Το τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης είναι γεγονός. Η αυλαία άνοιξε χθες με την έναρξη των Παλλεσβιακών Μουσικών Αγώνων και την συμμετοχή μαθητών από αρκετά σχολεία του νησιού μας. Ήδη από τις 8 το πρωί μαθητές με τα μουσικά τους όργανα κατέφθαναν στο Δημοτικό Θέατρο για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Στο πλευρό τους οι καθηγητές και οι γονείς τους, οι οποίοι τους στήριζαν καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειάς τους, ενώ το κοινό καταχειροκρότησε κάθε συμμετοχή.
Μετά το τέλος της προσπάθειάς τους οι διοργανωτές του διαγωνισμού μοίραζαν στον κάθε μαθητή από ένα βραβείο για την συμμετοχή του. Παράλληλα χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο μουσικά σύνολα από την Αθήνα με μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πρωτεύουσας προσέφεραν μουσικές στιγμές στο κόσμο που γέμισε το χώρο του Θεάτρου.
Ο Διαγωνισμός Μουσικής
Οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής άνοιξαν τις πόρτες τους για 12η χρονιά. Ο λόγος για έναν μαθητικό αγώνα μουσικής-θεσμό των τελευταίων χρόνων με διοργανωτές το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα», τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Μυτιλήνης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης. Η πρώτη μέρα του διαγωνισμού περιλάμβανε την συμμετοχή των μαθητών στο πιάνο, την κιθάρα, τα κρουστά, το τραγούδι, το αρμόνιο, το ακορντεόν, το σαντούρι, το βιολί, την τρομπέτα και το μπουζούκι.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν την αγάπη που έχουν για την μουσική δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Οι προσπάθειες ήταν αξιόλογες μια προς μια. Η συνέχεια δίνεται σήμερα το πρωί με τις συμμετοχές και τις προσπάθειες των Μουσικών Συνόλων, ενώ το απόγευμα στις 7 και μισή θα πέσει η αυλαία του διαγωνισμού με την τελετή λήξης, η οποία θα περιλαμβάνει συναυλία μαθητών καθώς και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την πενταμελή Κριτική Επιτροπή που εξετάζει τις προσπάθειες των μαθητών συγκροτούν μουσικοί με διαφορετικές ειδικότητες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές συμμετοχές που επιλέγουν οι μαθητές, με κατοχυρωμένες γνώσεις στο αντικείμενό τους, με πτυχίο, δίπλωμα, ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους και φυσικά με την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ήθος τους, την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, την παιδαγωγική τους ευαισθησία και κυρίως, την αγάπη τους για τα παιδιά. Η κριτική Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα παρακάτω: Γενική εικόνα, Ομαδικότητα, Συγχρονισμός, Ερμηνεία, Έκφραση, Πρωτοτυπία, Δημιουργικότητα, Τεχνική, Βαθμός δυσκολίας, Επιλογή ρεπερτορίου, Αυθεντικότητα.
Μουσική συνάντηση σχολείων
Παράλληλα με τον μουσικό διαγωνισμό, έναρξη δόθηκε και για την εκδήλωση-συνάντηση Μουσικών Σχολείων από περιοχές της Ελλάδας, τα οποία «ενώνουν» τις δυνάμεις τους με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου προσφέροντας μουσικό θέαμα. Το πρόγραμμα άνοιξε χθες το απόγευμα με συναυλίες jazz και σύγχρονης μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Αθήνας και της Μυτιλήνης. Σήμερα και αύριο θα παρουσιαστούν τα μουσικά σύνολα από το σχολείο της Χίου, του Πειραιά και της Δυτικής Λέσβου. Η διοργάνωση της Μουσικής Συνάντησης έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της μουσικής παιδείας και της δημιουργικότητας των Μουσικών Σχολείων αλλά και την προώθηση του πολιτισμού, συμβάλλοντας στη μουσική καλλιέργεια της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα, επιδιώκει να αναδείξει την πόλη της Μυτιλήνης και το νησί της Λέσβου ως κέντρο πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.