Νέα πρόσκληση για Δήμους και Περιφέρειες που θέλουν να δημιουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η Λέσβος βρίσκεται ανάμεσα στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που προτάθηκαν για την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας έως το 2030, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι’ αυτό θα αξιοποιήσει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.
Η δράση αφορά δαπάνες για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό ή/και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό από Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ή Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακή Κοινότητα, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ακόλουθων χρήσεων:
- Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης
- Δημοτικών Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών
- Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων
- Δημοτικών και Δημόσιων Αθλητικών Κέντρων
- Εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού
- Εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης
- Κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του ΟΤΑ
- Καταναλωτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
Οι προτάσεις υποβάλλονται έως τις 28 Μαρτίου του 2024 μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από τον νόμιμο εκπρόσωπο του δικαιούχου φορέα. Ο Δήμος ή η Περιφέρεια, μετά από την επιτυχή υποβολή της πρότασης ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΟΠΣ. Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ.), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: Μητροπόλεως 45, ΑΘΗΝΑ 105 56, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης.
Η δράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 2 του ΠΔΑΜ 2021-2027 και αφορά στη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την υλοποίηση έργων ενεργειακού ή/και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και στην προώθηση της διείσδυσης των καθαρών μορφών ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, για αυτοπαραγωγή.
Η Ενεργειακή μετάβαση – Κλιματική ουδετερότητα επιδιώκει τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, μέσω επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας, παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, και χρήσης/αξιοποίησής της από τις τοπικές κοινωνίες. Εστιάζει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σε συστήματα και υποδομές οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και τεχνολογιών αποθήκευσής της. Λόγω των ραγδαία αυξανόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ στρέφεται στη συλλογική ιδιοκατανάλωση ως λύση.
Η ενεργειακή αυτονομία αναδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο σε λύση, προάγοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική συμπερίληψη και την οικονομική ανθεκτικότητα. Οποιαδήποτε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να αναγνωρίζει και να στηρίζει την ουσιαστική συμβολή των Ενεργειακών Κοινοτήτων.