Ουραγός το Βόρειο Αιγαίο!

Spread the love


  • Μόλις το 1% της τουριστικής κίνησης σε όλη την χώρα αντιπροσωπεύουν οι αφίξεις στα νησιά μας σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ουραγός στα τουριστικά μεγέθη είναι το Βόρειο Αιγαίο για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για το 2022. Τα νησιά μας βρίσκονται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, τόσο σε ό,τι αφορά την κίνηση του εισερχόμενου τουρισμού όσο και τις εισπράξεις. Η κατάσταση, τουλάχιστον για τη Λέσβο, φάνηκε να αλλάζει το καλοκαίρι του 2023, ενώ ευοίωνες είναι οι προβλέψεις και για φέτος, κυρίως με την κατακόρυφη αύξηση των Τούρκων τουριστών, αλλά όπως δηλώνει στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να αναπτυχθεί τουριστικά το Βόρειο Αιγαίο».

Το ΙΝΣΕΤΕ δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο, τις εκθέσεις με τα χαρακτηριστικά του τουρισμού ανά Περιφέρεια, ένα εργαλείο που μπορεί να στηρίξει ειδικές περιφερειακές στρατηγικές στον τουρισμό.  Οι εκθέσεις αναδεικνύουν τα τουριστικά μεγέθη και τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα, με τα επιμέρους χαρακτηριστικά, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη  χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Τα στοιχεία ανά Περιφέρεια με τις επισκέψεις, τις τουριστικές εισπράξεις, τη μέση δαπάνη και το ποσοστό μεταβολής μεταξύ 2019 και 2022

Αφίξεις και εισπράξεις

Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δις ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά, που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.

Ως προς τα μερίδια των επισκέψεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, «πρωταθλητής» παραμένει το Νότιο Αιγαίο, αν ληφθεί υπόψη ότι με 6,7 εκατ. επισκέψεις, υποδέχθηκε πάνω από το 1/5 (το 21%) επί του συνόλου. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα μερίδιο 18% (όσο σχεδόν και η Αττική) και 5,6 εκατ. επισκέψεις διατηρεί υψηλό ποσοστό λόγω και του οδικού τουρισμού. Από την άλλη, στο ελάχιστο – 1% –  είναι το μερίδιο των επισκεπτών στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

 

Η διαμονή

Σε σχέση  με τα ποιοτικά στοιχεία στον τομέα της διαμονής, συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, με βαθμολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης – GRI – με βάση τις σχετικές κριτικές. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν βαθμολογία άνω του 90%, η Ήπειρος  (90,8%) και οι Κυκλάδες (90,2%), ενώ η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαμηλότερα – αν και αρκετά υψηλά – ποσοστά με 85% και 84,5% αντίστοιχα. Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, με αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν 867 παραδοσιακοί οικισμοί, με τους περισσότερους να βρίσκονται στις Κυκλάδες (163), την Πελοπόννησο (149), την Κρήτη (99) και τα Ιόνια Νησιά (84).

Οι εκθέσεις του INSETE, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, τις επισκέψεις και εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές και τους βασικούς δείκτες απόδοσης και αξιολόγησης των ξενοδοχείων. 

Σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου τόνισε: «Δεν μας ξαφνιάζουν αυτά τα αποτελέσματα αφού γνωρίζουμε ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας. Και όταν λέμε Βόρειο Αιγαίο δεν εννοούμε μόνο το νησί μας, τη Λέσβο ή την Σάμο και τη Λήμνο, αλλά όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Χρειάζεται πολλή και συντονισμένη δουλειά από όλους τους επαγγελματίες και τους φορείς για να ανέβουμε στον χάρτη των αφίξεων και των εισπράξεων. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και πολλές δυνατότητες για να προσελκύσουμε κόσμο, αρκεί να συνεργαστούν άνθρωποι που έχουν γνώσεις και εμπειρία και μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση