Μια γεμάτη μέρα για τα δικαστήρια ήταν η χθεσινή, αφού πέρα από την δίκη που γινόταν για την φωτιά που είχε ξεσπάσει στο ΚΥΤ της Μόριας, τον Αύγουστο του 2020, διεξήχθησαν γενικές συνελεύσεις των δικηγόρων αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, από τις οποίες πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Την δεύτερη γενική συνέλευση της φετινής χρονιάς και υπό το πλαίσιο της αποχής τους πραγματοποίησαν οι δικηγόροι, με σκοπό να αποφασίσουν τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους.
Σημειώνεται ότι η απόφαση που είχαν πάρει οι δικηγόροι της Μυτιλήνης πριν δύο εβδομάδες αφορούσε την αποχή μέχρι αυτήν την Παρασκευή και την διεξαγωγή εκ νέου συνέλευσης για να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη. Τελικά το αποτέλεσμα έδειξε συνέχιση της αποχής με δύο ψήφους διαφορά, 35 έναντι 33, και έτσι πλέον η αποχή των δικηγόρων θα “τραβήξει” μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Παρά τις εισηγήσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου για παύση της αποχής, όπως έγινε και στην Αθήνα, οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Ο κλάδος των δικηγόρων αποτελεί έναν κλάδο που θα πληγεί αρκετά από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η πρόθεση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι αποχές. Να υπενθυμίσουμε επίσης σε αυτό το σημείο ότι πλέον μιλάμε για 4 μήνες αποχής των δικηγόρων, καθώς οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν ξεκίνησαν από τις αρχές Νοέμβρη.
Όλο αυτό το διάστημα ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πορείες προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς σε συνεργασία και με άλλους επαγγελματικούς φορείς και σωματεία του νησιού, συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου και αποχή από τις δίκες. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι δικηγόροι κινητοποιούνται δραστικά σε τέτοιο βαθμό απέχοντας από τις δίκες. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η αποχή δεν αφορά όλα τα δικαστήρια, καθώς υπάρχουν δίκες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στις κατ’ εξαίρεση και διεξήχθησαν κανονικά.
Στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, η αποχή των δικηγόρων σταμάτησε (εκτός από την αποχή σε δίκες των funds). Σε αυτήν την απόφαση θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και την μεγάλη περίοδο που οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες τους, πράγμα που, όπως είναι φυσικό, έχει επιφέρει κούραση, με αποτέλεσμα αρκετοί να ζητούν την λήξη της. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των δικηγόρων, τουλάχιστον στην Μυτιλήνη, έκρινε ότι η αποχή θα πρέπει να συνεχιστεί για κάποιες μέρες ακόμα, σύμφωνα άλλωστε και με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, ανέφερε μετά την λήξη της γενικής συνέλευσης: «Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των δικηγόρων και αποφασίστηκε με μικρή πλειοψηφία η συνέχιση της αποχής μέχρι τέλος του μήνα. Όσον αφορά τις δίκες που θα γίνονται συνεχίζεται η αποχή με το ίδιο πλαίσιο εκτός από τα ασφαλιστικά και οι εκλογές σωματείων. Η πρόταση του συμβουλίου ήταν να σταματήσει η αποχή, όπως αποφασίστηκε και από την Ολομέλεια, που αποφάσισε μόνο την αποχή των δικαστηρίων για τα funds».
Οι δικαστικοί υπάλληλοι
Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Μυτιλήνης, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα από την Δευτέρα μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11, ενώ αύριο από τις 11 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, ενώ αντιδρούν έντονα για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων Μύρινας, Καλλονής και Πλωμαρίου. Ένα από τα βασικά αιτήματα ωστόσο των δικαστικών υπαλλήλων είναι να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν.