- Ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διοίκηση μετά από την διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή
- Σε νέες προγραμματικές συμβάσεις με την Εταιρεία προχωρούν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, με σκοπό να καλύψουν 94 και 83 θέσεις αντίστοιχα
Άλλαξε χέρια από την Παρασκευή η Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ μετά από την Γενική Συνέλευση των μετόχων και την εκλογή των νέων μελών που θα αναλάβουν τα ηνία για την επόμενη 4ετία. Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου αναδείχθηκε ο Γιώργος Αλεξίου, όπως είχε προταθεί εξ’ αρχής από τον Δήμαρχο, Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει πάνω από 30 χρόνια στο Δήμο διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία για να διοικήσει την Εταιρεία.
Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα του προσωπικού, με την ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων που απασχολούνται στον κεντρικό ΧΥΤΑ, αλλά και την σύναψη των νέων προγραμματικών συμβάσεων των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου με την Επιχείρηση. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα προσλάβει 94 εργολάβους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης θα διατηρήσει 83 θέσεις, όσες ήταν και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με έναν σύντομο απολογισμό που παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο της, σε μια κρίσιμη θητεία, με αρκετά προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακολούθησε η έγκριση του ισολογισμού του 2023 και η εκλογή της νέας Διοίκησης. Αναλυτικά, το νέο 11μελές Δ.Σ. έχει ως εξής:
- Πρόεδρος: Γιώργος Αλεξίου
- Αντιπρόεδρος: Στέφανος Αποστόλου
- Διευθύνων Σύμβουλος: Χρήστος Δαγιέλλης
- Γραμματέας: Νίκος Καρασάββας
- Υπεύθυνος ΣΜΑ Μυτιλήνης: Αντώνης Δάλλας
- Υπεύθυνος ΣΜΑ Δυτικής Λέσβου: Γιώργος Μακρογιάννης
- Υπεύθυνος Λήμνου: Ευάγγελος Χασάπης
- Υπεύθυνος Αγίου Ευστρατίου: Κώστας Σινάνης
- Μέλη: Σωτήρης Μαρινάτος, Γιώργος Σαρόγλου και Γρηγόρης Αληγιάννης.
Όπως είπε κατά την διάρκεια της συνέλευσης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών της Επιχείρησης, δηλαδή η αναβάθμιση της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Είναι πολλά τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα Διοίκηση, ιδιαίτερα μετά από την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων. Πρέπει να οδηγούνται λιγότερα απορρίμματα στον κεντρικό ΧΥΤΑ και παράλληλα να υλοποιηθούν τα έργα διαχείρισης και κομποστοποίησης. Την ίδια ώρα η ΔΕΔΑΠΑΛ πρέπει να αναβαθμιστεί ως προς την τεχνική και την διαχειριστική της επάρκεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Πρώτο μέλημα της νέας Διοίκησης, που θα συνεδριάσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας, είναι η παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται απευθείας από την Επιχείρηση για την λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ και την στελέχωση των γραφείων. Παράλληλα, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων τόσο με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, που θα απασχολήσει 94 εργολάβους για τους επόμενους 4 μήνες, όσο και με τον Δήμο Μυτιλήνης που θα προσλάβει 83 εργολάβους για 3 μήνες.
Όπως είναι γνωστό, οι προηγούμενες συμβάσεις με τον Δήμο Μυτιλήνης είχαν λήξει στις 31 Ιανουαρίου και επί της ουσίας οι Υπηρεσίες έχουν μείνει “ξεκρέμαστες” τους τελευταίους 2 μήνες, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών που περίμεναν την αλλαγή της Διοίκησης για να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Για την σύναψη των νέων προγραμματικών συμβάσεων απαιτούνται αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών και έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εργολάβοι θα μπορέσουν να πιάσουν δουλειά περίπου στα μέσα Απριλίου.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο νέος Πρόεδρος, Γ. Αλεξίου, «οι Δημοτικές Αρχές έχουν συνέχεια και σαν νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουμε τα ηνία της ΔΕΔΑΠΑΛ. Εκτιμώ την εμπιστοσύνη του Δημάρχου στο πρόσωπό μου για να διοικήσουμε μια Εταιρεία, όπως η ΔΕΔΑΠΑΛ, που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και γενικά την εκμετάλλευση όλων των ενεργειακών στοιχείων που προέρχονται από την επεξεργασία των σκουπιδιών. Στόχος μας είναι αφενός η ανακύκλωση μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων και αφετέρου η μείωση του όγκου που οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με την δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας και της Μονάδας Κομποστοποίησης. Στοίχημα είναι η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών των μελετών, των αδειών και των εγκρίσεων ώστε να υλοποιηθούν αυτά τα σημαντικά έργα», σημείωσε ο ίδιος.