Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Ταξιάρχη

Spread the love

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Μανταμάδο αυτήν την εβδομάδα, μια και την Κυριακή των Μυροφόρων, 19 Μαΐου, γιορτάζει ο Ταξιάρχης. Εκτός από την τοπική κοινωνία από όλες τις άκρες της Λέσβου που κατά χιλιάδες οι πιστοί αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή του Μανταμάδου για να προσκυνήσουν τους αγίους αρχαγγέλους, ασφυκτικά γεμάτα, ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο, αναμένονται τα πλοία της γραμμής στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια από προσκυνητές που θα καταφτάσουν από πολλές περιοχές της Ελλάδας για να κάνουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη.

Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο κεντρικός πράκτορας της Blue Star Ferries, Ηλίας Πίκουλος, «ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή για επιστροφή τα πλοία θα έρχονται και θα φεύγουν γεμάτα με 1.500 άτομα, ενώ η κίνηση είναι αυξημένη και στις κρατήσεις με τα αεροπλάνα, καθώς αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε χρόνο το πανηγύρι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο».

Ιδιαίτερα είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και θα εστιαστούν από την προσεχή Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στον οδικό άξονα του Μανταμάδου, αλλά και σε κομβικά σημεία της Λέσβου λόγω της αυξημένης κίνησης από διάφορες περιοχές του νησιού μας προς το προσκύνημα.

Να σημειωθεί ότι τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ με έκτακτα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής θα εξυπηρετούν τους πολίτες που θέλουν να κινηθούν με λεωφορεία.

Στο προσκύνημα

Στο προσκύνημα ήδη οι ιερείς, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Στρατής Δήσσος και ο π. Χρήστος Τσιτμηδέλλης που θα πλαισιωθούν από ιερείς άλλων ενοριών της Μητρόπολης Μηθύμνης και όχι μόνο καθώς και τους ιεράρχες, είναι για άλλη μια χρονιά έτοιμοι ώστε να συμβάλλουν στο σκέλος των αρμοδιοτήτων της τοπικής εκκλησίας για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των χώρων. Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο παπά-Στρατής  «από τα μηνύματα που δεχόμαστε φαίνεται ότι θα έχουμε για άλλη μία χρονιά φέτος προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, που θα βρεθούν κοντά μας για να πάρουν την ευλογία των αγίων αρχαγγέλων και να κάνουν το τάμα τους. Η παρουσία και τα θαύματα του Ταξιάρχη μας, όπως τα βιώνουν και μας τα μεταφέρουν οι πιστοί για τους ευεργέτες που έχουν στις ζωές τους πραγματικά συγκλονίζουν και αυτός είναι και ο λόγος που μπροστά στους αγίους αρχαγγέλους γονατίζουν ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι διαπιστώνοντας την ενέργεια των αρχαγγέλων», είπε ο παπά-Στρατής υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο η προσέλευση των πιστών είναι όλο και μεγαλύτερη.

Πέρυσι εκτιμήθηκε ότι οι πιστοί ίσως έφτασαν ακόμα και τους 70.000, ενώ και φέτος το προσκύνημα θα έχει μεγάλη κοσμοσυρροή, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις των προσκυνητών και μαζί με όλα τα άλλα θα δώσει και την ευκαιρία για μία τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός που στην πλειονότητά του αποτελείται από Έλληνες πολίτες συνήθως, είναι αυτός που αφήνει έσοδα.

Οι ιεράρχες

Ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος
Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος
Ο Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος Μαϊδώνης
Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος Αβαγιανός
Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγος

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τον οικοδεσπότη μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο και τον αδελφό μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο, τρεις θα είναι οι ιεράρχες που θα βρεθούν φέτος από τις επόμενες κιόλας ημέρες για τη γιορτή των θυρανοιξίων του προσκυνήματος και συγκεκριμένα ο Πλωμαρίτης στην καταγωγή Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο Μεσαγρινός ιεράρχης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος Αβαγιανός, που τιμά κάθε χρόνο το πανηγύρι, καθώς και ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο οποίος έχει μεγάλη φήμη στους κόλπους της εκκλησίας, εντός και εκτός ελλαδικών συνόρων ως δεινός κήρυκας των Ευαγγελίων.

Το πρόγραμμα

 Το πρόγραμμα είναι το εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ

  • 07:45 π.μ. -10:00 π.μ. Προεόρτιος Θεία Λειτουργία 
  • 19:00 – 21:30 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός 

ΚΥΡΙΑΚΗ

  • 07:45 π.μ. – 11:30 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο 
  • 11.30 π.μ. Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας, τρισάγιο επί του τάφου αειμνήστου Μητροπολίτου Πορφυρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ

  • 07:45 π.μ. – 11:00 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση