Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Γάλλοι οι πρώτοι τουρίστες κρουαζιέρας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Θερμό ήταν το καλωσόρισμα των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, χθες το μεσημέρι, στους πρώτους τουρίστες κρουαζιέρας που έφθασαν στο νησί μας για την φετινή περίοδο με το πλοίο “Hamburg” από τη Γερμανία. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, Νίκο Γιαννάκα, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτη Τακτικό και τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, υποδέχτηκαν τους τουρίστες στο λιμάνι και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο για να συνομιλήσουν με το πλήρωμα και να προσφέρουν αναμνηστικά δώρα.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων επιβιβάστηκαν στο πλοίο για να καλωσορίσουν τους τουρίστες και τα μέλη του πληρώματος

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη με 331 Γάλλους επιβάτες και 150 άτομα πλήρωμα. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφθασε στις 3 το μεσημέρι και παρέμεινε μέχρι τις 7 το απόγευμα, οπότε αναχώρησε για τη Δήλο. Οι Γάλλοι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη με την βοήθεια ξεναγών που εξασφάλισε η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ κάποιοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Τεριάντ, στη Βαρειά.

Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, ξεναγήθηκαν, κι αυτοί με την σειρά τους, στους χώρους του, και παρουσίασαν το νησί μας και τις ομορφιές του. Όπως είπαν τα μέλη του πληρώματος, πολλοί Γάλλοι είχαν εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθούν τη Λέσβο, έστω για λίγες ώρες, γνωρίζοντας τα σημαντικά αξιοθέατα και Μουσεία που διαθέτει.

Εντυπωσιακοί οι χώροι με τα σαλόνια, τις τραπεζαρίες, τη βιβλιοθήκη και το πιάνο στο πλοίο

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, «ήταν μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά και να καλωσορίσουμε τους τουρίστες κρουαζιέρας οι οποίοι λείπουν από τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Τα τσάρτερ έχουν ανακάμψει, οι αφίξεις από την Τουρκία είναι στα ύψη, αλλά τα κρουαζιερόπλοια δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Πρέπει να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να το διεκδικήσουμε, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά».

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Ν. Γιαννάκας, εκπροσωπώντας τον Δήμο και σημειώνοντας ότι «η τουριστική προβολή του νησιού μας και η ζεστή φιλοξενία είναι δύο σημαντικές παράμετροι για να ενταχθούμε και πάλι στον χάρτη της κρουαζιέρας. Η Δημοτική Αρχή στοχεύει και στην ανάκαμψη της κρουαζιέρας και επιδιώκει την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επεσήμανε ότι «οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων μπορούν και πρέπει να αυξηθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τουρισμού που όλοι επιδιώκουμε και εμείς ως Υπηρεσία είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι για να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών».

Θυμίζουμε ότι για το 2024 έχουν κλειστεί μόλις 7 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όταν τις παλιές καλές εποχές το νησί μας υποδεχόταν ακόμη και 100 πλοία μέσα σε μία σεζόν. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι τα πλοία που θα προσεγγίσουν φέτος το νησί μας θα έρθουν για πρώτη φορά, δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για αύξηση της κίνησης τα επόμενα χρόνια.

Οι επόμενες προσεγγίσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

  • 29/5 – “Seven Seas Grande” – Αμερική – 900 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
  • 12/6 – “Seven Seas Grande” – Αμερική – 900 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
  • 4/8 – “Vista” – Αγγλία – 500 επιβάτες – από Κωνσταντινούπολη
  • 19/8 – “L’ Austal” – Γαλλία – 300 επιβάτες – από Μύκονο
  • 25/8 – “L’ Austal” – Γαλλία – 300 επιβάτες – από Κουσάντασι
  • 14/9 – “Diana” – Αγγλία – 400 επιβάτες – από Χίο.

Οι παράγοντες του τουρισμού έχουν εναποθέσει εν πολλοίς τις ελπίδες τους για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην μελέτη που ανατέθηκε από την Περιφέρεια και συντάχθηκε από την εταιρεία “Five Senses Consulting and Development”, η οποία παραδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο με συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με αυτή, η Λέσβος πρέπει να συστηθεί από την αρχή ως προορισμός στην αγορά της κρουαζιέρας λόγω των επιπτώσεων που είχε η μεταναστευτική κρίση στην τουριστική κίνηση γενικότερα, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές για να επανέλθει στα επίπεδα του 2009 που προσέγγιζαν το λιμάνι πάνω από 100 κρουαζιερόπλοια.

Η Περιφέρεια επεξεργάζεται τις προτάσεις για την προβολή της Λέσβου μέσω των νέων τεχνολογιών, ειδικών εφαρμογών και με applications που θα δημιουργηθούν ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό και θα επικεντρώνονται στις περιηγήσεις, τα αξιοθέατα, τα μνημεία, τις παραλίες, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img