Οι Ιταλοί θέλουν μύδια, αλλά…

Spread the love


Χωρίς να επιτρέπεται η αλιεία των μυδιών (και συγκεκριμένα τα χάβαρα που είναι το τοπικό είδος) έχει ξεκινήσει το φετινό Νοέμβριο η οστρακαλιευτική  περίοδος, με τους αλιείς και οστρακαλιείς να αλιεύουν καλόγνωμες και κυδώνια, τα οποία έχουν ιδιαίτερα υψηλή τιμή. Ωστόσο τα μύδια που βρίσκονται σε αφθονία στον Κόλπο Καλλονής και για τα οποία καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές κυρίως στην Ιταλία, εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, επί του παρόντος “βρίσκονται σε καραντίνα” λόγω ανίχνευσης ελαφρά πιο υψηλών ποσοστών βαρέων μετάλλων και συγκεκριμένα καδμίου στη σάρκα τους.  

Αυτό προέκυψε από την προηγούμενη δειγματοληψία που έκανε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και γι’ αυτό το λόγο δεν άνοιξε από αυτό το μήνα η αλίευση του συγκεκριμένου είδους, καθώς αναμένονται νέα αποτελέσματα από το εργαστήριο αναφοράς για επαναληπτικές δειγματοληψίες. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, όπως δείχνει η εμπειρία και προηγούμενων ετών, οι τιμές του καδμίου θα είναι μειωμένες και σε κάθε περίπτωση εντός των επιτρεπτών ορίων, ώστε να μπορέσουν οι αλιείς να βελτιώσουν το εισόδημά τους.  

Η οστρακαλιευτική περίοδος για τα μύδια ξεκινά στη Λέσβο την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, φέτος όμως όπως έχει παρατηρηθεί και προηγούμενα χρόνια, λόγω αναμονής των αποτελεσμάτων το άνοιγμα έγινε με σχετική καθυστέρηση, ενώ η έναρξη αλιείας των μυδιών (που κανονικά ξεκινά 1η Νοεμβρίου) παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση