Την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για όλο το Βόρειο Αιγαίο, και αντίστοιχα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Μανώλης Γραφάκος, στην 15η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Καλαμάτα.
Από το νησί μας και ως εκπρόσωποι της ΔΕΔΑΠΑΛ συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Αντιπρόεδρος, Στέφανος Αποστόλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Κώστας Κουνέλλης, οι οποίοι άκουσαν με προβληματισμό αυτές τις ανακοινώσεις, αφού η δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ για όλα τα νησιά προϋποθέτει υποδομές, αλλά και οικονομική στήριξη των Δήμων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” για μια ακόμη φορά οι δημότες, αν το κόστος μετακυλιστεί στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Κατσαβέλλης, το Υπουργείο επιδιώκει να εφαρμόσει άμεσα τόσο το Εθνικό όσο και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τα οποία καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, με συνέπεια να απαιτείται η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων τόσο για την ταφή των απορριμμάτων όσο και για την επεξεργασία τους. «Όλα όσα ανακοίνωσε ο Γ.Γ. κ. Γραφάκος αφορούν στην Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και την συγχώνευση των υφιστάμενων υποδομών. Για να γίνουν πράξη απαιτείται κατ’ αρχήν να συμφωνήσουν οι Δήμοι τους οποίους θα ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία των νέων Μονάδων και να κοστολογηθούν τα έργα. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο σχεδιασμός στα νησιά μας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ.
Κατά την ομιλία του ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι παρ’ ότι η Ελλάδα έχει κάνει αξιόλογα βήματα, ως προς τις υποδομές ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων) – ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων), εντούτοις ο σχεδιασμός των ΠΕΣΔΑ 2016 – 2020, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο σε χρηματοδοτικό και διαχειριστικό επίπεδο: «Η ανακύκλωση και η ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή διακριτών ρευμάτων, βρίσκονται σε στασιμότητα, ιδίως σε σχέση με τους στόχους του ΕΣΔΑ 2020 – 2030 και την ενδιάμεση χρονολογία του 2025, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη υποβολής πρότασης από τη χώρα, για την αναθεώρηση και τη χρονική μετατόπισή τους. Παράλληλα, χρόνια ζητήματα ελλειμμάτων ή μη εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς συσκευασιών, έχουν απορυθμίσει το σύστημα και συνακόλουθα τις επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση».
Στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης της ανακύκλωσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός νέου χάρτη μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αν η ανάγκη χρονικής μετατόπισης από το 2025 στο 2030 ως προς την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, θα έπρεπε να οδηγήσει και στην αντίστοιχη τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την επίτευξη του ευρύτερου στόχου της μείωσης του ποσοστού ταφής στο 10%, από το 2030 έως το 2035.
Οι βασικοί όροι του εγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνουν ότι είναι επιλέξιμη η χρηματοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με την κατηγορηματική υποχρέωση του μετασχηματισμού τους σε Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (RRF). Η χρηματοδότηση πλέον, έχει ως πυλώνες αναφοράς την ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως την εφαρμογή των διακριτών ρευμάτων, δηλαδή την οργάνωση αποτελεσματικής και ευρείας διαλογής στην πηγή, πριν την είσοδο στις μονάδες.