Το κέντρο του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τα τελευταία 16 χρόνια για την στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις εξαρτήσεις. Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην τοπική κοινωνία. Λίγοι γνωρίζουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του κέντρου, ωστόσο η σημασία και η σπουδαιότητά του είναι μεγάλη.
Το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται στη Μυτιλήνη ήδη από το 2008 και προσφέρει δωρεάν βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης είτε από ναρκωτικά, είτε από τζόγο. Παράλληλα η καμπάνια ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει με την κινητή μονάδα, μεταβαίνοντας σε χωριά του νησιού μας και ενημερώνοντας τους πολίτες για το έργο του και για την σημασία της εξάλειψης του φαινομένου των εξαρτήσεων έχει μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.
Η Κατερίνα Βασίλογλου, που εργάζεται στα ΚΕΘΕΑ κάτι παραπάνω από 20 χρόνια, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Το ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008. Αρχικά λειτούργησε ως συμβουλευτικός σταθμός. Ο στόχος του ήταν να αποτελέσει την πρώτη γραμμή για ανθρώπους που έχουν ζητήματα με θέματα εξαρτήσεων. Στο ΚΕΘΕΑ λειτουργεί το μοντέλο της θεραπευτικής κοινότητας και έχει μια ψυχοκοινωνική προέγγιση-ματιά στο ζήτημα των εξαρτήσεων και όχι ιατρική. Βασικές αρχές της λειτουργίας του κέντρου είναι 1) ότι όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και 2) δεν χορηγούνται υποκατάστατα. Η όλη δουλειά γίνεται με την ψυχο-κοινωνική υποστήριξη του ατόμου γιατί θεωρείται ότι το θέμα της εξάρτησης δεν είναι ένα ατομικό πρόβλημα, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα. Επομένως είναι σημαντικό να δει κανείς τις αιτίες που οδήγησαν ένα άτομο στο ζήτημα των εξαρτήσεων και προσπαθεί μέσα από ατομικές συναντήσεις και ομαδικές να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία του ζητήματος και να βοηθηθεί το άτομο ώστε να δημιουργήσει μια καινούρια ταυτότητα έξω από τις εξαρτήσεις. Από την στιγμή που θεωρείται κοινωνικό το θέμα, το ζήτημα δεν είναι να εμπλακεί μόνο το άτομο αλλά και το άμεσο περιβάλλον του. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις που κάνουμε γίνονται για το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του, αλλά και το μέρος το οποίο μένει. Οι παρεμβάσεις μας έχουν σχέση και με την κοινότητα και γι’ αυτό πηγαίνουμε και στα χωριά ώστε να γνωστοποιείται η παρουσία μας εδώ, αλλά και για να δημιουργείται ένα κλίμα ενάντια στις εξαρτήσεις. Ως κέντρο παρέχουμε υπηρεσίες σε ανθρώπους που θέλουν να λάβουν ενημέρωση ή πιο εξειδικευμένη υποστήριξη για εξαρτήσεις από παράνομες ουσίες ή και νόμιμες εξαρτήσεις».
Η κοινωνική λειτουργός, Βαρβάρα Χωριατέλλη, μιλώντας στην εφημερίδα μας για τις δράσεις της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ, μας είπε: «Η κινητή μονάδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε τις δράσεις της το 2021 και ήρθε στη Μυτιλήνη. Στόχος μας είναι να δικτυώσουμε τις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Λέσβου. Έχουμε φτάσει μέχρι και στην Άντισσα όπου πήγαμε και κάναμε διάφορες δράσεις. Κατά κύριο λόγο οι δράσεις που κάνουμε είναι να κάνουμε ενημερώσεις σε σχολεία, σε συλλόγους και σε διάφορους φορείς. Είμαστε ανοικτοί σε όποιον μας ζητήσει να κάνουμε ενημέρωση ούτως ώστε να ξέρουνε τα στάδια που υπάρχουν στην εξάρτηση, το πώς μπορούν να προφυλαχτούν οι άνθρωποι και εννοείται τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση».
Τέλος, ο ψυχολόγος Κοσμάς Χατζόπουλος, μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου: «Οι δράσεις που κάνουμε απευθύνονται στο κοινό και στην τοπική κοινότητα της εκάστοτε περιοχής. Έχουμε κάνει προβολή ταινίας στο παρελθόν. Έχουμε επισκεφτεί πολλές περιοχές. Πιο σταθερή είναι η Καλλονή. Έχουμε πάει και στο Πλωμάρι, στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο και στην Άντισσα. Προβολή ταινίας κάναμε και στην Ερεσό. Ο κόσμος μέσα από τις δράσεις μας μαθαίνει τι κάνουμε στο Κέντρο και έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα και από μέρη εκτός της Μυτιλήνης, κυρίως από χωριά απομακρυσμένα».