- Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την διαφύλαξη του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού
Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ με αίτημα «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που χαρίζει τα νερά στους ιδιωτικούς ομίλους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Αυτή ήταν η πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, το οποίο συναντά έντονες αντιδράσεις από το προσωπικό, που υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
«Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν. Η κυβέρνηση με νόμο, αναιτιολόγητα και εντελώς ξαφνικά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις προεκλογικά, ετοιμάζει την κατάργηση και συγχώνευση των ΔΕΥΑ, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας. Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, το οποίο θεωρούν ότι αποτέλεσε τον προάγγελο της ιδιωτικοποίησης των νερών.
Όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου” την περασμένη Δευτέρα, η πρόταση της κυβέρνησης που εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι να λειτουργεί μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης ανά Περιφέρεια. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από Δημάρχους και μέλη τοπικών φορέων.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των Δ.Ε.Υ.Α., ότι προτιμότερο είναι να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους Ο.Τ.Α. και σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσει. Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτά θα τα καρπωθούν ιδιώτες; Δηλαδή θα χαθεί η δυνατότητα από τους Δήμους να ασκούν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική και να διατηρούν την τιμή του νερού προσιτή προς τους δημότες. Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων, αλλά και το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α. που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες».
Παράλληλα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ επισημαίνουν ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως και σήμερα η συνολική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ και αυτό προέκυψε λόγω της άρνησης των κυβερνήσεων να τις εντάξουν στις χρεώσεις του βιομηχανικού τιμολογίου, αφού τιμολογούνται μέχρι και σήμερα με οικιακό τιμολόγιο.
Οι εργαζόμενοι καλούν τους Βουλευτές του Νομού μας, τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και τους δημότες «να αντιδράσουν στη θύελλα που έρχεται, να αντιδράσουν στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, το νερό, ως υποχρέωσή τους για τις επόμενες γενιές». Τέλος, δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα «γιατί το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά δημόσιο κοινωνικό αγαθό».