Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΥΑΛ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στο πλευρό των συμβασιούχων υπαλλήλων της ΔΕΥΑΛ που είχαν προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας και διεκδικούν την παραμονή τους στην Υπηρεσία, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρέθηκαν χθες στο δικαστήριο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης, μαζί με τον Σύλλογο των Εργαζομένων. Πρόκειται για 13 υπαλλήλους που μέχρι σήμερα παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές και έχουν καταθέσει αγωγή, η οποία εκδικάζεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, η οποία ήταν αρνητική και γι’ αυτό επανήλθαν μέσω των δικηγόρων τους, διεκδικώντας να παραταθούν οι συμβάσεις τους έως την έκδοση της απόφασης επί της αγωγής.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Π. Βάλεσης, «ευελπιστούμε ότι οι δικαστικές αρχές θα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και θα έχουμε θετική έκβαση σε αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι αν φύγουν αυτοί οι υπάλληλοι η ΔΕΥΑΛ θα καταρρεύσει. Θα μείνει μόνο με πέντε άτομα μόνιμο προσωπικό στον τομέα της ύδρευσης και τρία στην αποχέτευση. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να καλύψουν τόσο λίγοι εργαζόμενοι ένα ολόκληρο νησί και δη μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο που ο πληθυσμός αυξάνεται».

Την ίδια θέση εξέφρασε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, Μαρία Σηφάκη: «Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 13 συμβασιούχοι γιατί ειδάλλως η αποδυνάμωση των Υπηρεσιών θα είναι μεγάλη. Έχουν αποκτήσει εμπειρία και είναι πολύτιμοι για την Επιχείρηση από την στιγμή που δεν προσλαμβάνεται μάλιστα μόνιμο προσωπικό».

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ιδιαίτερα από το 2015 που επεκτάθηκε σε όλο το νησί. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «σήμερα η ΔΕΥΑΛ απασχολεί 62 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου, εκ των οποίων σύντομα θα αποχωρήσουν εννέα άτομα από το τακτικό προσωπικό που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και θα μείνουν επομένως 53 μόνο άτομα ως τακτικό προσωπικό, με σύμβαση αορίστου χρόνου! Είμαστε πολύ κάτω και από το μισό αυτού του απαιτούμενου προσωπικού των 195 ατόμων που προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ. Κοντεύουμε να φθάσουμε κάτω και από το ένα τρίτο».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «με την αναλογία 1 εργαζόμενος για 1.400 δημότες κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η ΔΕΥΑΛ μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, γεγονός όμως που συμβαίνει, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υφιστάμενο προσωπικό. Με την συνεχόμενη όμως μείωση του προσωπικού χωρίς την άμεση δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,  η ΔΕΥΑ Λέσβου βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τους 13 συμβασιούχους υπαλλήλους, ο Σύλλογος επισημαίνει: «Ενόψει της θερινής περιόδου και της αύξησης του πληθυσμού λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι σίγουρη η  επιβάρυνση του συστήματος ύδρευσης –  αποχέτευσης, καθώς και των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Σε μία πιθανή μείωση του προσωπικού κατά 13 άτομα, η κατάσταση θα είναι τραγική και μη διαχειρίσιμη. Δεν θα μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες. Το συνεργείο της ύδρευσης θα αποτελείται από  πέντε άτομα τακτικό προσωπικό και το συνεργείο της αποχέτευσης από τρία άτομα τακτικό προσωπικό για όλο το νησί. Με το τακτικό προσωπικό των οκτώ ατόμων που θα παραμείνουν, όσες ώρες και να εργαστούν συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών, θα είναι αδύνατον να καλύψουν το πλήθος των αναγκών για την συντήρηση των υποδομών και των δικτύων και να επεμβαίνουν άμεσα στις βλάβες που προκύπτουν σε ένα μεγάλο νησί, όπως είναι το νησί της Λέσβου και όταν μάλιστα σύμφωνα με τις φετινές προβλέψεις, ο πληθυσμός θα πολλαπλασιαστεί σε λίγες εβδομάδες και κατά συνέπεια θα πολλαπλασιαστούν και οι ανάγκες».

Και οι εργαζόμενοι καταλήγουν επισημαίνοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των ήδη συμβασιούχων υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά και να αυξηθεί επειγόντως το υπηρετούν προσωπικό της ΔΕΥΑΛ. «Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για αδυναμία εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της υδροδότησης και ελλιπούς συντήρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img