Έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Πέτρας

Spread the love


  • Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο Καβάκι

Ομόφωνη ήταν η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου στην τελευταία συνεδρίασή του για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη για την κατασκευή έργων ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι της Πέτρας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 236.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχει λάβει ήδη την σχετική απόφαση και με την αρχή της νέας χρονιάς θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο Καβάκι, που αποτελεί μία από τις τρεις πύλες εισόδου Σένγκεν στη Λέσβο, μαζί με τα λιμάνια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η μελέτη θα αφορά στις υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις, τις υποδομές για την λειτουργία Υδατοδρομίου, την αποκατάσταση του κρηπιδώματος και την εξωτερική θωράκιση του μώλου. Επιπρόσθετα, από το Λιμενικό Ταμείο έχει πρόσφατα ήδη αντικατασταθεί ο παλαιός φωτισμός στα λιμάνια της Σκάλας Καλλονής και της Πέτρας με νέα φωτιστικά τύπου LED.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Οι διαδικασίες για την λειτουργία υδατοδρομίου στο νησί μας προχωρούν από πέρυσι με την επιλογή αναδόχου και συγκεκριμένα της “Hellenic Seaplanes”, που ανέλαβε την αδειοδότηση και έγκριση του έργου. Ειδικότερα, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου προχώρησε σε εξέταση προσφορών που αφορούν στην ανάληψη της διαδικασίας για την έκδοση της άδειας ίδρυσης για το υδατοδρόμιο Μυτιλήνης, καθώς και την έγκριση των δύο υδάτινων πεδίων στις περιοχές Πέτρα και Πλωμάρι.

Η Hellenic Seaplanes ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν πρόταση με την προοπτική να αναλάβουν τα έργα στο νησί, με την κατάληξη της διαδικασίας να βρίσκει τα Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. να επικρατούν με την προσφορά τους, και ταυτόχρονα να υποδέχονται τις υποδομές της Λέσβου στο δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων που χτίζει στην Ελλάδα.

Με τη σφράγιση της συμφωνίας, κλιμάκιο της Hellenic Seaplanes θα μεταβεί στο νησί μας προκειμένου να προβεί σε αυτοψία χώρων, ώστε να ελέγξει την καταλληλότητά τους για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

Τα θεμέλια της καλής συνεργασίας είχαν μπει ήδη από τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, είχε επισκεφθεί τη Λέσβο και είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις και μελέτη σχεδίων με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τον Αντιδήμαρχο, Στρατή Τζιμή, καθώς και το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, «οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά από την ανάδοχο εταιρεία, όπως είχαμε συμφωνήσει, η οποία ανέλαβε να λάβει τις προβλεπόμενες άδειες και τις εγκρίσεις, δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας είναι υποστελεχωμένη και δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για ένα τόσο μεγάλο έργο. Θεωρώ ότι θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις για να δημιουργηθούν κι αυτές οι υποδομές στο νησί μας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην τουριστική, κι όχι μόνο, ανάπτυξη».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση