Χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο παλαιό Δημαρχείο για την ενημέρωση των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Καρασάββα και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, σχετικά με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Ο κ. Καρασάββας ξεκαθάρισε ότι ο Κανονισμός δεν έχει καμία σχέση με την πυροσβεστική διάταξη που εκδίδεται κάθε χρόνο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, αφού ορίζει μέτρα προληπτικής προστασίας τόσο για υφιστάμενα κτίρια, όσο και για νεοαναγειρόμενα, καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφάλειας των ακινήτων και των οικισμών εντός δασών, να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και πρωτίστως η ζωή των κατοίκων.
Στην σύσκεψη παρευρέθησαν ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, οι Αντιδήμαρχοι, Χρήστος Τσιβγούλης και Παναγιώτης Σεκερτζής, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο Διοικητής των Π.Υ. Νομού Λέσβου, Παναγιώτης Μπιμπούδης, και 20 Πρόεδροι χωριών του Δήμου Μυτιλήνης, οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να μην κινδυνεύσουν οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές επειδή δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, αν και ο Κανονισμός Πυροπροστασίας έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2023. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι τις 30/04/2024, να υποβάλουν στον Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους, σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση του αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα.
Η νέα διάταξη αφορά ακίνητα – οικόπεδα που είναι σε δάση, δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές, σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές), εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των δασικών εκτάσεων, μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων.
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να απευθυνθούν σε τεχνικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν το ακίνητο και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και την τεχνική έκθεση έως τις 31 Μαρτίου, δηλαδή έως την ερχόμενη Κυριακή (!). Αφού συνταχθεί η Τεχνική έκθεση, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή έως τις 30/04/2024, να υποβάλλει δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία να δηλώνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συντηρεί το ακίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.
Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η έκθεση του αρμόδιου Τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του κάθε ιδιοκτήτη, καθώς και τα στοιχεία του θα υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον Δήμο. Ο έλεγχος των απαιτήσεων του Κανονισμού διενεργείται από τριμελή επιτροπή του Δήμου και σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, διοικητικές και ποινικές.
Οι Πρόεδροι
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων για να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού, προκειμένου να ενημερώσουν με την σειρά τους τους κατοίκους των χωριών. Ο Συντονιστής του Δικτύου των Κοινοτήτων Μυτιλήνης και Πρόεδρος των Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με τις Κοινότητες και σε αυτό τον τομέα, ενισχύοντας τον ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι ενημερώνονται οι Πρόεδροι και παράλληλα ο Δήμος ζήτησε τις προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε καταθέσει και παλιότερα ως Δίκτυο Κοινοτήτων, για την πυρασφάλεια των χωριών. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο σε επίπεδο Δήμου και Κοινότητας όσο και σε ατομικό επίπεδο, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους ιδιοκτήτες ότι οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να μην θέσουν σε κίνδυνο ένα ολόκληρο χωριό επειδή δεν θα έχουν πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμώλης.