Σχέδιο δράσης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Από την συνεδρίαση του ΣΟΠΠ υπό την προεδρία του Π. Κουφέλου
Spread the love


  • Την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των Εθελοντικών Συλλόγων τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου και ο προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών για την χειμερινή περίοδο, που ξεκινά, ήταν τα θέματα συζήτησης στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε την Παρασκευή ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος. Στην συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό, το Λιμενικό, την Διεύθυνση Δασών, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων και τους εθελοντές, που διαπίστωσαν ότι το νησί μας είχε τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι. 

Όπως τονίστηκε απ’ όλες τις πλευρές, το θετικό αυτό αποτέλεσμα επετεύχθη χάρη στην συνεργασία και την άμεση επέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών, αλλά και των μελών των Εθελοντικών Οργανώσεων που σπεύδουν σε κάθε συμβάν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αντιμετώπισή του.

 

Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κουφέλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για τη Λέσβο και τη Λήμνο που συντάχθηκε από την Περιφέρεια, με σκοπό την αντιμετώπιση έντονων βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων και παγετού τον ερχόμενο χειμώνα, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί έντονα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και στα νησιά μας. Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής προετοιμασίας και κινητοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών σε επίπεδο πρόληψης είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κινδύνων, που μπορεί να προκληθούν από χιονοπτώσεις και παγετό, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων της Λέσβου. 

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ετοιμότητας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων, εμπλεκομένων σε δράσεις πολιτικής προστασίας (συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτικές πράξεις, κλπ.), της διασφάλισης της επικοινωνίας μεταξύ όλων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, του συντονισμού  όλων των Υπηρεσιών και  των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων, του συντονισμού στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, του συντονισμού δράσεων πολιτικής προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., ΕΚΑΒ, κλπ.) για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, του προσδιορισμού μέτρων ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεων και παγετού), καθώς και της αξιοποίησης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας σε δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Αντιπεριφερειάρχη στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και της άμεσης διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.

 

Πολύτιμοι οι εθελοντές

Ο κ. Κουφέλος τόνισε επίσης την ανάγκη “αξιοποίησης” και ενίσχυσης των εθελοντών με την επίσημη καταγραφή τους στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας και την εξασφάλιση πιστώσεων, προκειμένου να συντηρηθούν τα οχήματα που διαθέτουν, ο εξοπλισμός, οι στολές των μελών, κλπ.. Επίσης ανέφερε τον σημαντικό ρόλο των drones στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ενός συμβάντος, σημειώνοντας ότι με το σεμινάριο χειρισμού που διοργάνωσε πριν μερικούς μήνες η Περιφέρεια έλαβαν την σχετική πιστοποίηση – άδεια 33 εθελοντές. 

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των ποταμών και των χειμάρρων, ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνη γι’ αυτές τις εργασίες είναι η Τεχνική Υπηρεσία που συντάσσει τις μελέτες κι αναθέτει την εκτέλεση των προβλεπόμενων έργων σε όλο το νησί. Από την πλευρά του, έχει ζητήσει να τεθεί σε προτεραιότητα ο καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων που διέρχονται από οικισμούς προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Μόνο στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 350 χείμαρροι, ποταμοί και παραπόταμοι, που αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε χρόνο να καθαρίζονται περίπου 3.000 χλμ.. Για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των εργασιών ανά Δημοτική Ενότητα, δίνοντας έμφαση στις επικίνδυνες περιοχές.

Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Π. Κουφέλος, προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι ο άρτιος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων ώστε με τη σωστή προετοιμασία, την ενεργοποίηση και την ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μηχανισμών αντιμετώπισης, να επιτευχθεί ο σκοπός του σχεδίου: «Στόχος μας είναι  η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας, η προστασία του περιβάλλοντος και η παροχή κάθε δυνατής αρωγής στον πληγέντα πληθυσμό. Υπολογίζουμε στο ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών μας και εθελοντών και σχεδιάζουμε με εμπειρία, γνώση και υπευθυνότητα την κάθε μας κίνηση για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών ή καλύτερα  την αποφυγή ει δυνατόν αυτών. Η επικινδυνότητα κάθε κακοκαιρίας πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, η δε κινητοποίηση οφείλει να είναι η ενδεδειγμένη για την αποφυγή όλων των προβλημάτων που μπορούν να προβλεφθούν».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση