“Καλά Χριστούγεννα” για τις πληρωμές

Spread the love


  • Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου περιμένουν ακόμη να λάβουν οι οδηγοί λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε με την αλλαγή της νομοθεσίας

«Καλά Χριστούγεννα» θα πληρωθούν οι επαγγελματίες οδηγοί για την εκτέλεση των σχολικών δρομολογίων τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στις πληρωμές, εξαιτίας αλλαγής της νομοθεσίας για την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων. Αν και μέχρι τώρα αρκούσε η υπογραφή του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, φέτος το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι απαιτείται η συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα ελέγχει τα τιμολόγια και τις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, αν και οι μεταφορείς έχουν καταθέσει τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν ανά σχολείο από τον Οκτώβριο.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Ταξί, Κώστας Νέστορας, υπό κανονικές συνθήκες, οι οδηγοί θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από το Νοέμβριο για τους δύο πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πληρωθούν το δεύτερο δίμηνο, Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. «Υπήρξε αυτή η αλλαγή της νομοθεσίας με την συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής και καθυστέρησε πολύ τις διαδικασίες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από την Περιφέρεια, θα λάβουμε τα δεδουλευμένα μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε εμείς τα λειτουργικά κόστη τόσους μήνες», σημείωσε ο ίδιος.

Ελλιπή δρομολόγια

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα προβλήματα με την μεταφορά των μαθητών και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αγλαΐα Κυρίτση «σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από το άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν ακόμη μαθητές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που “αποκλείονται”, από την εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθητές που ξεμένουν για ώρες σε στάσεις αστικών λεωφορείων (Λήμνος), διαγωνισμοί που από την αρχή της περιόδου κηρύσσονται άγονοι (Σάμος), νησί που δεν εκτελούνται 15 δρομολόγια και 36 μαθητές πληρώνουν πανάκριβα (με δεδομένο το κόστος των καυσίμων) το να πηγαίνουν στο σχολείο (Ικαρία). Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παραμονές πριν κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης, η “Λαϊκή Συσπείρωση” επισημαίνει ότι «δυστυχώς, για άλλη μία χρονιά, γονείς και μαθητές καλούνται να “πληρώσουν το μάρμαρο”, τόσο της ολιγωρίας των διοικούντων και κυβερνώντων, όσο και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται, ειδικά για τους γονείς που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, είναι εξευτελιστικές».

Και θέμα ασφάλειας

Η παράταξη της αντιπολίτευσης θέτει και το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών με τα υπάρχοντα λεωφορεία, τονίζοντας ότι όπως καταγγέλλουν οι γονείς μαθητών στην Ικαρία, την προηγούμενη εβδομάδα, σχολικό όχημα εν κινήσει, γεμάτο μαθητές, έχασε τον ένα τροχό, ενώ “ξεκούμπωσε” κι άλλος, στο πίσω αριστερά μέρος του οχήματος. Θυμίζουμε ότι το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών είχε προβάλει και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Μυτιλήνης και Πρόεδρος των Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τυλίχτηκε στις φλόγες λεωφορείο που εκτελεί την γραμμή Μυτιλήνη – Λουτρά, το οποίο μετέφερε και παιδιά κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί από την Περιφέρεια, με διεκδίκηση κεντρικών δημόσιων πόρων, ή μέσα από προγράμματα, την ανανέωση του στόλου οχημάτων και νέες προσλήψεις οδηγών και συνοδηγών, «για να πάψει» – όπως υπογραμμίζει – «η μεταφορά των μαθητών, η αγωνία και τα αδιέξοδα των γονιών να επαφίενται στις διαθέσεις και τα κέρδη των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κ.λ.π.. Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι πολύ σοβαρό και έπρεπε να είναι λυμένο. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα μας έχουν δίπλα τους στην πάλη για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές των μαθητών».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση