Άνω – κάτω με κλοπές από τέσσερις ρομά

Spread the love


Τέσσερα άτομα ρομά (μια 17χρονη και ο 47χρονος πατέρας, ένας 20χρονος, και μια 28χρονη) εκ των οποίων τα 3 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία και το ένα άτομο αναζητείται, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί για 5 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών τετελεσμένες και σε απόπειρα, σε οικίες στη Μυτιλήνη μέσα από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας με τη συνδρομή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

«Το έργο αυτό το έχει δει» πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η Μυτιλήνη και συνεχίζουν να εκτυλίσσονται και άλλα επεισόδια με θύματα ανυποψίαστους πολίτες και καταστηματάρχες, που πέφτουν θύματα κλοπών και διαρρήξεων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από ανθρώπους που περιφέρονται καθημερινά μέσα στην πόλη και έχουν μετατρέψει σε καταυλισμούς πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους τώρα το καλοκαίρι, αν και το ορμητήριό τους είναι η Παγανή.

Οι διαρρήξεις

Οι διαρρήξεις αυτές έγιναν από 4 – 13 Ιουνίου στη Μυτιλήνη και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής (τετελεσμένης και σε απόπειρα) και της απάτης με υπολογιστή. Η αρχή του τέλους για την εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από το χτύπημα των τεσσάρων δραστών σε κατοικία στη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη, όπου  ενεργώντας από κοινού, μπήκαν από ανασφάλιστη είσοδο και αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο, διάφορα έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και την τραπεζική κάρτα του ιδιοκτήτη. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας την κάρτα, πραγματοποίησαν συναλλαγές σε καταστήματα στην πόλη της Μυτιλήνης, συνολικής αξίας 130 ευρώ.

Οι δράστες εντοπίστηκαν από αυτήν την υπόθεση και προέκυψε ότι ο 20χρονος έχει προχωρήσει και σε άλλες τέσσερις τουλάχιστον κλοπές και διαρρήξεις και μάλιστα εκτός από μικροπράγματα έκανε και μια γερή μπάζα, κλέβοντας από σπίτι κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αστυνομία, κατά το χρονικό διάστημα 6 – 13 Ιουνίου εκλάπησαν κατά περίπτωση, κινητό τηλέφωνο, τσιγάρα αξίας 500 ευρώ από κατάστημα, ζευγάρι ακουστικά, δύο φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (Usb Sticks), το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ενώ σε άλλη διάρρηξη έκλεψε κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος μιας 44χρονης, γονέα της 17χρονης ανήλικης δράστιδας, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, ενώ για το ίδιο αδίκημα κατηγορείται και ο 47χρονος πατέρας της.

Σημειώστε ότι από το σύνολο των κλοπιμαίων η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο κατέσχεσε για να το αποδώσει στο θύμα από το οποίο εκλάπη, καθώς δεν βρέθηκαν ούτε τα κοσμήματα, ούτε τα άλλα αντικείμενα που έκλεψαν οι δράστες, όπως ισχύει στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, καθώς είτε τα πουλούν ή τα κρύβουν, όπως εν προκειμένω με τα κοσμήματα, για να τα ρευστοποιήσουν στο μέλλον αφού θα έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις παράνομες πράξεις τους. 

Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία φαίνεται ότι κάνει σωστά τη δουλειά της, συλλαμβάνει τους δράστες και τους οδηγεί στη δικαιοσύνη. Ωστόσο πολλές από αυτές τις υποθέσεις δικάζονται μετά από χρόνια, με συνέπεια τα ίδια άτομα να κυκλοφορούν ξανά ελεύθερα και να διαπράττουν αδικήματα, καθώς κατά καιρούς κάποιοι από αυτούς που συλλαμβάνονται είναι υπότροποι, δηλαδή έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις τελευταίες συλλήψεις της αστυνομίας, κάποιοι κύκλοι κλοπών και διαρρήξεων αποτελούν “οικογενειακή υπόθεση” για ορισμένους ρομά, οι οποίοι εμπλέκουν συζύγους και παιδιά. 

Με την αστυνομία να συλλαμβάνει και τα άτομα αυτά να αφήνονται ελεύθερα, το πρόβλημα της παραβατικότητας συνεχίζει να απασχολεί τη Μυτιλήνη, ιδιαίτερα όσο τα συγκεκριμένα άτομα περιφέρονται σε δρόμους και γειτονιές μέρα και νύχτα, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο σημείο, έναν συνταξιούχο-θύμα που θα μπορέσουν να εξαπατήσουν, μια γυναίκα που θα ξεχάσει ανοιχτή κάποια πόρτα για να επωφεληθούν μπαίνοντας μέσα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και κλέβοντας οτιδήποτε αξίας βρουν μπροστά τους, ενίοτε κάνοντας και μεγάλη μπάζα, όπως στην περίπτωση με τα κοσμήματα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση