα σημεία όπου έχουν μαζευτεί τα περισσότερα σκουπίδια. 

Έτσι οι τοπικές ομάδες και αρχές θα έχουν την δυνατότητα πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα να βρίσκουν τα σημεία όπου θα πρέπει να παρέμβουν. Το drone θα σηκώνεται στον αέρα και «χτενίζοντας» μεγάλες εκτάσεις παραλιών θα εντοπίζει γρήγορα με την χρήση των δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης τα σκουπίδια που υπάρχουν, ώστε να συλλέγονται με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη που έρχεται από την Μυτιλήνη για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

Όλη αυτή η προσπάθεια φυσικά, χρειάστηκε πολύ καιρό και μελέτη προκειμένου να γίνει πράξη. Η επιστημονική ομάδα δούλεψε σκληρά, αφιέρωσε πολύ χρόνο, έκανε εξειδικευμένες έρευνες και κατάφερε να φέρει στην αγορά μια εξαιρετική και εύχρηστη υπηρεσία-εφεύρεση που έρχεται να συμπληρώσει τις ανακαλύψεις άλλων φορέων του τόπου μας. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργούν εργαστήρια και ομάδες που επιτελούν σοβαρό έργο και τα αποτελέσματά τους ανταμείβουν. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ομάδες του Πανεπιστημίου μας έχουν διακριθεί για το έργο που προσφέρουν και για τις ανακαλύψεις που έχουν κάνει. 

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τοπουζέλης

Φυσικά μια ομάδα προκειμένου να λειτουργήσει σωστά πέραν των εργαλείων και των επιστημονικών γνώσεων που απαιτούνται (και που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει και με το παραπάνω!), χρειάζεται και τον «μαέστρο», ο οποίος θα τη συντονίζει. Τον συγκεκριμένο ρόλο τον διαδραμάτισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, ο οποίος μπορεί να μην κατάγεται από το νησί μας, αλλά τα τελευταία χρόνια δουλεύει στη Μυτιλήνη και ζει μόνιμα εδώ. 

Μιλώντας για την συγκεκριμένη ανακάλυψη ο κ. Τοπουζέλης ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Καταφέραμε έπειτα από μια μεγάλη προσπάθεια να ανακαλύψουμε την συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται σε drone και σκοπός είναι να βρίσκει πού υπάρχουν απορρίμματα στις ακτές και στις παραλίες. Είναι μια υπηρεσία που με την χρήση δεδομένων δίνει την δυνατότητα να συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα απορρίμματα. Η εφαρμογή είναι έτοιμη και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι αποτέλεσμα έρευνας πολλών ετών. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει πολύ μεγάλη χρησιμότητα. Είναι ένα καινοτόμο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες. Βραβεύτηκε μάλιστα και σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό πριν από λίγο καιρό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την συγκεκριμένη ανακάλυψη και θεωρούμε πως θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θα είναι αρκετά χρήσιμη». 

Να σημειώσουμε επίσης ότι πίσω από αυτή την μεγάλη προσπάθεια υπάρχουν και φοιτητές του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην μεγάλη επιτυχία. 

Η ευρωπαϊκή διάκριση

Το συγκεκριμένο προϊόν έπειτα από πολλές δοκιμές και αφού αποδείχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσφέροντας σημαντικές λύσεις συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Cassini και μάλιστα διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλούς συμμετέχοντες. Η ομάδα SciDrones συμμετείχε με την νέα της ανακάλυψη στον διαγωνισμό Cassini, ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μετά από μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης και μια απαιτητική επίδειξη, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της εφεύρεσής τους σε πραγματικές συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) ανακοίνωσαν τους νικητές κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος 2023 στη Σεβίλλη και έτσι η ελληνική προσπάθεια χάρη στην αποτελεσματικότητά της βρέθηκε στην κορυφαία θέση βράβευσης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση