Τέτοια ανθοφορία… δεν είναι για χάσιμο!

Κάτασπρα τα κλαδιά των δέντρων από άκρη σε άκρη στη Λέσβο από τον ανθό
Spread the love


  • Ποια είναι η εικόνα στον ελαιώνα της Λέσβου και ποιες οι εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες 
  • Αισιοδοξία στο ΓΕΩΤΕΕ ότι η φετινή χρονιά μπορεί να μετατραπεί σε “μοχλό” επιστροφής των ελαιοπαραγωγών στα χωράφια

Εκτεταμένη καταγράφεται αυτό το διάστημα η ανθοφορία στον ελαιώνα της Λέσβου, με τα βλέμματα όλων, ελαιοπαραγωγών και επαγγελματιών του ελαιοκομικού τομέα, να είναι στραμμένα στον κρίσιμο μήνα που είναι ο Μάιος για να δέσει ο ανθός σε καρπό και να φανεί το ποσοστό ευστοχίας. Αυτό το διάστημα σε όλη τη Λέσβο, από άκρη σε άκρη, τα δέντρα έχουν ασπρίσει, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στον κάμπο του Ευεργέτουλα, παρατηρούνται μέσα στα ίδια χωράφια ανομοιομορφίες, δηλαδή κάποια δέντρα να είναι φορτωμένα σε ανθό και κάποια άλλα με λιγότερο. 

Αυτό εν πολλοίς οφείλεται σε αδυναμία των δέντρων, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Ευεργέτουλα, όπως μας ανέφεραν γεωπόνοι στους οποίους απευθυνθήκαμε, πλήττεται σοβαρά από το κυκλοκόνιο, με συνέπεια να καταγράφεται φυλλόπτωση και τα δέντρα προσπαθώντας να δώσουν τη δύναμή τους για να βγάλουν καινούργια φύλλα να στερούν ενέργεια από τον ανθό. Υπενθυμίζουμε ότι τα Νέα της Λέσβου με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους από τις 24 Φεβρουαρίου είχαν προειδοποιήσει  φιλοξενώντας τις μαρτυρίες ειδικών ότι αν δεν λάβουν μέτρα οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί με ψεκασμούς για το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο θα έχουμε απώλεια παραγωγής.

Προβλήματα παρατηρούνται και στην Άντισσα, ενώ σε καλή κατάσταση βρίσκονται οι περιοχές της Γέρας και του Πλωμαρίου, καθώς και η πλευρά της Καλλονής. Έντονο είναι το πρόβλημα και φέτος από νωρίς και στην περιοχή των Λουτρών και δεν είναι η πρώτη χρονιά, όπως βεβαιώνει και ο Κοινοτάρχης, Βασίλης Μαμώλης. Πρόβλημα από προσβολή του ανθού από γλοιοσπόριο καταγράφουν γεωπόνοι στην περιοχή του Πολιχνίτου, πιο αισθητό στην πλευρά του Λισβορίου.

 

Η ανθοφορία 

Όπως ανέφερε ο γεωπόνος, Βασίλης Γάλλος, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «λόγω του επαγγέλματός μου βρίσκομαι συνεχώς στα χωράφια σε επαφή με τους ελαιοπαραγωγούς και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τέτοια ανθοφορία που διαπιστώνω τώρα είναι πραγματικά από τις καλύτερες που έχω δει στον τόπο μας εδώ και χρόνια. Το θέμα φυσικά δεν είναι η ανθοφορία καθώς και άλλες χρονιές είχαμε ανθό, αλλά φτάνοντας στην καρπόδεση είχαμε απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις που έγιναν τον Απρίλιο, και μπορεί να μην έβρεξε ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, έβρεξε όμως σε άλλες περιοχές της Λέσβου, είναι ικανές να κρατήσουν τα δέντρα μέχρι τις 20 Μαΐου. Ένα διάστημα που είναι καθοριστικής σημασίας για τον ελαιώνα, καθώς μπορεί να ασπρίζουν τώρα τα δέντρα, αλλά στο τέλος Μαΐου θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για το ύψος της παραγωγής που περιμένουμε». 

Ο κ. Γάλλος αναφέρθηκε και στην πρόγνωση των μετεωρολόγων για βροχοπτώσεις αύριο Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα στη Λέσβο, επισημαίνοντας ότι «οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στον ανθό, δεν θέλουμε όμως να είναι έντονες γιατί αν είναι δυνατές θα δημιουργήσουν θέματα στην επικονίαση», ενώ σχολιάζοντας τις θερμοκρασίες αυτού του διαστήματος σημείωσε ότι είναι οι ιδανικές για την ανθοφορία και την καρπόδεση του ελαιώνα.

 

Επιφυλακτικός ο Κατζανός

Αυτό που χρειάζεται αυτήν την περίοδο ο ελαιώνας είναι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες της φετινής χρονιάς λειτουργούν σε βαθμό που προβληματίζει.  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, παρακολουθεί με τους συναδέλφους του την εξέλιξη της ανθοφορίας βλέποντας ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, ωστόσο όπως αναφέρει από την εμπειρία του: «Με φοβίζουν οι καιρικές – κλιματολογικές συνθήκες. Βλέπετε τι γίνεται, ο καιρός έχει τρελαθεί. Είχαμε ασυνήθιστες ζέστες τον Μάρτιο και νομίζαμε ότι είναι καλοκαίρι. Ο κόσμος έκανε μπάνιο στη θάλασσα, τον Απρίλιο άρχισε να βρέχει, ένας πραγματικά περίεργος καιρός που κατά την άποψή μας αποσυντονίζει τη φύση και βλέπετε ότι αυτά τα προβλήματα δεν τα βιώνουν μόνο οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και άλλες καλλιέργειες. Βλέπουμε με αγωνία και τις τελευταίες προγνώσεις για βροχοπτώσεις για το Μεγάλο Σάββατο, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα δελτία καιρού και η περιοχή μας και ελπίζουμε να μην έχουμε καταιγίδες, όλα να πάνε καλά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Καταλαβαίνετε όμως ότι μετά από τόσες χρονιές ακαρπίας αν βρεθούμε και φέτος σε μία κατάσταση μεσαίας προς μικρής παραγωγής αυτό θα είναι η χαριστική βολή στην ελαιοκαλλιέργεια. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι πέρυσι και πρόπερσι που είχε καλές τιμές το ελαιόλαδο δεν είχε ελιές για να επωφεληθεί ο κόσμος, στράγγιξαν οι δεξαμενές και περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί μας τη φετινή χρονιά να βγάλουν το λάδι τους και να μπορέσουν να διαθέσουν και ποσότητες στην αγορά. Αν λοιπόν η παραγωγή δεν είναι μεγάλη, αυτό θα το βρει η οικονομία του τόπου μας μπροστά της, όπως έχει βρει και τόσα άλλα», είπε ο κ. Κατζανός.

 

Το ΓΕΩΤΕΕ 

Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αιγαίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, επισημαίνει ότι η προσεχής ελαιοκομική περίοδος είναι κομβική, ειδικά για την περιοχή μας, καθώς αν έχει παραγωγή ο τόπος μας αυτό θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για να επανέλθουν καλλιεργητές στα χωράφια και να αλλάξει η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας. Μιλώντας από τη θέση του ειδικού ο κ. Κατσαβέλλης τονίζει στα Νέα της Λέσβου ότι «το πρόβλημα για τα ελαιόδεντρα όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε όλη την Ελλάδα και εκτός ελληνικών συνόρων είναι η κλιματική αλλαγή. Εγώ όμως είμαι αισιόδοξος ότι γρήγορα θα προσαρμοστούν τα δέντρα σε αυτά τα νέα δεδομένα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης μας. Η κλιματική αλλαγή σε συνάρτηση με την ανυπαρξία καλλιεργητικών εργασιών σε ένα μεγάλο τμήμα του ελαιώνα στη Λέσβο τροφοδότησαν τα προβλήματα. Τι θέλουμε λοιπόν; Χρειαζόμαστε μία μέτρια παραγωγή στη χειρότερη περίπτωση, η οποία όμως με τις τιμές του προϊόντος που θα ισχύσουν, έστω και λίγο χαμηλότερα από φέτος, θα φέρει τον κόσμο ξανά μέσα στα χωράφια της Λέσβου», είπε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση