- Μειώνεται, αντί να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων με την απόλυση των 24 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας
- Λύσεις μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ ή με δίμηνες συμβάσεις ψάχνει η Δημοτική Αρχή
Άνω – κάτω έχει γίνει ο Δήμος Μυτιλήνης από χθες με την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε το αίτημα των 24 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας, για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα παρέμεναν στις θέσεις τους μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.
Σε αντίθεση με τους συμβασιούχους της ΔΕΥΑΛ, οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια διαδικασία και κατάφεραν να παραμείνουν στις θέσεις τους, το δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση των εργαζομένων του Δήμου πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος βρίσκεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου με ακόμη λιγότερο προσωπικό, αντί αυτό να αυξηθεί, όπως θα αυξηθούν και οι ανάγκες σε πολλούς τομείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στη Δημοτική Αρχή που καλείται να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Η εκδίκαση της υπόθεσης των συμβασιούχων έγινε την Μ. Πέμπτη και στο πλευρό των υπαλλήλων βρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο, Παναγιώτη Χριστόφα, τους Αντιδημάρχους, Νίκο Καρασάββα και Γιώργο Κατζανό και τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργο Αλεξίου. Όλοι κατέθεσαν ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες εδώ και πολλά χρόνια και το πρόβλημα εντείνεται συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των νέων κενών θέσεων που προκύπτουν χωρίς αυτές να αναπληρώνονται. Η αίσθηση των στελεχών της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι το δικαστήριο πείστηκε πως οι συμβασιούχοι μπορεί να προσλήφθηκαν εν μέσω της πανδημίας, αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και γι’ αυτό ανέμεναν ότι η έκβαση της υπόθεσης θα ήταν θετική.
Ωστόσο, χθες το πρωί έπεσε “σαν κεραυνός εν αιθρία” η απορριπτική απόφαση που αυτομάτως θέτει εκτός δουλειάς 24 άτομα που έχουν αποκτήσει εμπειρία μετά από 3 χρόνια εργασίας. Οι 18 απασχολούνταν στον τομέα της Καθαριότητας και οι υπόλοιποι έξι στο Τμήμα Αυτεπιστασίας. Από σήμερα και οι δύο Υπηρεσίες βρίσκονται και πάλι “στο μηδέν” και η αναπλήρωση αυτών των εργαζομένων θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γ. Αλεξίου, «η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή αλλά προκαλεί δυσαρέσκεια γιατί ο Δήμος μένει ξεκρέμαστος από προσωπικό σε μια κρίσιμη περίοδο. Μιλάμε για ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα στην αρχή της τουριστικής περιόδου που η Δημοτική Αρχή επεδίωκε να είναι καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Δυστυχώς, με την απόφαση αυτή βρεθήκαμε σε μειονεκτική θέση γιατί τα κενά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από την μια στιγμή στην άλλη κι αυτό το προσωπικό είχε αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία σε κρίσιμα πόστα τα τελευταία χρόνια».
Εναλλακτικές λύσεις
Η Δημοτική Αρχή εξετάζει κάθε εναλλακτική λύση που έχει στα χέρια της για να καλύψει αυτά τα κενά, αλλά οι δυνατότητες που έχει είναι περιορισμένες. Ως επικρατέστερη λύση κατά μία έννοια είναι η σύναψη των συμβάσεων μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά ο αριθμός των εργολάβων που θα απασχοληθούν το επόμενο τρίμηνο στο Δήμο μέσω της Εταιρείας είναι προκαθορισμένος και δεν μπορεί να υπερβεί τα 83 άτομα. Από το τέλος Απριλίου έχουν προσληφθεί οι 41 που απασχολούνται κατά κύριο λόγο στην Καθαριότητα και τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν καθήκοντα οι υπόλοιποι 42.
Οι ειδικότητες που καλύπτονται μέσω αυτών των συμβάσεων είναι 10 οδηγοί, έξι χειριστές μηχανημάτων, 65 εργολάβοι καθαριότητας και δύο επόπτες. Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί μέσω αυτών των θέσεων να ενισχύσει τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Αυτεπιστασίας, αλλά και πάλι δεν μπορεί να καλύψει τις 24 θέσεις που έμειναν κενές από την μια ημέρα στην άλλη.
Η δεύτερη λύση που εξετάζεται και έγιναν ήδη επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών για την δυνατότητα εφαρμογής της, είναι η πρόσληψη νέων εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι Δήμοι κάνουν τον προγραμματισμό τους για το εποχικό προσωπικό που θα χρειαστούν, η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει να καλύψει τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου με συμβασιούχους, αφού προηγουμένως διασφαλίσει ότι διαθέτει τους πόρους για την μισθοδοσία τους.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, «πράγματι, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την απόλυση των 24 συμβασιούχων. Προσπαθούμε να βρούμε λύση μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ ή με την σύναψη δίμηνων συμβάσεων γιατί βρισκόμαστε και στην αρχή της τουριστικής περιόδου, οπότε οι ανάγκες αυξάνονται και δεν μπορούν να περιμένουν».