5 εκατ. για το νέο Κολυμβητήριο!

Spread the love


  • Βρέθηκε λύση για την χρηματοδότηση του έργου που έχει μείνει εδώ και 2 χρόνια στις εκσκαφές, ενώ στην πορεία χάθηκε και το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ κατά την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Παιδείας
  • Μέσα στο καλοκαίρι η επαναδημοπράτηση με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν από το τέλος του χρόνου

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή έγκρισης της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην ανάρτηση ειδικής πρόσκλησης στη “Διαύγεια” προκειμένου να υποβάλλει την πρόταση ο Δήμος Μυτιλήνης. 

Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στην Αθήνα και οι πιέσεις που άσκησαν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων τους στην ηγεσία και σε υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που προέκυψε στο τέλος του 2023, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Παιδείας, που είχε ως συνέπεια να χαθούν – κάπου στο δρόμο – 2,5 εκατ. ευρώ από την συνολική χρηματοδότηση του έργου. Στην αυριανή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής θα τεθεί προς έγκριση η υποβολή της πρότασης στο Υπουργείο, με σκοπό να διεξαχθεί μέσα στο καλοκαίρι ο νέος διαγωνισμός ανάθεσης και να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν από το τέλος του χρόνου.

Η κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου είναι ένα έργο που αν και τέθηκε σε προτεραιότητα από τις Δημοτικές Αρχές Γαληνού και Κύτελη, συνάντησε τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια πολλά εμπόδια και γι’ αυτό έμεινε στις εκσκαφές που είχαν γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση του έργου είχε εξασφαλιστεί από το 2017, επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, η κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου δημοπρατήθηκε το 2020 και οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2021. Λίγους μήνες αργότερα όμως, ο ανάδοχος εγκατέλειψε το έργο επειδή καθυστερούσαν οι πληρωμές των πρώτων λογαριασμών από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. 

Όταν έφθασε η ώρα της επαναδημοπράτησης και λίγες μέρες πριν από την παράδοση των καθηκόντων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε γνωστό ότι η χρηματοδότηση των 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα είχε “κάνει φτερά”, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός. Για την ακρίβεια, στα ταμεία είχαν μείνει τα μισά χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ επειδή στην πρώτη δημοπράτηση ο ανάδοχος είχε προσφέρει υψηλό ποσοστό έκπτωσης, της τάξης του 47%. Με άλλα λόγια, είχε δεσμευτεί το ποσό της αρχικής σύμβασης και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ δεν υπήρχαν για να προχωρήσει η επαναδημοπράτηση. 

Ο νέος Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, μαζί με τους Αντιδημάρχους, Νίκο Καρασάββα και Σωκράτη Γιακουμή είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, και αφού εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκε αυτή η εμπλοκή, ζήτησαν να βρεθεί λύση για την εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης των 4,9 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις και παρεμβάσεις, που έφεραν τελικά αποτέλεσμα με την δημοσίευση της πρόσκλησης, η οποία αφορά αποκλειστικά το νέο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης.

Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή του κολυμβητικού χώρου, που αποτελείται από δύο δεξαμενές κολύμβησης, μίας κύριας και μίας δευτερεύουσας η οποία θα εξυπηρετεί την εκμάθηση κολύμβησης παιδιών, στην κατασκευή κτιρίου για τη λειτουργία του ως συγκροτήματος αποδυτηρίων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και στην κατασκευή κερκίδων. 

Επίσης διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου, όπως είχε συμβεί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου και σύμφωνα με την πρόσκληση η διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα είναι 24 μήνες.

Μόλις έλαβε στα χέρια της την πρόσκληση η Δημοτική Αρχή ετοίμασε την πρόταση με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που ζητά το Υπουργείο, που θα τεθούν προς έγκριση στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Με την λήψη της σχετικής απόφασης θα σταλεί ο φάκελος του έργου στο Υπουργείο για να πέσουν οι υπογραφές και να προχωρήσει η κατασκευή του Κολυμβητηρίου. Αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα, ο Δήμος θα προχωρήσει στην δημοσίευση του διαγωνισμού μέσα στον Ιούλιο για να κατατεθούν προσφορές και υπολογίζεται ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση