Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

116 εκατ. για το φράγμα Τσικνιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Παραδόθηκε προς χρήση την Παρασκευή ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές 
  • Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση για τη νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης, το νέο Κολυμβητήριο και τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης

Η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά από εθνικούς πόρους ήταν η είδηση που βγήκε την Παρασκευή κατά την προεκλογική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο, εν όψει των Ευρωεκλογών. Αφορμή της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν η παράδοση του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου (παρ’ ότι εκκρεμούν ακόμη εργασίες για την ολοκλήρωσή του) που έγινε στον κόμβο των Δαφίων. 

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για άλλα σημαντικά έργα που περιμένει το νησί μας εδώ και δεκαετίες να υλοποιηθούν, όπως η νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης, το νέο Κολυμβητήριο και τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού στη νότια Μυτιλήνη.

 

Στο λιμάνι για την βίζα εξπρές

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού το λιμάνι Μυτιλήνης για το πρόγραμμα της βίζας εξπρές

Κατά την περιοδεία του στο νησί μας ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, τον Υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη και τον Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπο Αθανασίου

Ο Χρ. Σταϊκούρας με τον Χ. Αθανασίου

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το λιμάνι Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας. Εκεί ενημερώθηκε για τις διαδικασίες έκδοσης της βίζας express, καθώς και για την αύξηση στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών τον τελευταίο μήνα, την ώρα μάλιστα που έφτανε το πλοιάριο από τα απέναντι παράλια. Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τους τουρίστες και σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό για την δρομολόγηση ενός παρά πολύ σημαντικού προγράμματος. Είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί και λειτουργεί αποτελεσματικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους Τούρκους επισκέπτες να αποκτήσουν βίζα εντός λίγων λεπτών. Προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες προς όφελος της τοπικής οικονομίας». Από την πλευρά του ο Κ. Μουτζούρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που ικανοποίησε το αίτημα για την έκδοση της γρήγορης βίζας, το οποίο είχε θέσει ο ίδιος πριν από ένα χρόνο περίπου σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο.

Κατόπιν, ο Κ. Μητσοτάκης μετέβη στο παλαιό Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον Π. Χριστόφα, ο οποίος έθεσε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως το Κολυμβητήριο, η νότια παράκαμψη, το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, η αξιοποίηση του πάρκινγκ, κ.ά..

 

Η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου

Ο Υπουργός Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρας

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν ο κόμβος στα Δάφια, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Εκεί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παράδοση του έργου του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, παρουσία του πρώην Υπουργού και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σηφουνάκη και του Βουλευτή του κόμματος στο Νομό μας, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για όλη τη Λέσβο, που μειώνει την απόσταση του Σιγρίου από την Καλλονή και παράλληλα αυξάνει την οδική ασφάλεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του φράγματος Τσικνιά, το οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, ανακοινώνοντας ότι θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 116 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακροθιγώς και στο έργο της νότιας παράκαμψης Μυτιλήνης, λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και ότι αναζητούνται οι πιστώσεις, που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2019 είχα πει ότι στόχος μας είναι να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τώρα, στη δεύτερη θητεία μας βλέπουμε τα έργα να ολοκληρώνονται. Με το νέο αυτοκινητόδρομο Καλλονής – Σιγρίου σπάει η απομόνωση της δυτικής Λέσβου και δημιουργούνται νέες προοπτικές. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και το φράγμα Τσικνιά, στη σημασία του οποίου είχε αναφερθεί πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του στο νησί σας. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε προτεραιότητα μεγάλα έργα ανάπτυξης στα νησιά», είπε χειροκροτούμενος ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Το στοίχημα των Ευρωεκλογών 

Από την ομιλία του πρωθυπουργού στην κεντρική πλατεία της Καλλονής

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Καλλονής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. «Η Λέσβος κερδίζει το χαμένο έδαφος γιατί η κυβέρνηση αυτή έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των νησιών και έλυσε το σημαντικότερο, που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Οι ροές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Σήμερα στο νησί είναι πολύ λίγοι αιτούντες άσυλο. Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε όχι μόνο την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική και πλέον έχει αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μια ακόμη κρίσιμη εθνική κάλπη, είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την παράταξή μας. Είναι ένα ακόμα στοίχημα το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα το κερδίσει. Θα είμαστε πάλι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών. Την επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εξακολουθεί να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Και με τη δική σας στήριξη θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το ρόλο για να μπορούμε σταθερά να ερχόμαστε πάντα πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο στόχος που έχω θέσει για τη δεύτερη τετραετία, μία γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος μιας χαμένης δεκαετίας που τόσο πολύ μας τραυμάτισε», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Από την σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλλονής

Ακολούθως μετέβη στο Δημαρχείο της Καλλονής, όπου είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο, παρουσία του Χρ. Σταϊκούρα και του Χ. Αθανασίου. Ο κ. Βέρρος ανέφερε επιγραμματικά τα έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τονίζοντας ότι «είμαστε ένας φτωχός Δήμος που αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ στάθηκε στην δημιουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο, με πλήρη φάκελο που αναμένει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 7,5 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που δικαιούται και αξίζει η Λέσβος, αφού δεν διαθέτει κλειστό Γυμναστήριο, γεγονός που δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα το προσεχές διάστημα.

 

Στο Σίγρι

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι
Στο λιμάνι Σιγρίου

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν το Σίγρι, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από τον Διευθυντή, Νίκο Ζούρο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα απολιθώματα που φιλοξενούνται στους χώρους του, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε για το έργο στο λιμάνι, ακούγοντας και τα αιτήματα εκπροσώπων τοπικών φορέων και κατοίκων για την αύξηση του αριθμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img