Σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας αναδείχτηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, χθες, κατά την ιστορικών διαστάσεων συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας μας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συμφώνησαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών, ώστε το Αιγαίο από θάλασσα που χωρίζει να μετατραπεί σε θάλασσα από ενώνει. Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι και οι φορείς των παραλιακών περιοχών της Τουρκίας έχουν εδώ και δεκαετίες ξεπεράσει αγκυλώσεις των τουρκικών ηγεσιών, έχοντας αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας στον επιχειρηματικό, τουριστικό και γενικότερα οικονομικό τομέα με τους κατοίκους των νησιών μας.
Η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων των παραλιακών περιοχών των δύο χωρών ουσιαστικά είναι που οδηγεί και την τουρκική ηγεσία να επανεξετάσει τη στάση της κι αυτό παρότι υπήρχε ένας προβληματισμός για την χθεσινή έκπληξη του τούρκου προέδρου, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ φιλικός και συναινετικός, κάτι που δεν συνηθίζει για την Ελλάδα.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τα νησιά μας είναι η αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της βίζας, καθώς αναγκάστηκε να υποχωρήσει επιτρέποντας στη χώρα μας με συνοπτικές διαδικασίες την έκδοση βίζας σε Τούρκους τουρίστες και μάλιστα αυτό να γίνεται επί τόπου στα 10 νησιά που αναφέραμε και στο χθεσινό μας πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, όπως συνέβαινε με το πιλοτικό πρόγραμμα που κράτησε μέχρι το 2019.
Η διαφορά με το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ότι τώρα αυτό θα μπορεί να γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο (που ίσχυε στο πιλοτικό πρόγραμμα) και πλέον παγιώνεται σε μια σταθερή βάση, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Λέσβο και στα άλλα νησιά που συμμετέχουν, να προγραμματίζουν καλύτερα χωρίς το άγχος των καθυστερήσεων, που παρατηρούνταν στην έναρξη εφαρμογής του προγράμματος κάθε χρόνο, αλλά και το γενικότερο προβληματισμό για το αν τελικά θα συνεχιζόταν η εφαρμογή του.
Τώρα πλέον αυτά τα προβλήματα λύνονται με την έκδοση βίζας που θα ισχύσει από το 2024 σε μόνιμη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχει όμως και ένα μείον σε όλα αυτά: Η βίζα που θα εκδίδεται θα έχει ισχύ μόνο για 7 ημέρες, ενώ με το πιλοτικό πρόγραμμα η ισχύς της ήταν για 15 ημέρες. Ωστόσο για να δούμε και μια άλλη παράμετρο, φαίνεται ότι αποφύγαμε τα χειρότερα καθώς πριν από ένα μήνα οι αρχικές σκέψεις ήταν για βίζα διάρκειας τριών ημερών!
Γιατί τόσος λόγος για τη βίζα;
Προκειμένου να εξηγήσουμε γιατί τόσος λόγος για τη βίζα αρκεί να αναφέρουμε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2011, ήταν αυτή που κατάφερε να εφαρμόσει και η Ελλάδα την κατάργηση της έκδοσης βίζας στους κατόχους των λεγόμενων πράσινων διαβατηρίων, δηλαδή σε Τούρκους πολίτες που είναι στο δημόσιο τομέα και γενικά ανήκουν στη μεσαία τάξη. Αυτό ήταν η αρχή για το μεγάλο τουριστικό ρεύμα, καθώς μέχρι τότε μόνο οι κάτοικοι των νησιών μας επισκέπτονταν για καταναλωτικούς λόγους την Τουρκία και δεν είχαμε Τούρκους τουρίστες.
Από το 2011 αυτό άλλαξε, ώστε τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες μέρες να έχουμε καταγράψει πάνω από 71.000 Τούρκους τουρίστες. Και δεν είναι μόνο ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την τελευταία διετία, δηλαδή μετά την κρίση του κορονοϊού, οι τουρίστες που έχουν αρχίσει να έρχονται στη Λέσβο είναι υψηλών εισοδημάτων και αυτό φαίνεται από τις δαπάνες που κάνουν, με αποτέλεσμα να κινούνται πολλά επαγγέλματα, που δεν κινούνταν και τόσο μέχρι το 2019.
Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου και γι’ αυτό το κεφάλαιο γυρίζει μια σημαντική σελίδα στον τουρισμό μας για το 2024 και ο τουρισμός από την Τουρκία αναμένεται ακόμα πιο ενισχυμένος, ενώ καθώς πλέον το πρόγραμμα δεν είναι πιλοτικό αλλά παγιώνεται, θα ενισχυθούν και οι υποδομές στο Τελωνείο Μυτιλήνης για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι τουρίστες από την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την χθεσινή συμφωνία των δύο ηγετών χαρακτηριζόταν ως πιο σημαντική η απόφαση για τη χορήγηση τουριστικής βίζας 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο. Ο σκόπελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει καθώς δόθηκε το πράσινο φως για να έχουν τη «συνεργασία» της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια ότι «τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για 7 μέρες δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές, είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία».