Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Αλλαγή πλεύσης για το δικαστικό μέγαρο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Βλέποντας την προοπτική λειτουργίας της αίθουσας δικαστηρίου για το Εφετείο Βορείου Αιγαίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου να συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες, οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, ο κλάδος που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν για την ίδρυση του Εφετείου, με γενναιότητα αλλάζει την αρχική του πρόταση επαναφέροντας πολλά χρόνια μετά την αρχική πρόταση που είχε κατατεθεί από τον Νίκο Σηφουνάκη για αξιοποίηση του πίσω αύλειου χώρου του δικαστικού μεγάλου της Μυτιλήνης και την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για το Εφετείο. 

Η συγκεκριμένη πρόταση που είχε κατατεθεί από τον κ. Σηφουνάκη μετά την ίδρυση του Εφετείου επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και συνέχιζαν να την υποστηρίζουν με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις κορυφαίοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, συγκεντρώνει πλέον σημαντικές πιθανότητες στο να μπορέσει το Εφετείο να λειτουργήσει σε δικούς του αυτόνομους χώρους και μάλιστα όταν αυτό θα γίνει στο ίδιο οικόπεδο που βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο, ουσιαστικά προϊδεάζει για ένα κτιριακό έργο που θα αναβαθμίσει το σύνολο του δικαστικού μεγάρου σε έναν σύγχρονο χώρο για τη δικαιοσύνη, τους πολίτες και τους δικηγόρους.

Ωστόσο ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα καθώς απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις για να γίνουν τα νέα κτίρια και μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας παρά την παρουσία του αρεοπαγίτη δικαστή, Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν έδειξαν ενδιαφέρον ούτε για την ίδρυση του Εφετείου (που ιδρύθηκε από το ΠΑΣΟΚ), ενώ τουλάχιστον  δεν φρόντισαν για την στέγασή του σε ανθρώπινες συνθήκες, καθώς γι’ αυτό αγωνίζονται μόνο οι δικηγόροι.

Αναλυτικά:  

Δεύτερη συνάντηση πραγματοποίησαν, χθες, οι δικηγόροι μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στην Αθήνα. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Βασιλούδης και ο Γραμματέας του Συλλόγου, Νίκος Σάββας. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Λέσβο, Χαράλαμπος Αθανασίου. Κεντρικό σημείο της συνάντησης ήταν η συζήτηση γύρω από το κτιριακό ζήτημα του Εφετείου, για το οποίο, όπως έχουμε σημειώσει και σε παλιότερο ρεπορτάζ, οι δικηγόροι ασκούν εδώ και μεγάλο διάστημα πιέσεις ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να δοθεί μια οριστική λύση. Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να χτιστεί ένα νέο δικαστικό μέγαρο εκτός της πόλης είχε ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, τελικά αποφασίστηκε η εγκατάλειψη αυτού του σχεδίου και η επιστροφή στο αρχικό πλάνο, που είναι η επέκταση στο ήδη υπάρχον κτίριο του δικαστηρίου.

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Δικηγορικός σύλλογος είχε εστιάσει τις προσπάθειές του στην εύρεση χώρου για την ανέγερση νέου δικαστικού κτιρίου που θα περιλάμβανε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Ο χώρος είχε βρεθεί και επρόκειτο για ένα οικόπεδο πλησίον του σούπερ- μάρκετ «Σκλαβενίτης», ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια. Από την πλευρά της η Περιφέρεια ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει αυτόν τον χώρο. Μετά την έγκριση και της Περιφέρειας οι δικηγόροι ζήτησαν την συνάντηση με τον Υπουργό για να του μεταφέρουν τις εξελίξεις.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες έγινε σε θετικό κλίμα. Ο Υπουργός υποδέχτηκε τους δικηγόρους και τον κ. Αθανασίου στο γραφείο του και συζήτησαν για το κτιριακό. Εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί το υπάρχον πλάνο όσον αφορά την ανέγερση του νέου κτιρίου, καθώς το οικόπεδο δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην συνάντηση, το κόστος για μια τέτοια κίνηση θα ήταν αρκετά μεγάλο, ενώ και η διαδικασία θα απαιτούσε αρκετό χρόνο. Συνεπώς αποφασίστηκε η εφαρμογή του πρώτου πλάνου που αφορούσε την επέκταση του δικαστικού μεγάρου από την πίσω πλευρά. Ο κ. Φλωρίδης από την μεριά του υποσχέθηκε πως θα κινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ τόνισε πως θα δοθεί και η εντολή άμεσα να διευθετηθεί το ζήτημα με την αίθουσα του Εφετείου στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Όσο για τον κ. Αθανασίου κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση τονίζοντας πως το κτιριακό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ενώ ήταν σύμφωνος με την απόφαση που προτάθηκε για επιστροφή στο αρχικό πλάνο. Στην συνέχεια οι δικηγόροι συναντήθηκαν και με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγα.

Να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη φορά που οι δικηγόροι από την Μυτιλήνη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό καθώς η πρώτη φορά ήταν στις 13 Οκτωβρίου. Τότε στην συνάντηση είχαν ξανατεθεί στο τραπέζι ζητήματα γύρω από την ανέγερση του νέου δικαστικού κτιρίου εκτός της πόλης, αλλά και η χρήση της αίθουσας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου για τις ανάγκες του Εφετείου. 

Μετά την συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βασιλούδης σημείωσε στα Νέα της Λέσβου: «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Σάββας αλλά και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου. Συμφωνήσαμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο για ανέγερση του νέου δικαστικού κτηρίου, καθώς το οικόπεδο δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ είναι και μια διαδικασία που θα έχει μεγάλο κόστος. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο πρώτο πλάνο, που είναι η επέκταση του δικαστηρίου από την πίσω πλευρά για το οποίο ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή του».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img