- Την επισκευή και μετατροπή του σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας
Ανοιχτό παραμένει μέχρι και σήμερα το θέμα της επισκευής και αξιοποίησης του παλιού Κολυμβητηρίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού ούτε και η νέα Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στην κατεδάφισή του παρά τις απόψεις που είχαν εκφραστεί παλιότερα για τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή ερώτημα που υπέβαλλε στον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Αυγουστίδης.
Όπως είπε ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμος θα προχωρήσει, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας, στην σύνταξη μελέτης για την στατική επάρκεια του κτιρίου με σκοπό να αποφασιστεί αν και ποια θα είναι η χρήση του εφόσον επισκευαστεί και αφού εγκριθεί το master plan του λιμανιού που έχει “παγώσει” τα τελευταία χρόνια.
Κλειστό 11 χρόνια
Όπως είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Αυγουστίδης, το παλιό Κολυμβητήριο έχει σφραγιστεί από το 2013, μετά από έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης για τα προβλήματα στατικότητας που είχαν διαπιστωθεί. Το 2019 πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σπυράκος, ο οποίος αποφάνθηκε ότι επιδέχεται επισκευαστικές εργασίες για να διατηρηθεί. Μάλιστα, τότε είχε εξαγγελθεί από τον πρώην Δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, η πρωτοβουλία να μετατραπεί σε Παλέ ντε σπορ για την φιλοξενία αθλημάτων σάλας, καθώς και για την δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων.
Τα χρόνια πέρασαν και το παλιό Κολυμβητήριο εξακολουθεί να ρημάζει χωρίς να έχει προχωρήσει καμία ενέργεια για την διάσωσή του. Ο Δημοτικός Σύμβουλος τόνισε ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, λόγω της απαξίωσης και της εγκατάλειψης, αν και αποτελεί την πρώτη εικόνα για τους επισκέπτες του νησιού μας μέσω θαλάσσης. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο – τοπόσημο για τη Μυτιλήνη και ολόκληρη τη Λέσβο. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ έχουν κατατεθεί στο παρελθόν κι άλλες προτάσεις για αίθουσα αναμονής επιβατών, κλπ.», είπε ο κ. Αυγουστίδης, ρωτώντας παράλληλα τον Δήμαρχο σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εσωτερικό του κτιρίου και ποιο είναι το κόστος για να επισκευαστεί και να καταστεί λειτουργικό.
Το master plan
Παίρνοντας το λόγο ο Π. Χριστόφας συμφώνησε με τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό κτίριο του νησιού μας, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και επομένως εντάσσεται στο master plan που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων και των υποδομών πέριξ του λιμανιού. «Τον Απρίλιο του 2022 εγκρίθηκε η πρώτη φάση του master plan, που προβλέπει ότι το παλιό Κολυμβητήριο παραμένει, αλλά η μελέτη στη συνέχεια επεστράφη από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων με παρατηρήσεις. Από τότε δεν έχουμε νεότερη ενημέρωση», είπε ο Δήμαρχος.
Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστόφας σημείωσε ότι το master plan του λιμανιού θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, διότι έχει άμεση σχέση και με τα έργα που έχουν προταθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να πέσουν οι τελικές υπογραφές είναι να ξεκαθαριστούν και οι προθέσεις της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε ό,τι αφορά το χρόνιο αίτημα για την παραχώρηση του πάρκινγκ στο εμπορικό λιμάνι. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή εξετάζει την προοπτική αγοράς των παλιών αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, πάνω από το παλιό Κολυμβητήριο, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος είπε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει στην σύνταξη μελέτης για την στατική επάρκεια του κτιρίου προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος για την επισκευή και μελλοντική αξιοποίησή του.