Από το Φεβρουάριο ζώνη Α’ ο κόλπος Καλλονής

Spread the love

Σημαντικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για τον κόλπο Καλλονής, ο οποίος αναβαθμίζεται από την 1η Φεβρουαρίου του 2024 σε ζώνη Α’ και αυτό αλλάζει τα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή καθώς ανοίγει ο δρόμος ώστε τα όστρακα  που αλιεύονται να διατίθενται άμεσα στην αγορά, όπως και να εξάγονται χωρίς την ανάγκη εξυγίανσης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη στην αλιεία, καθώς με το νέο καθεστώς οι αλιείς και οστρακαλιείς δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν την τεχνική εξυγίανσης των οστράκων, τα οποία διοχετεύονται μέχρι τώρα σε ειδικές δεξαμενές παραμένοντας για συγκεκριμένο διάστημα πριν συσκευαστούν για να αποσταλούν προς εξαγωγή ή να διατεθούν στην τοπική αγορά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόλπου Καλλονής που κατατάσσεται στην ζώνη Α’ και αυτό ουσιαστικά αναβαθμίζει και τη γενική εικόνα ως προς την ποιότητα των νερών και των οστράκων που αλιεύονται.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η Περιφέρεια μετά από συνεχείς αναλύσεις να μπορέσει να τεκμηριώσει και να διεκδικήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αναβάθμιση του κόλπου Καλλονής και την ένταξή του ως ζώνης Α’.

Μέχρι τώρα ο κόλπος Καλλονής βρίσκεται στη ζώνη Β’, δηλαδή σε μια κατηγορία που επιτρέπεται η αλίευση των οστράκων αλλά η διάθεσή τους στην αγορά επιβάλλεται να γίνεται μετά από εξυγίανση σε δεξαμενές με νερό, όπου παραμένουν πριν συσκευαστούν και διατεθούν στην αγορά. Στις περιοχές που είναι στη ζώνη Γ’ απαγορεύεται η αλιεία των οστράκων.

Ουσιαστικά για να φτάσουμε από τη Β’ στην Α’ ζώνη καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι δειγματοληψίες στα όστρακα, καθώς η κατηγοριοποίηση έχει να κάνει με τις τιμές των κολοβακτηριδίων στις αναλύσεις και η αναβάθμιση σε ζώνη Α’ ουσιαστικά δείχνει ότι τα όστρακα που αλιεύονται από τον κόλπο είναι πιο καθαρά, δηλαδή μπορούν να διατεθούν από τη βάρκα κατευθείαν για κατανάλωση χωρίς τη μεσολάβηση της εξυγίανσης. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες ως προς την εμπορία, καθώς μπορεί και ένα ιχθυοπωλείο να μετατραπεί σε κέντρο συσκευασίας – αποστολής οστράκων.

Για πρώτη φορά θα μπορεί νόμιμα οποιοσδήποτε να αγοράζει όστρακα απευθείας από τη βάρκα και να τα καταναλώνει χωρίς εξυγίανση και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία της Περιφερειακής Αρχής μέσω της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τα στελέχη της οποίας εργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση