Συνεχίζει την καταγραφή ιστοριών το «Κιόστε»

Spread the love

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» τους τελευταίους μήνες προχωράει στην καταγραφή ιστοριών και διηγήσεων προσφύγων από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ. Στόχος είναι η διάσωση και η διατήρηση των ιστοριών και των λαογραφικών στοιχείων του μικρασιάτικου τόπου καταγωγής των ανθρώπων. Σειρά στις διηγήσεις έχει η ιστορία του Μανώλη Καραμανώλη, τον οποίο επισκέφτηκε η ομάδα του συλλόγου «Κιόστε». 

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο σύλλογος: «Όσο προχωράμε στις καταγραφές διηγήσεων, συνθέτουμε κοινές αλλά και διαφορετικές μνήμες οικογενειών από τη ζωή των προσφύγων της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ, που διέσωσαν εμπειρίες παππούδων και γιαγιάδων για το πανέμορφο μικρασιατικό χωριό τους και τις πόλεις, όπου αγωνίστηκαν να ριζώσουν μετά τους Διωγμούς. Και πάλι συγκινηθήκαμε σήμερα από τα όσα μας είπαν ο Μανώλης Καραμανώλης (που μας φιλοξένησε στο σπίτι του), η κόρη του Βούλα Καραμανώλη και ο ανιψιός του Σταμάτης Καλαϊτζίδης. “Εκεί ήταν ο τόπος τους, εδώ αισθάνονταν… φιλοξενούμενοι”, μας είπε ο Μανώλης για τους γονείς του. Ιστορίες από τη ζωή, τα βάσανα και την προκοπή των συγγενικών οικογενειών του Σταμάτη Καραμανώλη ή Μπίμπιλου, Σερβίτη, Ταουσάνη, Τζούμα, για να διαπιστώσουμε ακόμα μια φορά, ότι οι Τσεσμελήδες πρόσφυγες και στη Μυτιλήνη ζούσαν μαζί, δούλευαν μαζί, διασκέδαζαν μαζί και πάντρευαν τα παιδιά τους. Ξανά οικογένειες που με τους διωγμούς σκορπίστηκαν στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στο Βόλο, στη Σκιάθο και στη Μηχανιώνα. Και πάλι στη Λέσβο, αρχικά τους έβαλαν σε αντίσκηνα στον Δημοτικό Κήπο, μετά στην Αγιά Μαρίνα, μετά στην Παναγιούδα και στη Λαγκάδα. Μάθαμε και για ένα τετράγωνο προσφυγικών κατοικιών κοντά στις Φυλακές Λαγκάδας, που ενώ ήταν έτοιμες (γύρω στα 1925), οι αρμόδιοι για περίεργους λόγους δεν τις διένειμαν, οπότε σε ένα μεγάλο κρύο, άστεγοι Τσεσμελήδες τις κατέλαβαν!  Σταθερά πίσω από τις κάμερες ο ακούραστος Μιχάλης Αικατερίνης με την εμπειρία του και τον επαγγελματικό εξοπλισμό του Focus – Digital Marketing Agency! Συνεχίζουμε τις καταγραφές διηγήσεων για να διασώσουμε μνήμες, ιστορίες και λαογραφικά στοιχεία του μικρασιατικού τόπου καταγωγής μας. Θα αξιοποιηθούν δε στην συνεργασία μας με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση