Τα τροχαία αλλάζουν τις ζωές μας

Από την εκδήλωση στη Μυτιλήνη
Spread the love

Καλά οργανωμένη και με απήχηση ήταν η ενημερωτική δράση για τα τροχαία ατυχήματα και των επιπτώσεών τους, την οποία διοργάνωσε η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, την Παρασκευή, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.  

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζει η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων εκφράζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή ότι η σωστή οδηγική συμπεριφορά θα πρέπει να διδάσκεται από τα μαθητικά χρόνια στους αυριανούς οδηγούς, ώστε μεγαλώνοντας να είναι συνειδητοποιημένοι όταν θα κινούνται με οχήματα στους δρόμους.

Στις δυο ημερίδες παρέστησαν πλήθος εκπρόσωπων τοπικών Αρχών, φορέων και σωματείων, καθώς επίσης πολίτες διάφορων ηλικιών και παιδιά. Στο βήμα της εκδήλωσης βρέθηκαν δύο αντιπροσωπευτικοί ομιλητές, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης και Αξιωματικός της Αστυνομίας Αντώνης Τσαπατάκης, που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό και η Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, Χρύσα Βακάλη

Καλωσορίζοντας το κοινό κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Πολυχρόνης Κανιμάς, έκανε μια σύντομη αναφορά στους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος παρέστη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος, Ελευθέριος Ντουρουντούς, που παραβρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η Αστυνόμος Β΄ Χρύσα Βακάλη, η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα ποιοτικά και αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανέδειξε με κατανοητό και παραστατικό τρόπο τόσο τα βασικά αίτια και τις συμπεριφορές που συντελούν στην πρόκλησή τους, όσο και ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους. 

Ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης και Αξιωματικός της Αστυνομίας, Αντώνης Τσαπατάκης στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία και η τοποθέτηση του Αντώνη Τσαπατάκη, καθώς η ζωή του άλλαξε σε μια στιγμή, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε σε νεαρή ηλικία, με συνέπεια τον τραυματισμό και την αναπηρία του. Σήμερα ενδεχομένως ο ίδιος να ήταν άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους, ωστόσο τα ψυχικά του αποθέματα, η δύναμη και η θέλησή του να μην εγκαταλείψει και να αγωνιστεί τον οδήγησαν μέσα από τον αθλητισμό σε σημαντικές διακρίσεις, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην κατάκτηση πολλών μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακού μεταλλίου. Ο κ. Τσαπατάκης  με τρόπο βιωματικό και αφηγηματικό, μέσα από τη δική του προσωπική περιπέτεια, έδωσε ένα δυνατό μήνυμα για όλους και κυρίως για τους νέους, για τη σημασία της διαμόρφωσης σωστής κυκλοφοριακής κουλτούρας μέσω της εκπαίδευσης και της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, μέσω της πρόληψης. Παράλληλα, τόνισε την αξία του να προσπαθεί ο άνθρωπος να προχωρά μπροστά στη ζωή με αισιοδοξία παρά τις όποιες αντιξοότητες. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “ΣυνεχίΖω”, μία παραγωγή του Άρη Μαρκάκη και του Junior Academy Χερρονάσιος Σχολή “Ανδρέας Γιαννόπουλος” από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η ταινία, η οποία συμμετέχει σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχοντας αποσπάσει ήδη 6 βραβεία, προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022 στο κινηματοθέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους, να γίνει η φωνή ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα, αλλά παράλληλα και να ενισχύσει την αποδοχή της διαφορετικότητας ως τρόπου ζωής.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, απονεμήθηκαν στους δύο ομιλητές τιμητικές πλακέτες, σε ένδειξη αναγνώρισης της κοινωνικής δράσης τους και της προσφοράς τους για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στον Αντώνη Τσαπατάκη, για τις υψηλές αθλητικές διακρίσεις του. Επίσης, τους προσφέρθηκαν συμβολικά αναμνηστικά δώρα του συλλόγου, καθώς και αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο «Ελάτε να παίξουμε», της συγγραφέα, φιλολόγου Κλεονίκης Μαρμάρου, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Ένωσης, με σκοπό τα έσοδα από τη διάθεση του εν λόγω βιβλίου να δοθούν στο Σύλλογο φίλων Ανθρώπων με αυτισμό «Συνεξέλιξη». Συμβολικά δώρα στον Αντώνη Τσαπατάκη προσέφεραν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση