“Στο κόκκινο” ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Από την φωτιά στα Υφαντήρια
Spread the love


Κάθε μέρα και μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, ακόμη και εντός οικισμών και πόλεων, όπως συνέβη το πρωί της Παρασκευής, στο δρόμο δίπλα από το σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων. Η ανομβρία των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες καύσωνα που επικρατούν ήδη έχουν οδηγήσει στην ξηρασία της γης, που με μια σπίθα παίρνει φωτιά με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με λάστιχα, πυροσβεστήρες και κλαδιά έσβησαν τις φλόγες οι πολίτες

Μέσα σε λίγα λεπτά, η περιοχή της Καλλιθέας καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς, όταν πήραν φωτιά ξερά χόρτα στον δρόμο που οδηγεί στα ΕΠΑΛ και στις Φοιτητικές Εστίες. Αν και ο Δήμος Μυτιλήνης είχε καθαρίσει την περιοχή κόβοντας τα χόρτα το προηγούμενο διάστημα, οι φλόγες στα υπολείμματα επεκτάθηκαν σε δύο δέντρα και έφθασαν μέχρι τον τοίχο του σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου, του 3ου Λυκείου και του 4ου Λυκείου. Εθελοντές πολίτες – καθηγητές και ένας αστυνομικός προσπαθούσαν με κλαδιά, πυροσβεστήρες και λάστιχα να σβήσουν την φωτιά μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική. Τελικά, οι ζημιές που συνέβησαν δεν ήταν σημαντικές, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε. 

Ολοσχερής καταστροφή στην αγροτική αποθήκη στις Νέες Κυδωνίες

Λίγες ώρες αργότερα, στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για φωτιά στις Νέες Κυδωνίες, εντός των ορίων του οικισμού. Η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και, όπως διαπίστωσαν, η φωτιά ξεκίνησε από μια αγροτική αποθήκη όπου υπήρχαν μπάλες με άχυρο, πρόβατα, κατσίκες και κότες, που δεν πρόλαβαν να σωθούν. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα παλιό πέτρινο σπίτι που απειλήθηκε από τις φλόγες, αλλά τελικά σώθηκε. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας.

Στο πόδι οι κάτοικοι του χωριού που έβλεπαν τις φλόγες δίπλα από τα σπίτια τους

Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο οποίος τόνισε, μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου”, ότι οι συνθήκες πλέον είναι επικίνδυνες και όλοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την πρόληψη των πυρκαγιών. «Χρειάζεται διπλή και τριπλή προσοχή φέτος, αφού ξεκίνησε από νωρίς ο αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας στα νησιά μας. Στο συμβάν στις Νέες Κυδωνίες ζητήσαμε ενισχύσεις από αέρος με τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη, αλλά δεν μπορούσαν να σηκωθούν λόγω των ριπών των ανέμων. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε κάθε συμβάν και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στην πρόληψη», σημείωσε ο ίδιος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση