- Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον περασμένο Νοέμβριο για πιλοτικό πρόγραμμα στη Λέσβο και στη Λευκάδα καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα
- Έχοντας χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και με την τελευταία παράταση να ισχύει μέχρι 30 Νοεμβρίου, έκκληση σε δραματικούς τόνους απευθύνει σε κάθε αρμόδιο η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων
Λόγια χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται μέχρι τώρα τα υπεσχημένα από τον περασμένο Νοέμβριο για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διορθώσεων του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα, σε συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κτηματολόγιο με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όσον αφορά τις αναρτήσεις 290 χωραφιών που είναι καταχωρημένα με λανθασμένες διαστάσεις ή σε λάθος θέσεις ή και τα δύο και να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων με μία ευέλικτη, σύντομη και ανέξοδη διαδικασία, ώστε αν αυτό προχωρήσει τότε να επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα που έχουν το ίδιο πρόβλημα και είναι χιλιάδες στη Λέσβο!
Αν και το νομοσχέδιο (που ρυθμίζει γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα για το Κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα) ψηφίστηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου δίνοντας μάλιστα τελευταία παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2024 για την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη τέλος του χρόνου που διανύουμε να υποβάλει το Κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίποτα δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα, τέλος Μαρτίου!
Σημειωτέον ότι στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι, υποτίθεται, ενταγμένες η Λέσβος και η Λευκάδα, ωστόσο ούτε στη Λέσβο, ούτε στη Λευκάδα υπάρχει μέχρι τώρα κάποια εξέλιξη και μάλιστα όπως μας έλεγαν παράγοντες της περιοχής, στη Λευκάδα αναμενόταν να αναρτηθούν 170 περίπου κτήματα τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στο συγκεκριμένο νησί, οπότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι ισχύει για τη Λέσβο όπου εκκρεμούν διορθώσεις σε χιλιάδες κτήματα.
Ουδείς γνωρίζει
Αν και το υποτιθέμενο πιλοτικό πρόγραμμα στα δύο νησιά θα έτρεχε σε συνεργασία της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο με το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), τόσο σε κεντρικό επίπεδο από το γραφείο του προέδρου του ΤΕΕ στο οποίο απευθυνθήκαμε, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου δήλωσαν ότι δεν έχουν κάποια εξέλιξη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το Κτηματολογικό Γραφείο της Μυτιλήνης, από το οποίο μας ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρόκειται να γίνουν κάποιες αναρτήσεις για χωράφια που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα στο κτηματολόγιο από τις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας.
Επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος της κοινωνίας;;
Από τα παραπάνω το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι αν όλες αυτές οι υποσχέσεις που δόθηκαν στα τέλη του 2023 περί επίλυσης στα ζητήματα του κτηματολογίου για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα, που μετρούν πάνω από μία 15ετία κοροϊδίας, αποτέλεσαν ένα κακόγουστα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, καθώς επί της ουσίας οι υποσχέσεις μέχρι τώρα αποδεικνύονται χωρίς αντίκρισμα. Η ελληνική πολιτεία πλήρωσε για να γίνουν διορθώσεις στο κτηματολόγιο και στις δυο περιοχές, ωστόσο διορθώσεις δεν έγιναν και το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και δεν είναι άλλο από την επανακτηματογράφηση σε αυτές τις δύο περιοχές, ώστε να γίνουν όλα εκ του μηδενός και να τελειώσει το θέμα, ουδέποτε υιοθετήθηκε ως αίτημα.
Ως προς το τελευταίο είναι σοβαρές οι ευθύνες και σε τοπικό επίπεδο σε όσους συνεπλάκησαν σπεύδοντας στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς να εμφανίσουν ότι επιλύθηκε το ζήτημα του κτηματολογίου, καθώς κάτι τέτοιο στην πράξη μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται.
Η Λέσβος έχει εκπροσώπους;;;
Το ζήτημα είναι ποιος θα υποστηρίξει και θα εκπροσωπήσει τους κατοίκους της Λέσβου και εν προκειμένω τους δημότες της Μυτιλήνης και της Γέρας στο σοβαρό αδιέξοδο που βρίσκονται, καθώς ο εγκλωβισμός τους στο κτηματολόγιο είναι πραγματικά εφιαλτικός και απαιτεί να βάλει κανείς πολύ βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να καταφέρει να απεμπλέξει την περιουσία του στη δικαιοσύνη με αγωγές. Αυτό φυσικά έχει γίνει από μία μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πίστεψαν ότι θα μπορούσε το κράτος να διορθώσει τις δικές του αβλεψίες και προχώρησαν στα δικαστήρια βρίσκοντας το δίκιο τους ή άλλοι που ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν προκειμένου να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία ή να τα αξιοποιήσουν με επενδύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων μίλησε χθες στα Νέα της Λέσβου σημειώνοντας: «Για να νομιμοποιήσω στο κτηματολόγιο μεγάλη αγροτική έκταση πολλών στρεμμάτων που έχω στην ιδιοκτησία μου, που την έβαλαν σε λάθος θέση, θέλω να με πιστέψετε έχω δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ για αμοιβές μηχανικών, δικηγόρων. Μόνο για επιδόσεις δώσαμε απίστευτα ποσά δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός γειτόνων που έπρεπε να τους κοινοποιήσουμε την αγωγή και στο εξωτερικό. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χρόνια παλεύουν για το αυτονόητο και κανείς δεν βγαίνει μπροστά να αναλάβει τις ευθύνες του. Ποιος θα υποστηρίξει την κοινωνία; Απευθύνω έκκληση επιτέλους να βγουν μπροστά οι εκπρόσωποι των νησιών μας και να προωθήσουν άμεσα πραγματική λύση στο πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται με ευχολόγια».
Η έκταση του κ. Μουτζούρη είναι πολλών στρεμμάτων και γι’ αυτό και το ποσό που κατέβαλε ο ίδιος για να την νομιμοποιήσει είναι πολλών χιλιάδων ευρώ. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις μικρότερες εκτάσεις, καθώς για να νομιμοποιήσει κάποιος ένα στρέμμα ελαιώνα θα πρέπει να καταβάλει μίνιμουμ 1.000€ για τα έξοδα των δικαστηρίων και τις επιδόσεις ανάλογα με τους γείτονες πόσοι είναι περιμετρικά και το ερώτημα είναι πόσο κοστίζει ένα στρέμμα ελαιώνα σήμερα για να πληρώνει κανείς 1.000 ευρώ για να το νομιμοποιήσει;;;
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, που είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, έστειλε έγγραφο προς τα αρμόδια Υπουργεία και τους βουλευτές περιγράφοντας σε δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν και κάνοντας λόγο για βάναυση κατάλυση του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας με ευθύνη του κράτους, ενώ προειδοποιεί και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η… «εξαφάνιση» κάποιων τοπικών φορέων και εκπροσώπων που το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωτοστατήσει στα ζητήματα του κτηματολογίου, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που είχε «σηκώσει» αυτά τα θέματα, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση.
Εντύπωση, δε, προκαλεί η παρατεταμένη απουσία της Περιφερειακής Αρχής από την προηγούμενη θητεία της σε αυτά τα ζητήματα, καθώς ενώ ο Περιφερειάρχης με το κύρος του θα μπορούσε να διεκδικήσει λύσεις για τα ζητήματα του κτηματολογίου σε κάθε επίπεδο για το αδιέξοδο που υπάρχει στη Λέσβο αλλά και στη γειτονική μας Χίο, δεν έχει προβληθεί από την Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια ουδεμία φορά ως αίτημα και αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το ποιος τελικά ως εκπρόσωπος του τόπου είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει και να στηρίξει τα αιτήματα της κοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι η όλη ιστορία του κτηματολογίου είναι μία πραγματική βόμβα και για την περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς υπάρχουν ακίνητα που βρίσκονται μπερδεμένα στο κτηματολόγιο και μάλιστα ο Δήμος αποτέλεσε πριν από 2 χρόνια το εύκολο άλλοθι των εργολάβων όταν απέτυχαν οι διορθώσεις στη Λέσβο, αποδίδοντας μέρος του προβλήματος και σε αδιαφορία του Δήμου να νομιμοποιήσει και τη δική του περιουσία.
Ο νέος Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, εκ του επιστημονικού – επαγγελματικού του αντικειμένου ως πολιτικός μηχανικός γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα του κτηματολογίου, ωστόσο μέχρι τώρα η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται να τηρεί μία στάση αναμονής και αυτό ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς αν ισχύσει το «τελευταία παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου», τότε πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα χαθούν εκατοντάδες ακίνητα στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων και δημοτική περιουσία στις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας.