Σήμερα το Εφετείο για τη Συνεταιριστική Τράπεζα

Spread the love


Η μεγάλη υπόθεση από την έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων για τη Συνεταιριστική Τράπεζα με την πλειάδα των κατηγορουμένων και μαρτύρων, που είχε ταλανίσει την τοπική κοινωνία την περίοδο του Αυγούστου του 2017, καθώς είχαμε ακόμα και προφυλακίσεις, έρχεται ξανά στο προσκήνιο μια και το δικαστήριο σε β’ βαθμό ξεκίνησε τη Δευτέρα και διακόπηκε λόγω κωλύματος δικηγόρων για σήμερα Τετάρτη, οπότε θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 10:00. 

Θυμίζουμε πως πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κηρύξει αθώους 32 κατηγορούμενους και 10 ενόχους. Αξίζει μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι τα ονόματα των ενόχων που είχαν ανακοινωθεί πρωτόδικα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς ανάμεσά τους υπήρχαν και κατηγορούμενοι που είχαν συμβάλει στην αποκάλυψη της υπόθεσης των θαλασσοδανείων, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι που κατέβαλαν προσπάθεια για να μην καταρρεύσει η Τράπεζα. 

Εκτός από τα 5 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2 έως 4 ετών με αναστολή, καταδικάστηκαν σε ποινές 2 έως 3 ετών και τέσσερις δανειολήπτες για ηθική αυτουργία. Να αναφέρουμε ότι ο ένας από τους τέσσερις είναι οικονομικά κατεστραμμένος, καθώς εκχώρησε σχεδόν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην τράπεζα. Σε αντίθεση με αυτόν τον επιχειρηματία, η απόφαση του δικαστηρίου αθώωσε δανειολήπτες, εκ των οποίων κάποιες περιπτώσεις δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ και συνεχίζουν να έχουν οικονομική επιφάνεια στις μέρες μας και μάλιστα λόγω αυτής της επιφάνειας προηγήθηκε στο παρελθόν η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών μελών των διοικητικών συμβουλίων για την οποία έγινε άρση μεταγενέστερα.

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με την πρωτόδικη απόφαση δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ενώ και ένας εκ των δανειοληπτών που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, τώρα χαροπαλεύει στο νοσοκομείο και λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του από εκείνη την περίοδο δεν έκανε χρήση του δικαιώματός του για έφεση.

 

Ο διευθυντής

Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτήν την υπόθεση ο πρώτος διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας στον οποίο είχε επιβληθεί η μεγαλύτερη ποινή του δικαστηρίου και συγκεκριμένα 8 χρόνια κάθειρξης, καθώς όμως έκανε χρήση του δικαιώματός του για έφεση είναι ελεύθερος μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως υπάρχουν προσδοκίες από την πλευρά του ότι θα δοθεί μείωση και ανασταλτικός χαρακτήρας στην απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς ο ίδιος είναι προχωρημένης ηλικίας και με χρόνια νοσήματα.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν το κεντρικό και ο άνθρωπος που ανέλαβε και την ευθύνη παραμένοντας λιγομίλητος καθ’ όλο το διάστημα που έγιναν τα δύο από τα τρία δικαστήρια και η τελευταία αυτή η μεγάλη υπόθεση που ήρθε στο ακροατήριο από την έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων.  

Τέλος, να σημειώσουμε ότι παρά την αποχή των δικηγόρων το δικαστήριο για τη Συνεταιριστική ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη, καθώς υπάρχει πίεση χρόνου για παραγραφή της υπόθεσης, αν δεν ολοκληρωθεί.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση