Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δωρεάν το πάρκινγκ στο λιμάνι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Απελευθερώνονται οι θέσεις στάθμευσης μπροστά από το παλιό Κολυμβητήριο, εκτός από 35 θέσεις όπου θα σταθμεύουν οχήματα που έχουν ήδη προμηθευτεί κάρτες ή επιθυμούν να έχουν σε σταθερή βάση μια θέση πάρκινγκ στο λιμάνι

Η απελευθέρωση του πάρκινγκ στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μπροστά από το παλιό Κολυμβητήριο, τίθεται αύριο επί τάπητος, στην συνεδρίαση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Δημοτική Αρχή και αφού προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις Υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, η δωρεάν στάθμευση στον συγκεκριμένο χώρο είναι ένα αίτημα που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών που είχε αντιδράσει όταν πάρθηκε η απόφαση για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης από την προηγούμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. 

Επομένως, ήρθε η ώρα το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί τους οδηγούς και δη τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις και Υπηρεσίες πέριξ του λιμανιού να ξεκαθαριστεί, όπως ζήτησε και η παράταξη του Πανάγου Κουφέλου σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα σε όλο τον χώρο μπροστά από το Κολυμβητήριο, περίπου 140 θέσεις, είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2020 και είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από πολίτες, οι οποίοι στάθμευαν εκεί τα οχήματά τους ελεύθερα, χωρίς καμία χρέωση, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο μάλλον, όταν η πρωτεύουσα της Λέσβου στερείται πάρκινγκ σε όλο το κέντρο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που συζητείται εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία 3 χρόνια το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με κάρτες, το κόστος των οποίων ξεκινά από 1 ευρώ για την μία ώρα στάθμευσης, 1,50 ευρώ για τις δύο ώρες, 25 ευρώ για μια εβδομάδα και 48 ευρώ είναι το κόστος της μηνιαίας κάρτας. Όπως αποδείχθηκε αυτά τα χρόνια από τον αριθμό των παρκαρισμένων οχημάτων σε καθημερινή βάση στο λιμάνι, η πλειοψηφία των πολιτών “γύρισε την πλάτη” στο μέτρο, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει για στάθμευση τα παραπάνω ποσά.

Από την ημέρα που ξεκίνησε το έργο της ανάπλασης στην Προκυμαία, στο τέλος του 2022, η προηγούμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε να διαθέσει 55 θέσεις δωρεάν για την στάθμευση οχημάτων επειδή οι εργασίες στερούν θέσεις στάθμευσης επί της Κουντουριώτη. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα απελευθερώσει τον χώρο για την εξυπηρέτηση των οδηγών και το προηγούμενο διάστημα έγινε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, η οποία κατέληξε στην εισήγηση που θα παρουσιάσει αύριο στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός.

 

Η νέα πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τακτικός θα προτείνει να διπλασιαστούν οι ελεύθερες θέσεις που υπάρχουν σήμερα και να φθάσουν τις 100, ενώ θα διατηρηθούν 35 θέσεις για ελεγχόμενη στάθμευση από οδηγούς που έχουν ήδη προμηθευτεί κάρτες ή επιθυμούν να έχουν σε μόνιμη βάση μια θέση πάρκινγκ στο λιμάνι. Παράλληλα θα δημιουργηθούν έξι θέσεις για την στάθμευση ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα υπάρχουν πέντε θέσεις με ειδική σήμανση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για τις θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης το κόστος της μηνιαίας κάρτας μειώνεται από 48 στα 40 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να δεσμεύσει μια θέση για ένα χρόνο θα πρέπει να την προπληρώσει με κόστος 30 ευρώ για κάθε μήνα. Σε ό,τι αφορά την ωριαία χρέωση, το κόστος για στάθμευση μισής ώρας θα είναι 0,50 ευρώ, για μία ώρα 1 ευρώ, για 2 ώρες 1,50 ευρώ και για ένα 24ωρο 5 ευρώ. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από την Δευτέρα έως το Σάββατο. Εφόσον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εγκρίνουν αύριο την εισήγηση του Προέδρου θα εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες τοποθέτησης πινακίδων, διαγραμμίσεων, κλπ. για να τεθεί σε ισχύ η νέα απόφαση από τον επόμενο μήνα.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, «μετά από συσκέψεις και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς καταλήξαμε σε αυτή την πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις πλευρές για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση και ικανοποιούμε ένα αίτημα των οδηγών για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες. Όπως είναι εύλογο, μετά από την λήψη της σχετικής απόφασης θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να γνωρίζουν όλοι πώς θα λειτουργεί ο χώρος με τα νέα δεδομένα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τακτικός.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img