Δεν θα γίνει φέτος η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Athena International Olive Oil Competition (ATHENA IOOC), της 9ης διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στη Σπάρτη, ενώ να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2021 είχε φιλοξενηθεί στην Αγία Παρασκευή, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Ομίλου Πειραιώς.
Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, ωστόσο τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά μέσα στο Μάιο και εν πολλοίς επισκιάστηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές και για αυτό με σχετική καθυστέρηση και το ρεπορτάζ από την εφημερίδα μας. Οι συμμετέχοντες που επέτυχαν διακρίσεις, για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας έλαβαν ταχυδρομικά τα βραβεία τους χωρίς να διοργανωθεί εκδήλωση απονομής και αυτό, καθώς από τον πίνακα των αποτελεσμάτων περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα συνολικά είχε χαμηλή επίδοση σε βραβεία, κάτι που δείχνει ότι κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο αντιμετώπισε πρόβλημα με την ποιότητα του ελαιολάδου.
Το να βλέπει κανείς να παίρνουν βραβεία χώρες, όπως η Κίνα, και η Ελλάδα να έχει χαμηλή επίδοση σε διαγωνισμό εκπλήσσεται δυσάρεστα, ενώ η Λέσβος δεν διακρίνεται ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη κατηγορία. Συγκεκριμένα μια επιχείρηση από τη Λέσβο και μια γερμανική που τυποποιεί στο Πλωμάρι και ένας Συνεταιρισμός και εν προκειμένω ο Συνεταιρισμός Ακρασίου “υπερασπίστηκαν την τιμή” του λεσβιακού ελαιολάδου καταφέρνοντας να αποσπάσουν χάλκινα μετάλλια. Επίσης χάλκινο μετάλλιο απέσπασε και ένα ελαιόλαδο από το δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο.
Στο διαγωνισμό φαίνεται ότι κυριάρχησαν σε διπλά χρυσά μετάλλια και χρυσά, χώρες, όπως η Αμερική, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Γαλλία, η Χιλή, το Αλγέρι, η Νότιος Αφρική, ενώ από την Ελλάδα ένα διπλό χρυσό και λίγα χρυσά κατάφεραν να αποσπάσουν ελαιόλαδα από τις περιοχές Πελοποννήσου, Μακεδονίας και Κρήτης, όπως επίσης και από την περιοχή του Βόλου.
Ελάχιστα ήταν τα συνεταιριστικά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν, 4 στον αριθμό σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα από Συνεταιρισμό της Λέσβου και συγκεκριμένα το Συνεταιρισμό Ακρασίου που συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα εμπρός υπό την προεδρία του χημικού Χρήστου Κουτλή. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουτλής για τη διάκριση του Συνεταιρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι «η περσινή χρονιά ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ποιότητα του ελαιόλαδου όχι στη Λέσβο, καθώς εδώ είχαμε λίγα λάδια, αλλά σε όλη την Ελλάδα και υπ’ αυτή την έννοια το γεγονός ότι η Λέσβος βρίσκεται μέσα στην κούρσα των διακρίσεων έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά την ποιότητα του τοπικού παραγόμενου προϊόντος. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είμαστε εμείς για το προϊόν μας alpha plus που καλλιεργείται, παράγεται και τυποποιείται με την αγάπη των ελαιοπαραγωγών και του Συνεταιρισμού του Ακρασίου που βάζουμε όλο μας το μεράκι και γι’ αυτό στα 5 χρόνια που έχουμε περάσει στην τυποποίηση, έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε ένα χρυσό, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια σε διαγωνισμούς που συμμετείχαμε», είπε ο ίδιος.
Σημειωτέον ότι διάκριση με χάλκινο βραβείο έλαβε και το προϊόν γερμανικής εταιρείας Jordan Olive nöl Κολοβή 67%, Αδραμιτινή 33% που τυποποιείται στη Λέσβο από την εταιρεία Πρωτούλη στο Πλωμάρι.
Τα αποτελέσματα
ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
- Αlpha Plus, Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου, Κολοβή 99%, Αδραμιτινή 1%
- Five Generations, Κτήμα Μπαρέλη, Κολοβή 100% Λέσβος
- Κτήμα Όλον, Κορωνέικη 100% Λήμνος
- Jordan Olive nöl, Κολοβή 67%, Αδραμιτινή 33%